Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Co bude s Lancasterem? Někteří volají po jeho odvolání, jiní po trpělivosti

Londýn – Očekávalo se, že s ragbisty Anglie dokáže zaútočit na jednu z medailových pozic, nejlépe pak na celkový triumf. Trenér Stuart Lancaster však s domácím výběrem na mistrovství světa selhal. Jeden z favoritů na turnaji skončil už v základní skupině. Pětačtyřicetiletý lodivod se kvůli neúspěchu na Ostrovech dostal pod velký tlak a nad jeho budoucností visí velký otazník.

Trenér anglické ragbyové reprezentace Stuart Lancaster
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

Anglie a mistrovství světa, to se v posledních měsících rovná výsledkové bídě a obrovskému zklamání. Vše začali minulé léto fotbalisté, kteří na šampionátu v Brazílii přes nemalé ambice skončili už v základní skupině jako poslední. Podobně dopadl i národní tým v dalším oblíbeném anglickém sportu, kriketu, který rovněž nepostoupil do vyřazovacích bojů, a poslední kapkou byl ragbyový výběr.

Angličtí ragbisté přitom patřili k hlavním aspirantům na přední příčky, jenže vývoj ve skupině smrti je nakonec zastavil hned v úvodu. Po porážkách od Walesu a Austrálie a výhře nad Fidži mají duel před koncem základní části jistotu, že pro ně šampionát po střetnutí s Uruguayí skončí. Kvůli tomu se stali vůbec prvním hostitelským celkem, který do play-off nepostoupil.

Do anglického národního týmu se po vyřazení, o kterém rozhodla sobotní jasná porážka v klíčovém střetnutí s Austrálií, pustili odborníci, média, ale také veřejnost. Hlavní vlna kritiky pak padla na hlavu hlavního trenéra Stuarta Lancastera.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Anglie - Austrálie

Kouč, který převzal červenobílé v roce 2011, přitom do turnaje s týmem neměl špatné výsledky. Na Turnaji šesti národů dosáhl hned čtyřikrát na druhé místo a Anglie během jeho působení dokázala porazit i obhájce světového zlata Novozélanďany.

Na šampionátu ale domácímu výběru skoro nic nevyšlo. Na Lancastera tak dopadla kritika za nedokonalou taktickou připravenost, špatné změny v sestavě a nízkou kvalitu předváděné hry oproti největším soupeřům.

Na přetřes se také dostala nominace, a to zejména ve spojení se Samem Burgessem. Hráč, jenž měl v reprezentaci minimální zkušenosti, se vešel do týmu na úkor Luthera Burrella, který naopak byl u dvou posledních druhých míst na Turnaji šesti národů.

Odborníkům se rovněž nelíbilo, že Lancaster nedokázal u anglického svazu prosadit nominaci hráčů, kteří nehrají v domácí soutěži. Ti totiž dle nařízení nemohou nastupovat za národní tým a Angličané kvůli tomu nemohli nasadit Steffona Armitageho a Nicka Abendanona, ragbisty, kteří získali ocenění evropského hráče roku.

Z logiky věci by měl skončit

Do současného lodivoda anglického týmu se tak pustili někteří bývalí hráči, jako třeba Mark Cueto. "Vyhrál pouze jediný zápas na šampionátu, což mluví za vše," řekl hráč, který s Anglií vyhrál 55 duelů.

Cueto ve spojitosti s odvoláním připomněl působení předchozího trenéra Martina Johnsona, pod kterým sám působil. Ten Anglii dovedl v roce 2011 na mistrovství světa do čtvrtfinále, ale poté byl vyhozen. A tak na základě těchto faktů by Cueto považoval setrvání Lancastera jako nepochopitelné.

Trenér anglické ragbyové reprezentace Stuart Lancaster
zdroj: ČTK/ZUMA/ autor: Charlie Forgham

"Tehdy jsme prošli skupinou bez porážky a prohráli až s týmem, který se dostal do finále. Přitom Johnson měl na přípravu jen osmnáct měsíců a skončil. To Lancasterův tým je už duel před koncem mimo. Pokud tedy vycházíme z předchozí zkušenosti, musí u nároďáku skončit," řekl kriticky Cueto, ke kterému se přidala i řada dalších odborníků a fanoušků.

Jiní však nabádají s trenérem, jenž minulý rok prodloužil s národním týmem smlouvu až do roku 2020, k trpělivosti. Podle nich je anglický výběr pořád mladý a stále prochází vývojem. Zároveň připomínají některé případy z minulosti, jako Sira Clivea Woodwarda, jenž s Anglií na mistrovství 1999 zklamal, ale o čtyři roky později slavil triumf, či Grahama Henryho, kterému se povedlo něco obdobného. S Novým Zélandem na šampionátu 2007 nenaplnil očekávání, avšak v roce 2011 slavil.

Rozhodne se brzy

Podle šéfa anglického ragbyového svazu Iana Ritchieho musí u národního týmu nastat změny, ale jestli budou na pozici trenéra, to se teprve uvidí. Rozhodně nechce udělat ukvapené rozhodnutí. "Musíme si nyní vyhodnotit, jak v budoucnu dělat věci lépe. Nemusí to hned znamenat, že potřebujeme změny ve všech sférách. Je potřeba se podívat na perspektivu týmu, co se povedlo a co ne. Na základě toho pak budeme zvažovat, co dál," prozradil.

Otázkou zůstává, jestli Lancaster nepodlehne tlaku a nerezignuje na pozici sám. Po zápase však ohledně své budoucnosti konkrétní nebyl. "O svém rozhodnutí zatím veřejně mluvit nebudu, ale je zde spousta faktorů. Cítím se být zodpovědný za výsledky. Zároveň chci zohlednit, co je důležité pro rodinu, pro svaz a pro tým. Tohle všechno tvoří rovnici, kterou teprve budu řešit," řekl kouč anglického týmu.

V médiích se již objevila i jména, která by Lancastera mohla nahradit. Zda však budou aktuální, či nakonec ke změně na lavičce anglického výběru nedojde, ukážou až nejbližší dny.

Zdroj
ČT sport, BBC, ESPN, Telegraph

Hlavní zprávy

Nejčtenější články