Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Jícha se rozloučí s kariérou v Plzni. Čeká mě vlna emocí, tuší házenkářská legenda

Házenkářská legenda Filip Jícha v sobotu zakončí svou bohatou kariéru. Na zimním stadionu v Plzni v exhibičním utkání přivítá světové hvězdy brankáře Thierry Omeyera či Daniela Narcisse. "Celá myšlenka toho, co nás čeká v sobotu, mi přišla dojemná," řekl šestatřicetiletý Jícha. Jeho rozlučku s kariérou vysílá exkluzivně od 17:15 ČT sport i web ctsport.cz.

Filip Jícha v dresu Barcelony
zdroj: filipjicha.com

Plzeňský odchovanec se vydal do světa z Dukly Praha. Působil v Saúdské Arábii, Kataru, švýcarském St. Gallenu, věhlasném německém Kielu a španělském velkoklubu Barceloně. Kolečko bohaté kariéry se uzavře na západě Čech na zimním stadionu. "Je to místo spojené s mým dětstvím. Chodíval jsem se dívat na zimák na hokej. Hala mi přišla gigantická. Nikdy v životě by mě nenapadlo, že svůj poslední zápas kariéry odehraju ve svém rodišti v Plzni," přemítal Jícha, který končí i kvůli častým zdravotním trablům.

Kromě práce spojené s rozlučkou si našel nejlepší házenkář světa za rok 2010 čas i na trénink, trochu nostalgický. "Moc se těším. Zatrénoval jsem si v hale. Když jsem držel balon a střílel jsem, znovu jsem na to naběhl. Říkal jsem si, že je to super," nadchla se hvězdná spojka.

Jistě ho má co dojímat. Je dvojnásobný vítěz Ligy mistrů s Kielem, sedminásobný německý šampion s Kielem, mistr Španělska s Barcelonou. V kariéře poznal několik hvězd. Kromě Francouzů Omeyera a Narcisse přijede třeba i islandský střelec Gudjón Valur Sigurdsson. "Hodně pro mě znamená, že přijedou házenkářští kolegové, aby mi vzdali hold. Nebyla práce je sehnat. Při telefonátech jsem slyšel: 'Počítej s námi, přijedeme s manželkou, přijedeme s přítelkyní'," těšilo Jíchu, že si jeho přátelé vyhradí první dny dovolené pro něj.

Je nám líto, video expirovalo.
Házenkář Jícha chystá v Plzni rozlučku s kariérou

Jaký jim naplánoval program? "Jedeme se projet na lodi po Vltavě. Chci jim ukázat krásné zákoutí metropole i trochu české kultury. Abych je vzal na pivo. Ukázal jim, co jíme, když pijeme pivo, třeba tlačenku. Jsem extrémně zvědavý, jak to přijmou třeba Švédi s jejich kulturou," usmíval se Jícha, jenž v pátek uspořádá charitativní golfový turnaj s výtěžkem pro postižené děti z centra Hájek.

V exhibičním utkání se střetnou výběry Německa a Španělska složené z hráčů, kteří zde hráli v době s Jíchou. V Plzni bude i fanzona. "Chtěli jsme, ať to není jen o zápase a vytvořili jsme něco ve sportovním městě jako je Plzeň i pro rodiny s dětmi. Ať si holky a kluci hodí na bránu a změří se jim, jak rychle letí balon," povídal Jícha.

"Těší mě, že se mi také podařilo přivézt všechny trofeje, které jsem vyhrál, na jedno místo. Ještě nikdy jsem je neviděl pospolu, takže tato fotografie bude mít v budoucnu někde čestné místo," prohlásil hráč s více než 150 starty za reprezentaci a téměř 900 góly.

Až dá házenkářské vale na palubovce, bude po ruce jako asistent islandskému kouči Alfredu Gíslasonovi v Kielu.

Mistrovství světa příští rok v lednu bude sledovat v televizi bez českých házenkářů. Těm zabránili v cestě do Německa a Dánska Rusové. "Měli jsme trochu smůlu na los. Po mistrovství Evropy, které odehráli kluci famózně, jsme si zasloužili trochu pomyslného sportovního štěstí při losu. Tým Ruska, ať už je jakýkoliv, je vždy silný. Základ dvojzápasu byl položený už prvním utkáním doma, kdy prvních dvacet minut bylo těžkých," mrzelo Jíchu.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články