Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Diamantová liga 2024

Chápu frustraci fanoušků. Rozhodování bylo bolestné, ale logické, řekl Chvalný o neúčasti na MS

Den po odřeknutí účasti české reprezentace na mistrovství světa v Egyptě byl rušný. Prezident Českého svazu házené Jaroslav Chvalný komunikoval s realizačním týmem, ale také vysvětloval fanouškům volbu neodcestovat na turnaj do Afriky. Náhled na nepříjemné rozhodnutí poskytl také v rozhovoru pro ČT sport.

Prezident Českého svazu házené Jaroslav Chvalný
zdroj: www.ctsport.cz

Finální slovo padlo v úterý po schválení svazové exekutivy. Český tým hlásil 12 nakažených hráčů, pozitivní byli také oba hlavní trenéři Jan Filip s Danielem Kubešem. Ze zdravotních důvodů by se nemohlo šampionátu zúčastnit dalších pět hráčů. Z 21 jmen, s nimiž realizační tým původně počítal, by mohli odcestovat jen čtyři házenkáři.

Realizační tým předložil exekutivě své stanovisko po jednání s předsedou reprezentační komise Danielem Čurdou. "Měli k tomu svůj přístup a postupovali naprosto logicky. Chtěli vyřešit odcestování na šampionát a v co nejsilnějším složení. To po úterním ránu a testech nebylo možné. Exekutiva Českého svazu házené dostala tento finální návrh. Stojí si za tím realizační tým, doktor i hráči. Rozhodování je bolestné, ale logické," pronesl Chvalný.

Zvedla se velká vlna nevole od fanoušků na sociálních sítích s jasným argumentem proč nejede jakýkoliv záložní tým? "Neměli jsme připravenou alternativu B-týmu, který by nastupoval 30. prosince nebo 1. ledna separátně do jiného prostředí, jiné bubliny. To myslím neudělal žádný tým, který v Egyptě teď je. Měli jsme varianty, koho pozvat, když by byl někdo nakažený. A to jsme zrealizovali," řekl na úvod Chvalný a připomněl donominování pivota Petra Šlachty a spojky Patrika Fulneka.

Je nám líto, video expirovalo.
Chvalný o neúčasti na MS: Stojí si za tím realizační tým, doktoři i hráči

Jako klíčové se projevilo testování na Faerských ostrovech před kvalifikačním utkáním mistrovství Evropy, které sloužilo jako příprava na světový šampionát. Na severozápadě Evropy se potvrdilo dalších osm nakažených. 

"Kontrolní test po příletu proběhl 7. ledna a stanovisko pozitivních bylo potvrzeno. V té chvíli jsme mohli dopozvat další hráče a teoreticky vytvořit další tým. Přijeli do Plzně další hráči až na ten počet 31 házenkářů. Ovšem přivedete někoho na sraz, kdo nebyl v bublině, a musíte ho dát na pět dnů do izolace. Nejdřív by se náhradní tým sjel 8. ledna, ale bublina by měla trvat až do 13. ledna a my jsme měli o den dřívě, 12. ledna, odlétat. Lidé včetně realizáku by se seznamovali v letadle," pokračoval šéf české házené.

Ještě před odletem na Faerské ostrovy reprezentace hlásila jednoho pozitivně testovaného. Dalších pět hráčů zůstalo preventivně v izolaci a neodcestovalo. Přesto se izolovaní covidu nevyhnuli. Konkrétně neletěli Tomáš Babák, Tomáš Číp, Jakub Hrstka, Tomáš Mrkva, Leoš Petrovský a Ondřej Zdráhala.

"Někteří hráči, kteří byli v izolaci, to dostali až sedmý den. Pro nás naprosto nepředstavitelná vymykající se situace. Vnímám to tak, že covid je nevyzpytatelný. Vemte si, že někoho nominujete, bude dva dny negativní, neprojde karanténní dobou a projeví se u něj nemoc v Egyptě, což v té chvíli by byla tragédie," prohlásil Chvalný.  

"Byl bych rád, aby to fanoušci pochopili. Když tam přijedeme s takto improvizovanou sestavou a dostaneme 40 gólů od Egypta, tak nám zase všichni fanoušci budou nadávat, proč jsme tam vůbec jeli, když na to nemáme lidi. Je to dvojsečné. Naprosto chápu jejich frustraci, že se na to těšili," hlesl Chvalný. 

A jaký dopad může neúčast na vrcholné akci mít pro reprezentaci i českou házenou? "Mistrovství světa je samozřejmě ohromná zkušenost. Vnímám to jako neštěstí, ale za ta léta v této pozici jsem se naučil, že se hned musíme dívat dopředu. Při posledním rozhovoru s hráči jsem avizoval, že nás čekají tři kvalifikační zápasy na Euro. A to začíná dnešním dnem. Mohli jsme mít akci, která je významná pro partnery, hráče, trenéry, ale nebude a musíme se podívat dopředu," dodal šéf házené na závěr.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články