Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Landa po historickém úspěchu: Troufnu si říct, že jsme strhli lavinu okolo házené

V utkání o pátou příčku na mistrovství Evropy v Chorvatsku možná naposledy nastoupil za házenkářskou reprezentaci. Po těsné porážce 27:28 s domácím výběrem si obranář Jan Landa více než nečekaného šestého místa v konečném pořadí cenil toho, že český tým dokázal svými výkony zvednout zájem fanoušků o házenou.

Jan Landa (vlevo) v utkání proti Chorvatsku
zdroj: PA autor: Igor Kralj/PIXSELL

"Z těch zpráv, co mi chodily od rodiny a kolegů z domova, si troufnu říct, že jsme strhli lavinu okolo házené. Jsem strašně šťastný, že holky něco začaly v prosinci a my jsme to dotáhli v lednu," řekl Landa.

Ženská reprezentace v prosinci na světovém šampionátu vybojovala historické osmé místo a muži vyrovnali šestou příčkou maximum na mistrovství Evropy.

"I kdyby kvůli tomu začalo hrát házenou třeba jen deset dětí, tak to je ono, to jsme chtěli. Potřebujeme náš sport dostat v povědomí české populace nahoru. Psali mi lidé, kteří se předtím na házenou nekoukali, že nám teď fandí. To je to nejkrásnější. Je jedno, jestli jsme šestí, pátí nebo osmí, ale lidi to začalo bavit," uvedl jednatřicetiletý Landa.

Házené se věnuje při práci bankéře a už dříve prohlásil, že plánuje skončit. "Já nevím, nechci to říkat nahlas, protože by mě manželka zabila," smál se. "Ne, vážně, teď jsem plný emocí, možná to byl můj poslední zápas za reprezentaci. Nedokážu to teď hodnotit. Nicméně pokud se nic nezmění, tohle byl můj konec," prohlásil Landa.

Reprezentace v Chorvatsku porazila senzačně olympijské vítěze z Dánska a po výhře nad Maďarskem nečekaně prošla ze základní skupiny. Landa si však nejvíc cenil vítězství nad Makedonií ve čtvrtfinálové fázi. S balkánským celkem totiž Češi v minulosti v několika vzájemných zápasech prohráli i kvůli pomoci ze strany rozhodčích.

"Pro mě to byl zápas cti. Jsem strašně šťastný, že jsme je zdolali. Vítězství nad Makedonií o gól, když už jsme padali o pět, to bylo něco," konstatoval Landa. "Ale obecně na celý turnaj budu vzpomínat jako na jednu velkou pohádku. Možná se to docení později, ale myslím, že to lidi doceňují v České republice už teď," uzavřel.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články