Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Skupina A: Ustojí Angličané tlak domácího prostředí?

Praha – Trojici vyrovnaných soupeřů svedl los do skupiny A ragbyového mistrovství světa. O dvě postupová místa do čtvrtfinále bude domácí Anglie v této skupině smrti bojovat se dvěma semifinalisty předchozího šampionátu, Austrálií a Walesem. Pětici účastníků doplňují postupující z oceánské kvalifikace Fidži a vítěz mezikontinentální baráže Uruguay. Přímé přenosy z MS 2015 sledujte od pátku 18. září exkluzivně na ČT sport a na našem webu.

Ragbisté Anglie
zdroj: ABACA autor: Henri Szwarc

Australané obhajují bronz z předchozího turnaje na Novém Zélandu a sebevědomí jim jistě přidává fakt, že oba své předchozí tituly v letech 1991 a 1999 získali právě na šampionátech pořádaných na britských ostrovech. Medailovou sbírku Wallabies doplňuje stříbro z domácího MS 2003, které rozhodl legendární drop anglické útokovky Jonnyho Wilkinsona.

Zajímavé reportáže ze zákulisí světového ragby v magazínu WORLD RUGBY (//ivysilani/11097387639-world-rugby/)

Australané mají v prvním hracím týdnu volný los, do turnaje tak vstoupí až 23. září oceánským soubojem s Fidži. Rozhodující duely s domácí reprezentací a Walesem ji na Twickenhamu čekají až v závěrečných dvou kolech.

Poslední dva vzájemné souboje s Anglií na MS Wallabies prohráli, vedle zmiňovaného finále 2003 nestačili na Albion ani ve čtvrtfinále před osmi lety. Zkušenosti s Walesem jsou čerstvějšího data, v souboji o bronz na minulém šampionátu přetlačili Australané velšské Draky 21:18.

Ragbisté Austrálie
zdroj: Reuters autor: Nigel Marple

Domácí "Lvi" jsou před turnajem pod tlakem obrovského očekávání, další tradiční ragbyová velmoc by se ráda druhým titulem vyrovnala v historické tabulce Austrálii, Novému Zélandu a Jižní Africe. Albion se sice do finále probojoval už třikrát, Pohár Webba Ellise ale získal pouze v roce 2003.

Po dvou finálových účastech na posledním šampionátu skončili "Red Roses" už ve čtvrtfinále, doma mají tedy co napravovat. Oba své největší soupeře při poslední konfrontaci na mistrovství světa dokázali Angličané porazit, Wales přehráli ve čtvrtfinále 2003 28:17 a Wallabies o čtyři roky později 12:10.

Lions se představí v zahajovacím duelu celého šampionátu, na Twickenhamu je čeká Fidži. V londýnském ragbyovém svatostánku pak přivítají Wales, po týdenní přestávce také Austrálii a základní skupinu zakončí proti Uruguayi.

K velšským ragbistům nebyl los šampionátu vůbec milosrdný, pokud si chtějí dělat naděje na zopakování čtyři roky starého semifinálového úspěchu, musí za sebou už v základní skupině nechat alespoň jednoho z velkých favoritů. Na Novém Zélandu chybělo Drakům k medaili možná více zkušeností, nyní už je ale jádro nadějného týmu v nejlepším věku a pro každého soupeře bude představovat těžkou překážku.

Ačkoliv je stadion Millenium v Cardiffu jednou z hostitelských arén šampionátu, odehrají zde domácí pouze úvodní duel s Fidži a zápas s Uruguayí, všechny souboje hlavních favoritů uvidí londýnský Twickenham. V posledním kole hrají Draci s Austrálií a v tomto zápase se bude dost možná rozhodovat o druhém postupujícím.

Kapitán Walesu Sam Warburton
zdroj: AP autor: Themba Hadebe

Flying Fijians patří k tradičním účastníkům MS, sympatičtí bojovníci z Tichomoří chyběli dosud mezi světovou elitou pouze v roce 1995. Jejich naděje na vyrovnání nejlepšího výsledku na mistrovství světa, tedy dvou čtvrtfinálových účastí v letech 1987 a 2007, ale nejsou příliš velké. Soupeře z elitní desítky světového žebříčku porazilo Fidži za posledních osm let pouze jednou, když loni doma přehrálo Itálii. Nad Velšany už ale dokázalo zvítězit i na mistrovství světa, právě před osmi lety na jejich úkor postoupilo ze skupiny.

Po neúspěchu na předchozím šampionátu, kde skončili až na čtvrté příčce ve skupině, museli "Válečníci" absolvovat oceánskou kvalifikaci. Z ní ale postoupili po jediném zápase, amatérské vyzyvatele z Cookových ostrovů rozdrtili 108:6. V základní fázi čeká Fidži nejprve v otevíracím duelu MS Anglie, poté v Cardiffu Austrálie a Wales a na závěr pravděpodobně povinné vítězství proti Uruguayi.

Právě Los Teros jsou outsiderem skupiny, na mistrovství světa se totiž kvalifikovali po dlouhých 12 letech. Ze dvou dosavadních účastí je přitom jejich maximem jedno vítězství a konečná třetí příčka ve skupině na MS 1999. Cestu za postupem měli Uruguayci asi nejtěžší ze všech účastníků šampionátu. Po vítězství v první divizi jihoamerického šampionátu nestačili v americkém play-off na Spojené státy a čekala je mezikontinentální baráž. V ní si ale poradili nejprve s Hongkongem a ve finále i s Ruskem. Na mistrovství světa bude pro Uruguayce v nabité skupině úspěchem i jediný získaný bod.

Tip na pořadí ve skupině: 1. Anglie, 2. Wales, 3. Austrálie, 4. Fidži, 5. Uruguay

Hlavní zprávy

Nejčtenější články