Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Češi po těsné prohře s Chorvatskem vyrovnali historické šesté místo na ME

Historii sice nepřepsali, přesto mohou být s vystoupením na evropském šampionátu více než spokojeni. Čeští házenkáři v utkání o 5. místo prohráli s domácím Chorvatskem 27:28 a na ME skončili šestí, čímž vyrovnali nejlepší umístění reprezentace z roku 1996. Národní tým opět táhl Ondřej Zdráhala, který si nakonec připsal třináct branek a pravděpodobně se stane nejlepším kanonýrem turnaje.

Utkání Chorvatsko - Česko
zdroj: REUTERS autor: Antonio Bronic

Češi proti Chorvatsku nezachytili úvod a v poločase prohrávali už o šest branek. Po pauze se ovšem výrazně zlepšili, v závěru dokázali snížit na rozdíl jediného gólu a útočili na vyrovnání, ale bronzový medailista z minulého Eura vítězství udržel.

Navzdory těsné porážce překonal reprezentační výběr očekávání. Po úvodním debaklu od Španělska porazil úřadující olympijské vítěze z Dánska a Maďarsko a poprvé od roku 2010 postoupil ze základní skupiny. V šestičlenné čtvrtfinálové skupině se nejprve musel sklonit před obhájci zlata z Německa, ale poté zdolal Makedonii a remizoval se Slovinskem.

Český kapitán Ondřej Zdráhala se proti Chorvatům blýskl 13 góly a je krůček od toho, aby se stal nejlepším střelcem šampionátu. Celkově zaznamenal na trunaji 55 tref a nejbližším pronásledovatelem, který ho může z čela sesadit, je Dán Mikkel Hansen s 29 brankami.

V české brance začal utkání o 5. místo Martin Galia, který nastoupil k 32. utkání na evropských šampionátech a stal se historickým rekordmanem v počtu startů. Na rozdíl od předešlých duelů se mu však příliš nedařilo a ještě v úvodním dějství ho vystřídal Mrkva.

Reprezentanti před překvapivě prázdnou halou v Záhřebu začali proti zklamanému domácímu výběru, který toužil po zlatu, velmi ospale. Za celou první půli se jim nepovedlo dostat do takového tempa jako v minulých duelech.

"To nasazení není takové, musíme přidat 20 až 30 procent všichni," zlobil se jeden z dvojice českých koučů Jan Filip při oddychovém času, jenž si trenéři vzali už v osmé minutě. Jejich svěřenci se ale za celou první půli neprobrali a v pauze prohrávali 10:16.

Až po přestávce hosté znatelně přidali a začali hrát s favoritem vyrovnanou partii. Mezi tyčemi se rozchytal Mrkva a deset minut před koncem snížil Kašpárek na 21:24. Národní tým se vzepjal k velkému výkonu a opět Kašpárek v 58. minutě snížil na 26:27.

Češi dohrávali bez vyloučeného Horáka, přesto se ještě jednou dokázali dotáhnout na rozdíl jediné branky, a dokonce útočili na vyrovnání. Kašpárek však šest sekund před koncem z velké dálky přestřelil.

Mistrovství Evropy házenkářů v Záhřebu:

O 5. místo: Chorvatsko - ČR 28:27 (16:10)

Rozhodčí: Raluy, Sabroso (oba Šp.). Sedmimetrové hody: 5/4 - 5/5. Vyloučení: 2:2.

Sestava a branky ČR: Galia, Mrkva - Zdráhala 13/5, Kašpárek 6, Kotrč 3, Horák a Šlachta po 2, Bečvář 1, Hrstka, Číp, Stehlík, Petrovský, Mubenzem, Zeman, Landa, Sviták. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články