Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Zdráhala ovládl mistrovství Evropy, nastřílel nejvíc branek. V all-star výběru ale chybí

Při svém nečekaně parádním vystoupení na mistrovství Evropy čeští házenkáři nakonec na medaile nedosáhli. Alespoň v jednom, a také velmi důležitém ohledu si však prvenství připsali. Ondřej Zdráhala se totiž s 55 góly stal nejlepším střelcem šampionátu. O 12 branek předčil Dána Mikkela Hansena. Přitom chyběl v all-star sestavě mistrovství, stejně jako kterýkoliv jiný český hráč.

Ondřej Zdráhala se raduje z českého vítězství
zdroj: REUTERS autor: Ognen Teofilovski

Zdráhala dosáhl na pomyslnou střeleckou korunu na evropském šampionátu jako třetí Čech v historii. V roce 1998 kraloval kanonýrům s 48 góly nynější trenér národního týmu Jan Filip, v roce 2010 byl s 53 brankami nejlepší Filip Jícha, který loni na podzim ukončil profesionální kariéru.

Zdráhala patřil v Chorvatsku k nejlepším hráčům českého týmu, který nečekaným šestým místem vyrovnal historické maximum na Euru. Nejvíce se blýskl ve dvou zápasech - na závěr základní skupiny přispěl 14 góly k výhře nad Maďarskem a 13 branek dal při těsné porážce v utkání o páté místo proti Chorvatsku. Devětkrát skóroval proti Slovinsku, osmkrát proti Dánsku, čtyřikrát proti Německu a Makedonii a třikrát proti Španělsku.

"Nepřijel jsem sem s osobním cílem stát se nejlepším střelcem. Já a celý náš tým jsme přicestovali s cílem udělat dobrý výsledek. Věřil jsem, že máme konkurenceschopný tým. To, že jsem se stal nejlepším střelcem šampionátu, je pouze třešnička na dortu. Ale hlavním cílem bylo hrát tu dobrou házenou," uvedl Zdráhala.

"Jsem nadšený, jakým způsobem jsme se tu prezentovali. Nebyli jsme tu jako parta individualistů, ale jako opravdový tým. Všichni na turnaji mohli vidět, jak bojujeme," dodal Zdráhala.

Celkem Zdráhala vyslal na soupeřovy brankáře 96 pokusů. Jeho 55 gólů je třetím nejlepším výsledkem v historii šampionátů, lepší byli pouze v roce 2012 rekordman Makedonec Kiril Lazarov s 61 brankami a v roce 2002 Švéd Stefan Lövgren s Islanďanem Ólafurem Stefánssonem, kteří shodně zaznamenali 57 tref.

Zdráhala se navzdory vítězství mezi kanonýry překvapivě nedostal do ideální sestavy šampionátu, v níž nefiguruje ani žádný jiný Čech. "V mé budoucí kariéře je vše otevřené. Uvidíme, co se stane. Stále sním o tom, že si zahraji v nějakém z evropských top klubů," dodal Zdráhala.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články