Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Zdráhala před Finskem: Musíme hrát s respektem, ale i vědomím, že jsme lepší

Mužská házenkářská reprezentace vstupuje do dalšího kvalifikačního cyklu. Po neúspěšném boji o mistrovství světa 2019 se národní tým hodlá probojovat na evropský šampionát, který v roce 2020 hostí společně Rakousko, Norsko a Švédsko. A tam se případně pokusit navázat na skvělé šesté místo z lednového ME v Chorvatsku. U vstupní bitvy s Finskem nebude chybět ani Ondřej Zdráhala. Zkušená střední spojka polského Plocku překonala zdravotní lapálie konce minulé sezony a očekává v Plzni vítězný úvod. Utkání s Finskem vysílá od 17:50 program ČT sport a web ctsport.cz.

Ondřej Zdráhala
zdroj: Ivo Dudek/chf.cz

Na lednovém Euru v Chorvatsku byl k nezadržení a velkou měrou se zasloužil o vyrovnání nejlepšího výsledku na ME v éře české samostatnosti. K 6. místu přispěl Ondřej Zdráhala 56 góly, což ho pasovalo do pozice nejlepšího střelce turnaje. Formu ze šampionátu ale v červnové světové kvalifikaci s Rusy ne a ne najít. Na vině bylo zranění, jehož přesný rozsah zjistil Zdráhala až po konci sezony.

"Proti Rusku jsem to nebyl já. Ukázalo se, že jsem měl malou trhlinu v přitahovači stehenního svalu. To ovlivnilo mou výbušnost a rozhodilo vlastně celé tělo. Bolela mě záda a ještě měsíc po konci sezony jsem nemohl naplno trénovat," objasňuje.

Teď už je fit, začátek sezony strávil v novém působišti. Ze Švýcarska totiž zamířil do kádru polského vicemistra Plocku. Wisla působí v Lize mistrů a v polské lize se už sedm sezon snaží marně dohnat velkoklub Kielce. "Španělský trenér Xavi Sabate je obrovský detailista. Všechny akce máme precizně propracované. Vždycky jsem chtěl do pojetí španělské házenkářské školy proniknout. A tohle je pro mě určitě velký přínos."

Herní vytížení ale Zdráhala nemá takové, jaké si před příchodem představoval. "Vybíral mě trenér, který už v klubu nepůsobí. Ten současný má trochu jinou koncepci, ve které jsem až druhá střední spojka. Ale uvidíme, co vše dlouhá sezona přinese."

I proto se Zdráhala nyní těší na nový reprezentační blok. Sám přiznává, že srazy národního týmu jsou pro něj během sezony vybočením z klubového stereotypu. "Člověk se po několika měsících vidí s kamarády, má šanci vrátit se do Česka a potěšit české fanoušky. Užívám si to pokaždé," prozrazuje.

V národním týmu skončil obranář Jan Landa, jinak jsou všechny opory trenérského dua Filip–Kubeš pohromadě. Ve skupině se Češi postupně utkají s Finy, Bosnou a Hercegovinou a Běloruskem. Na závěrečný turnaj, který poprvé v historii přivítá 24 účastníků, postupují nejlepší dva týmy skupiny a také nejlepší čtyři na třetích místech. I proto je postup na ME jednoznačným cílem české reprezentace. Tam se pak pokusí navázat na senzační tažení z kraje letošního roku.

"Věřím, že na šampionát postoupíme. To je rozhodně v našich silách. A co se stane dál, to je vždy otevřené. Dokázali jsme si, že na téhle úrovni už umíme hrát vyrovnaně s každým a dokážeme porazit silné soupeře. Navíc všichni hráči budou o další dva roky zkušenější. Myslím, že šance na úspěch máme, ale v první řadě tam musíme nejdřív postoupit," hodnotí vyhlídky českého výběru Ondřej Zdráhala.

Finsko je určitě outsiderem skupiny, k druhému utkání pak Češi o víkendu zamíří do Bosny. "Myslím, že úvodní blok zápasů je hlavně o naší koncentraci. K Finům musíme přistoupit s respektem, ale i vědomím, že jsme lepší. V Bosně to bude náročnější i z toho důvodu, že nás opět čeká tradičně bouřlivé balkánské prostředí. Ideální by bylo, kdyby se nám podařilo dvakrát zvítězit, to nám dá klid do jarního pokračování skupiny," uzavírá Ondřej Zdráhala.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články