Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v půlmaratonu

40. ME basketbalistů je tu. Zopakují si Češi čtvrtfinálovou jízdu?

Kluž – Vrchol evropské basketbalové sezony je tu. Ve čtyřech městech – Helsinkách, Tel Avivu, Istanbulu a Kluži – začnou boje 24 týmů o evropský titul. Zlato na 40. mistrovství Evropy obhajují Španělé. Česká reprezentace se na elitní scéně objevuje potřetí v řadě a celkem počtvrté v samostatné historii. Před dvěma lety dokázala Ginzburgova parta v Rize a Lille dokráčet až do čtvrtfinále a brala skvělé 7. místo. Obhajoba této pozice by ale byla letos hodně ambiciózním plánem. Kádr plný nováčků dirigovaný Tomášem Satoranským chce především postoupit ze základní skupiny.

Basketbalová reprezentace
zdroj: ČTK autor: Šváb David

Satoranský – Veselý – smeč. Welsch – Veselý – smeč. Kdokoliv z českého týmu – Veselý – pravděpodobně další smeč. Eurobasket 2015 byl turnajem české helikoptéry. S trochou nadsázky řečeno, stačilo nahodit míč pod koš a Jan Veselý už dobře věděl, jak s ním naložit. V highlightech mistrovství se objevoval pravidelně a díky jeho produktivitě (19,7 bodu a 9,1 doskoku na zápas) český tým představoval pro jakéhokoliv soupeře výraznou hrozbu. Lepší střeleckou bilanci než on měl pouze Němec Schröder a španělský fenomén Pau Gasol.

Český tým se prezentoval moderním rychlým basketbalem, podkošovou sílu demonstroval právě Veselý, o střelbu se z dálky se staral Blake Schilb a vše měl na rozehrávce pod kontrolou Tomáš Satoranský. K tomu jisté příspěvky Petra Bendy, Pavla Pumprly či Davida Jelínka. Výsledkem byly tři výhry v základní skupině, úchvatné osmifinálové představení proti Chorvatům a závěrečný triumf nad unavenými Lotyši, který Čechy poslal do olympijské kvalifikace o Rio. 

Jenže letos to bude jinak. O body se musí postarat jiní. Čerstvý vítěz Euroligy s Fenerbahce Jan Veselý se po sezoně omluvil pro vyčerpání z "velkého psychického a fyzického vytížení." Přidejme k tomu absenci stálice Petra Bendy, střelce Blakea Schilba či pracovitého Pavla Pumprly a ze základní pětky roku 2015 vám zbyde jen Tomáš Satoranský. Rozehrávač Washingtonu Wizards tak po první sezoně v NBA ponese největší náklad odpovědnosti. Příprava ovšem ukázala, že sám na vše rozhodně nebude. 

Po ruce bude mít několik parťáků, kteří atmosféru ME už okusili, a také několik naprostých nováčků, pro něž bude základní skupina v Kluži zatím největší mezinárodní zkouškou. "Musíme být realističtí a nejprve myslet na postup ze skupiny, který je naším cílem. Považoval bych to za velký úspěch. Máme sedm hráčů, kteří nikdy nehráli na velkém turnaji, někteří jsou i v základní pětce. Pokud se povede postoupit, tak se v play-off může podobně jako před dvěma roky stát cokoli," prohlásil po přípravě izraelský trenér národního týmu Ronen Ginzburg.

V přátelských zápasech na sebe významně upozornilo trio z domácí Kooperativa NBL Jaromír Bohačík, Martin Peterka a Martin Kříž. Bohačík – nejužitečnější ligový hráč uplynulé sezony - se ukázal jako dobrý pobočník Satoranského ve hře s míčem a věří si i v zakončení.

Martin Peterka hraje velmi zodpovědně, v podkošových soubojích mu nechybí pracovitost, ale spíš centimetry. Na svých 22 let umí herní situace řešit velmi zkušeně. Jeho nymburský spoluhráč Martin Kříž v přípravě poctivě plnil defenzivní úkoly. Všichni jmenovaní se ale chystají na konfrontaci s basketbalovým umem, kterému dosud nikdy pořádně nečelili.

Na koho Češi narazí?

Důkladná bude už vstupní prověrka s domácím Rumunskem, které má soupisku postavenou hlavně na hráčích domácí soutěže a bez hvězdy mezinárodního formátu. Ale první zápas turnaje a plná hala, to jsou faktory, které dokážou sehrát své, takže pokud chce český celek prokázat svou vyšší basketbalovou úroveň, musí předvést i velkou dávku odolnosti.

Asistent trenéra Lubomír Růžička k prvnímu soupeři podotýká: "Tým je pohromadě delší čas a jeho největší předností je velmi dobré týmové pojetí. K úspěchu nás dovede kvalitní obrana s následnou přechodovou fází. Rumuni mají výškovou převahu, a tak bude dalším důležitým atributem zápasu doskok."

Ilustrační foto

Po Rumunech přijde na řadu největší favorit celého mistrovství, obhájce titulu Španělsko. S basketbalovým gigantem poslední dekády se Češi potkali v základní skupině Eurobasketu 2013 a nedali mu ani 40 bodů (prohra 39:60). Španělé letos počítají nezvykle vysoký počet absencí členů zlaté generace (Fernandez, Llull, Claver, Ribas či Ibaka), nicméně těžko i tak čekat, že by bratrům Gasolovým nebo Abrinesovi z Oklahomy dokázali letos nějak výrazněji vzdorovat.

Třetí duel s Maďarskem bude mít na postupovou situaci výraznější vliv. Papírově by měli mít navrch Češi, ale Maďaři je dokázali před třemi lety v kvalifikaci téměř připravit o postup na šampionát. Jejich největší hvězdou je nová posila Barcelony – atletický křídelník Adam Hanga.

Především podkošovou výzvu bude představovat Černá Hora, která do Kluže přivezla jednoho z nejlepších evropských pivotů – 231 cm vysokého Nikolu Vučeviče z Orlanda Magic a závěrečný duel s našlapanými Chorvaty bude reprízou památného osmifinále z roku 2015. Chorvatsko má Čechům co vracet, spoléhat bude na produktivní borce z NBA. Bojana Bogdanoviče, který byl donedávna spoluhráčem Tomáše Satoranského ve Washingtonu, a Daria Šariče.

Nikola Vučevič - Orlando Magic
zdroj: AP autor: John Raoux

Pakliže je cílem Ginzburgova výběru postup ze skupiny, musí bezpodmínečně vyhrát dva z prvních tří zápasů. Další úspěch proti Černé Hoře nebo Chorvatsku by znamenal lepší výchozí pozici do istanbulského osmifinále. Případný soupeř vzejde ze skupiny D a rozhodně nebude jednoduchý. Nabízí se třeba domácí Turci, Lotyši, Rusové nebo stříbrní z olympijského Ria Srbové. Český tým nečeká jednoduchý turnaj, jisté je, že v následujících dnech bude k vidění řada dramatických utkání nejvyšší evropské úrovně. Basketbalový svátek s českou účastí začíná.

Připomeňte si některé momenty ME 2015:

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články