Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP Brazílie

Výhra nad Finy? Utrápená. Musíme jít tam, kde to bolí, nabádá Babák

V dnešní době není slabšího soupeře. Mnohdy omílaná fráze, ale v úvodním utkání kvalifikace o mistrovství Evropy 2020 házenkářů se potvrdila. Česká spojka Tomáš Babák měl po výhře 31:27 v Plzni nad papírově slabšími Finy k výkonu výhrady. V duelu proti Bosně a Hercegovině má tým v herním projevu co napravovat. Utkání odvysílá v sobotu od 19:55 program ČT sport a web ctsport.cz.

Reprezentační spojka Tomáš Babák
zdroj: ČTK autor: Miroslav Chaloupka

Babák se se spoluhráči dostal do dvougólového náskoku až ve 20. minutě utkání. A Finové kladli odpor celé utkání. "Udělali jsme si to tak sami, jelikož jsme do toho zápasu nevstoupili vůbec dobře. Nedařilo se nám v útoku to, co jsme si řekli," řekla kriticky reprezentační spojka.

V utkání sice zaznamenal Babák sedm branek a byl nejlepším střelcem domácích, ale věděl, že jeho výkon i ten týmový nebyl ideální. "Dělali jsme technické chyby, dávali zbytečné střely a byli nervózní. Vůbec jsme do toho nechodili, jak jsme chtěli. Z toho jsme získali tu nejistotu na celých šedesát minut. Bylo to od nás utrápené," pokračoval kriticky.

Finové mají v kádru několik hráčů menšího vzrůstu a tomu uzpůsobili styl hry. "Je to taková jejich typická házená. V útoku hrají hodně trpělivě a poměrně vyspěle. Pro nás bylo hodně těžké udržet koncentraci po celý jejich útok, protože už šli často až do pasivity. Pak stříleli hodně podstřelem, kolem nohou, což je pro naše vyšší hráče obtížnější. Museli jsme se s tím srovnat," uvedl čtyřiadvacetiletý střelec. 

V sobotu Češi vyzvou Bosnu a Hercegovinu na její půdě v bouřlivém prostředí. "Utkání bude diametrálně odlišné. Tento výkon na Bosnu stačit nebude. Ze zápasu s Finy si musíme vzít to, že musíme mít větší odvahu v útoku. Jít do toho, kde to bolí. V tom jsme byli vždycky úspěšní," nabádal hráč bundesligového Bergischeru.

Systém postupu na Euro 2020:

Mistrovství Evropy 2020 se rozšíří na 24 týmů a bude se hrát v Norsku, Švédsku a Rakousku. Tím pádem se zvýšil počet postupujících. Ze čtyřčlenné skupiny na šampionát zamíří vždy dva nejlepší týmy a čtyři nejlepší celky ze třetích míst. V české skupině je mimo Finsko i Bosna a Hercegovina a Bělorusko

V prvním poločase si svěřenci Daniela Kubeše a Jana Filipa pomáhali více s pivoty. Druhou půli tahaly v produktivitě spíše spojky v čele s Babákem. Zapojil se i čtyřgólový Dieudonné Mubenzem. Pět branek zaznamenal dvaadvacetiletý talent z maďarského Szegedu Stanislav Kašpárek. A to nejlepší střelec lednového Eura v Chorvatsku Ondřej Zdráhala nehrál proti Finům kvůli nemoci.

"Síla na spojkách tam je. Na druhou stranu já, Beči (Roman Bečvář) a Ondra (Zdráhala) jsme hodně malí. Samozřejmě je fajn, že je tam aspoň pro nás velká posila Staňa (Kašpárek), který to vyvalí z dálky. I Dido (Mubenzem) se do toho odvážně pouštěl, což je fajn. I tak musím být kritický, máme co zlepšovat," dodal rodák z Jilemnice.

Nastupuje za nováčka bundesligy, kterého nikdo nepodcení

Babák si přenesl formu do reprezentace z klubu. S německým Bergischerem atakuje přední příčky tabulky nejprestižnější ligy světa. V bundeslize je jeho celek pátý, přitom minulý rok hrál 2. bundesligu. "Zatím je umístění skvělé, i když je samozřejmě začátek soutěže, takže se to těžko hodnotí. Dokud se daří, musíme formy využít," povídal Babák.

Ve střeleckých statistikách Bergischeru zaujímá čtvrtou příčku s 23 brankami z deseti utkání. Formu si přenesl z minulé sezony. "Když jsme postupovali, většina týmů na nás byla připravena, protože nám lidi říkali, že nejsme normální postupující tým z druhé ligy. Už loni jsme druhou ligu suverénně vyhráli. Dva měsíce před koncem soutěže jsme byli jasně první. K tomu se ještě přivedly další velké posily, takže máme hodně kvalitní tým. Jsem rád, že jsme to potvrdili. Asi až nad rámec očekávání," cení si startu do sezony.

Nejlepší domácí házenkář za rok 2017 si už s Bergischerem zahrál bundesligu. A tak v adaptaci v ní pomáhá i dvěma krajanům a klubovým kolegům Leoši Petrovskému a Milanu Kotrčovi. "Jsem v Německu třetím rokem, předtím jsem měl angažmá ve Švýcarsku, takže jazyk není problém, což je samozřejmě pro aklimatizaci důležité. Dva čeští spoluhráči jsou ještě taková přidaná hodnota a můžeme si pokecat. Jsem naprosto spokojený," sdělil Babák.

Je náhoda, že jsou tři Češi v bundesligovém týmu, nebo ne? "Asi shoda náhod. Přišel jsem tam rok před klukama. Byl to i Honza Filip, který kluky doporučoval. Když se mě na ně v klubu ptali, samozřejmě jsem je vychválil, protože je to velká výhoda, mít v týmu Čechy," pousmál se Babák.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články