Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Házenkářky se na ME utkají s Norkami, Rumunskem a Německem

České házenkářky se na prosincovém mistrovství Evropy ve Francii utkají v základní skupině s obhájkyněmi titulu Norkami, Rumunskem a Německem. Rozhodl o tom dnešní los v Paříži. Do další fáze turnaje postoupí první tři týmy z každé skupiny, svěřenkyně trenéra Jana Bašného budou obhajovat desáté místo z předloňského šampionátu.

Iveta Luzumová
zdroj: ČTK autor: Kubeš Slavomír

Šestnáct účastníků rozdělil los do čtyř čtyřčlenných skupin. Tři týmy z každé postoupí do další fáze turnaje, kterou budou dvě šestičlenné skupiny. Dva nejlepší celky z obou skupin si zahrají semifinále. Šampionát začne 29. listopadu a vyvrcholí 16. prosince.

Češky si zahrají na třetím z posledních čtyř mistrovství Evropy a postoupily na třetí velký turnaj po sobě. Předloni obsadily na evropském šampionátu desáté místo a vloni v prosinci na mistrovství světa skončily nečekaně osmé, čím vyrovnaly nejlepší umístění na velké akci v samostatné historii.

Norsko je v poslední době vládcem ženské házené. Seveřanky vyhrály šest z posledních sedmi evropských šampionátů, na loňském mistrovství světa skončily druhé a z předchozích tří olympiád mají dvě zlata a předloňský bronz. Češky se s Norkami naposledy utkaly vloni na světovém šampionátu a utrpěly debakl 16:34. S vládkyněmi ženské házené se poměřily i na minulém Euru a v nadstavbové skupině prohrály 24:35.

Těžkými soupeřkami budou i další dva týmy ve skupině. Rumunky skončily na posledním evropském šampionátu páté, na loňském MS obsadily desáté místo a v roce 2015 získaly mezi elitou bronz. Také na Rumunsko narazil český celek na předchozích dvou velkých turnajích - vloni na MS je v osmifinále porazil 28:27, naopak o rok dříve podlehl 28:30.

zdroj: chf.cz autor: Alžběta Vejrostová

Německo obhajuje na evropském šampionátu šestou příčku. Na loňském mistrovství světa skončilo dvanácté, tedy čtyři pozice za českým celkem. "U Norek je to jasné, s těmi nemáme moc dobré zkušenosti, ale to nemá nikdo. Na Rumunky máme teď velmi dobré vzpomínky, takže proč ne? A německý tým prochází přestavbou, takže i tady musím říct - proč ne? Není to nakonec až tak nejhorší los, jak by se na první pohled mohlo zdát," řekl Bašný.

"Možná byli ve hře snazší soupeři, ale to je teď jedno. Musíme prostě někoho vyřadit, abychom prošli dál, protože se soupeři ze skupiny C se potom hrát dá," doplnil Bašný.

Šampionát pro něj bude o to zajímavější, že vede francouzský klub Nantes. "Brest je skvělé házenkářské město, ale pro české fanoušky je to opravdu daleko. I tak věřím, že se tam někteří z nich vydají. Moc jim to doporučuji, protože je to krásný kus Francie, takový anglický, a z házenkářského pohledu to bude určitě z těch čtyř míst to nejlepší," řekl.

Od léta 2010, kdy Bašný převzal národní mužstvo, s ním uspěl v pěti z osmi kvalifikací - ve dvou ze čtyř světových a ve třech ze čtyř evropských. Před jeho příchodem k týmu přitom ženský reprezentační celek startoval na velké akci naposledy v roce 2004.

Složení základních skupin:

Skupina A (Nantes): Dánsko, Srbsko, Švédsko, Polsko.

Skupina B (Nancy): Francie, Černá Hora, Rusko, Slovinsko.

Skupina C (Montbéliard): Maďarsko, Španělsko, Nizozemsko, Chorvatsko.

Skupina D (Brest): Norsko, Rumunsko, Německo, ČR.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články