Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Chorvatsko se s Maďarskem nečekaně nadřelo, vítězství však uhájilo

Kluž - Maďarsko, druhý soupeř českých basketbalistů na mistrovství Evropy, zahájilo prestižní turnaj těsnou porážkou 58:67 s Chorvatskem. Favoritovi bylo nicméně naprosto vyrovnaným protivníkem. O svém vítězství totiž celek nabitý hvězdami NBA rozhodl až v průběhu poslední čtvrtiny. Španělsko vstoupilo do ME demolicí Černé Hory, Srbsko nezaváhalo s Lotyšskem. 

Utkání Slovinsko - Chorvatsko
zdroj: PA autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Maďaři byli od začátku střetnutí výrazně aktivnější i zásluhou vydatné podpory několika stovek fanoušků v klužské hale Polivalenta. Většinu duelu s papírově druhým nejsilnějším týmem ve skupině drželi krok a ještě do poslední čtvrtiny šli za těsného vedení.

Poté ovšem Chorvatsko potvrdilo své zkušenosti a kvalitu. Zejména díky hráčům z NBA Dariu Šaričovi (15 bodů) a Bojanu Bogdanovičovi (23 bodů) nakonec dokráčelo k triumfu.

Maďarsko ale bojovným výkonem poslalo důrazné varování českým basketbalistům před pondělním vzájemným zápasem, který by měl podle předpokladů rozhodovat o postupu ze základní skupiny do vyřazovací části.

Komplikací by ale pro Maďarsko mohly být zdravotní potíže hlavní opory Ádáma Hangy, který střetnutí nedohrál. "Věřím, že příště nastoupím. Dohrál bych i dnes, jenže trenér to nechtěl riskovat," řekl Hanga. 

Hlavní favorit turnaje Španělsko vstoupil do skupiny C snadnou výhrou nad Černohorci o 39 bodů, přestože jeho klíčoví hráči ve druhé půli odpočívali. Nejlepšími střelci byli bratři Willy a Juancho Hernangomezové, kteří dali 18, respektive 13 bodů. Klíčová postava španělského celku Pau Gasol za 19 minut hry stihl deset bodů, osm doskoků a pět asistencí.

Diváky zvedal ze sedadel zejména rozehrávač Sergio Rodríguez, jenž už v první čtvrtině předváděl exhibiční kousky a za 14 minut hry nasbíral sedm bodů a deset asistencí. Černohorce nezachránil ani pivot z NBA Nikola Vučevič, který sice dělal soupeři problém pod košem, ale nakonec kvůli menší úspěšnosti střelby nasbíral jen 16 bodů.

Ve skupině D vyhrála Belgie 103:90 nad Velkou Británií. Nejlepším střelcem utkání byl s 21 body bývalý hráč Nymburku Maxime de Zeeuw. Srbsko pak splnilo roli favorita proti Lotyšsku, nicméně na výhru 92:82 se hodně nadřelo. Hvězdou duelu byl s 30 body vítěz Euroligy Bogdan Bogdanovič. Za Lotyšsko dal 23 bodů Dairis Bertans.

Mistrovství Evropy basketbalistů:

Skupina C (Kluž): Chorvatsko - Maďarsko 67:58 (20:20, 39:36, 52:53).

Skupina D (Istanbul): Belgie - Velká Británie 103:90 (54:53).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články