Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Německo s Francií mají jisté semifinále MS, v druhé skupině se situace otočila

Na házenkářském mistrovství světa jsou známí první dva semifinalisté. Z první skupiny mezi nejlepší čtyři postoupili obhájci titulu Francie a domácí Německo. Jistotu oběma reprezentačním výběrům dala výhra Němců nad Chorvaty 22:21. Ve druhé skupině se naopak situace zamotala prohrou Švédska s Norskem 27:30.

Němečtí házenkáři se radují z výhry nad Chorvatskem
zdroj: REUTERS autor: Wolfgang Rattay

Pro oba to byl veledůležitý zápas, který buď mohl jedněm semifinále zajistit, nebo druhé k němu přiblížit. Nakonec tím šťastnějším byl výběr Německa, který výhrou mezi nejlepší čtyři poslal také Francii.

Jak je střetnutí zásadní, bylo patrné od samotného počátku. Oba týmy hrály s obrovským nasazením. Vytvořit si výraznější náskok? To nehrozilo. Chvíli o jeden, maximálně dva body vedli obhájci čtvrtého místa z Chorvatska, za chvíli to bylo naopak. Poločas tak skončil nerozhodně 11:11.

V druhé části těsná bitva pokračovala, i když po většinu času na tom byli lépe Němci, kteří v jeden moment odskočili na rozdíl tří gólů. Chorvaté ale manko stáhli a tři minuty před koncem se dostali do vedení.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Chorvatsko - Německo

Závěr ovšem patřil domácí reprezentaci, kterou v Kolíně nad Rýnem hnala plná hala. Za stavu 20:20 se nejprve trefil Pekeler, Chorvaté následně při útoku faulovali a vítěznou branku pak zaznamenal akcí z levého křídla Gensheimer.

Chorvaté se v závěru sice snažili, ale dokázali už jen snížit. Němci tak mohli po závěrečné siréně slavit a spolu s nimi Francouzi, jelikož oba celky mají před posledním zápasem náskok na třetí Španělsko nedostižných tří bodů. Právě Španělé v dřívějším utkání zničili Brazílii 36:24 a drží pozici zajišťující zápas o 5. místo.

Švédský nápor přišel pozdě

Rozhodnuto mohlo být i v druhé skupině hrané v Herningu. To by však Švédové museli natáhnout svoji vítěznou sérii na turnaji. Proti stáli Norové, kteří situaci v boji o semifinále hodně zamotali.

Severský duel nabízel skvělou podívanou, jež byla rovněž dlouho vyrovnaná. Chvíli vedli Švédové, chvíli zase Norové. Ti ale na palubovce působili přece jenom hbitějším dojmem a v závěru první poloviny se ujali vedení o tři góly 17:14.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Švédsko - Norsko

Jestli závěr první části zvládli Norové dobře, tak vstup do druhé části byl ještě mnohokrát lepší. Výbornou sérií si vytvořili náskok sedmi gólů a odstup Švédsko dlouho nemohlo smazat.

Až s blížícím se koncem žlutomodří začali svého soupeře mačkat. Dokázali se k němu dostat až na rozdíl dvou tref. V klíčový moment ale Nory podržel brankář Bergerud a ti nakonec uhráli triumf 30:27.

V tabulce skupiny se tak otočily pozice. Pokud Norsko v posledním utkání porazí podle předpokladů Maďarsko, které už nemůže postoupit, je jistě v semifinále. Švédsko by v takovém případě potřebovalo zdolat další severský tým a velkého favorita Dánsko, které zatím neztratilo ani bod a naposledy zdolalo Egypt 26:20. Pokud by ale Norové prohráli, stačila by Švédsku i remíza.

Mistrovství světa házenkářů - čtvrtfinále:

Skupina I (Kolín nad Rýnem):

Španělsko - Brazílie 36:24 (19:13), Chorvatsko - Německo 21:22 (11:11).

Skupina II (Herning):

Švédsko - Norsko 27:30 (14:17), Egypt - Dánsko 20:26 (7:9).

Hlavní zprávy

Nejčtenější články