Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Rusové po šesti letech postoupili do bojů o medaile, v semifinále vyzvou Srbsko

Istanbul - Evropský šampionát už zná všechny semifinalisty. Ruští basketbalisté ve čtvrtfinále porazili Řecko 74:69 a po šesti letech si zahrají o medaile. Definitivně tak zažehnali krizi, poté co na předchozích dvou šampionátech skončili na 21. a 17. místě. Tentokrát budou hrát o finále se Srbskem, které zdolalo Itálii 83:67.

Utkání Řecko - Rusko
zdroj: ČTK/ABACA/AA/ABACA

Rusko, jež zatím na šampionátu podlehlo jen Lotyšsku, se může opřít o nejlepšího střelce turnaje Alexeje Šveda. Proti Řecku se sice dlouho trápil s úspěšností střelby, čehož soupeř využil k dvoucifernému vedení.

Ve třetí čtvrtině se ale Šved probral, nastřílel v ní 13 ze svých 26 bodů a zařídil vyrovnání. I v sedmém duelu na turnaji tak pokořil hranici 20 bodů. V poslední části pak Rusko obrat dokonalo a i díky přesným trestným hodům dotáhlo zápas k vítězství. Řecku už nepomohlo ani 25 bodů v podání Nicka Calathese.

Je nám líto, video expirovalo.
V semifinále Španělé vyzvou Slovinsko, Rusové se utkají se Srby

Srbsko rozhodlo duel s Itálií ve druhé čtvrtině, ve které získalo dvouciferné vedení. Italové neměli odpověď zejména na podkošovou sílu Srbů v čele s nejvyšším hráčem mistrovství Bobanem Marjanovičem. I když se střelecky nedařilo hvězdě Bogdanovi Bogdanovičovi, který minul prvních sedm trojek, tak Italové prohrávali na doskoku a dostávali body z pod koše.

Italský perimetr v podání Marca Belinelliho a Luigiho Datomeho se sice snažil se srbskou převahou něco dělat, ale když se ve druhé půli přeci jen rozstřílel Bogdanovič, s 22 body nejlepší střelec utkání, nebylo o vítězi pochyb. Srbsko je tak v semifinále podruhé za sebou a potřetí za posledních pět šampionátů. Navíc dostalo šanci oplatit Rusku porážku 72:75 ze základní skupiny. 

Mistrovství Evropy basketbalistů v Istanbulu - čtvrtfinále:

Rusko - Řecko 74:69 (17:24, 31:37, 51:53) Nejvíce bodů: Šved 26, Mozgov 15, Fridzon 11 - Calathes 25, Printezis 19, Burusis 10.

Srbsko - Itálie 83:67 (18:17, 44:33, 59:48) Nejvíce bodů: Bogdanovič 22, Mačvan 13, Lučič 11, Marjanovič 10 - Belinelli 18, Datome 15, Burns 9.

Semifinálové dvojice: Španělsko - Slovinsko, Rusko - Srbsko.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články