Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Diamantová liga 2024

Basketbalisté Filipín se po 40 letech dočkali výhry na MS

Madrid - Po 40 letech se basketbalistům Filipín povedlo vyhrát zápas na mistrovství světa. Na šampionátu ve Španělsku dnes na závěr základní skupiny B zdolali Senegal 81:79 po prodloužení. Africký tým, který na letošním turnaji dokázal poprvé v historii zvítězit v utkání základní skupiny, měl už před dnešním duelem jistý historický postup do osmifinále.

Filipínci zvládli koncovku lépe, i když dohrávali zápas bez vyfaulované hlavní opory týmu Andraye Blatcheho. Pivot Brooklyn Nets byl přesto s 18 body spolu s kapitánem Jimmym Alapagem nejlepším střelcem vítězů. Předchozí úspěch na MS filipínští basketbalisté zaznamenali v roce 1974 proti Středoafrické republice.

Hlavní favorit šampionátu tým USA vyhrál i poslední páté utkání ve skupině nad Ukrajinou 95:71. Nejlepším střelcem obhájců titulu byl James Harden, který si připsal 17 bodů. Horkou chvilku prožili Američané jen v předposlední minutě, kdy tvrdě dopadl na zem Kyrie Irving, ale hřiště opustil sám s rukama na bolavých zádech.

Vítězství USA zároveň rozhodlo o tom, že v osmifinále si zahrají i stříbrní medailisté z minulého šampionátu v roce 2010 Turci bez ohledu na jejich večerní zápas s Dominikánskou republikou. Úřadující vicemistři světa následně postup stvrdili výhrou 77:64. Ukrajina, vedená americkým koučem Mikem Fratellem, který v minulosti trénoval řadu let v NBA, na turnaji skončila. Vedle Turecka si v závěrečných zápasech základní části zajistily postup Francie, Srbsko, Chorvatsko, Dominikánská republika, Nový Zéland a Mexiko, které v osmifinále vyzve Američany. 

Další jistý osmifinalista Brazílie deklasovala ve skupině A Egypt rozdílem 63 bodů 128:65. Nejlepším střelcem zápasu byl Leandro Barbosa, hráč Phoenixu Suns dal 22 bodů. V zápase Angola - Austrálie padl nejlepší individuální střelecký výkon letošního šampionátu. Postaral se o něj pivot afrického celku Yanick Moreira, jenž nastřílel 38 bodů, ke kterým přidal ještě 15 doskoků.

Další program - osmifinále:

Madrid: Francie - Chorvatsko, Španělsko - Senegal.

Barcelona: Dominikánská republika - Slovinsko, USA - Mexiko.

Madrid: Srbsko - Řecko, Brazílie - Argentina.

Barcelona: Nový Zéland - Litva, Turecko - Austrálie.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články