Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Obrat ve druhé půli přinesl důležité vítězství nad Polskem, zářila Luzumová

Po špatném začátku přišel vítězný konec. Reprezentantky si také ve druhém utkání poradily se svými soupeřkami, když v utkání proti Polsku sice prohrávaly po prvním poločase 12:15, ale ve druhé půli nakročily k úspěšnému obratu. Ke zlepšené defenzivě přidaly české házenkářky také branky z protiútoků a nakonec zvítězily 29:25. Nejvíce branek si připsala Jeřábková, důležitými góly přispěla Luzumová.

Utkání Polsko - Česko
zdroj: chf.cz autor: Alžběta Vejrostová

Češky prohrávaly tři čtvrtiny zápasu, ale dokázaly nepříznivý vývoj zvrátit bojovností v obraně a kolektivním výkonem. Na hřišti se protočilo množství hráček, které se také zapsaly do listiny střelkyň.

Už dvě výhry by reprezentaci mohly teoreticky stačit k postupu, pokud se skupina nezamotá. K jistotě potřebuje český tým získat ještě alespoň bod. Češky si v sobotu poradily s Argentinou, i když trenér Jan Bašný šetřil klíčové hráčky. Polky měly za sebou těžký zápas se Švédskem, který dotáhly do vítězného konce.

S ohledem na to se Bašný domnívá, že výhry nad Argentinou a Polskem ještě nebudou k postupu stačit. "Budeme muset vyhrát další zápas. Tým dnes ale ukázal obrovskou sílu. Asi 20 minut před koncem prohrával o pět gólů s velkým favoritem, který už si myslel, že to má vyhrané, a začal hrát tak, jak by hrát neměl. Náš tým potom vycítil šanci a zápas obrátil. Takže to ukazuje, že tým má charakter a je dobrý. Bude ale potřeba to ještě aspoň jednou potvrdit," řekl kouč.

Bašný se snažil Polky překvapit tím, že postavil Hrbkovou na křídlo, na spojky Ryšánkovou s Jeřábkovou a na pivota Šetelíkovou. Češky začaly v poklidu a nikam nespěchaly, zatímco Polky byly v tempu a ujaly se vedení. Náskok postupně navyšovaly především díky zákrokům brankářky Placzekové, na kterou české házenkářky nedokázaly zpočátku vyzrát.

Je nám líto, video expirovalo.
České házenkářky si na MS poradily s Polskem

Potom ji třikrát prostřelila Jeřábková a získala také míče v obraně, čímž nastartovala tým k lepšímu výkonu. Prosadily se i Šetelíková s Ryšánkovou a náskok Polek se snížil na jedinou branku. V oslabení však soupeřky znovu utekly a nic na tom nezměnily ani další góly Jeřábkové.

Češky začaly druhou půli mnoha chybami a opět nechaly vyniknout Placzekovou v brance. Polky využily přesilovku a utekly na pět branek. I když byly české hráčky opět v oslabení, obětavou obranou nedovolily Polkám odskočit na větší rozdíl. Naopak manko stahovaly a Malá vyrovnala. Polky ale měly znovu výhodu přesilovky a Češky musely dotahovat. Zásluhou Luzumové a Jeřábkové poprvé v zápase vedly, na tříbrankový rozdíl upravila Malá a polský trenér Leszek Krowicki reagoval oddechovým časem.

Nebylo to ale nic platné. Bašný točil na hřišti hráčky do obrany a v útoku a Polky začaly dělat chyby. Nestačil ani jejich závěrečný tlak.

"Začaly jsme lépe bránit, změnily jsme obranu na jednu vysunutou a Polky to znervóznilo," řekla křídelnice Veronika Malá, jež ve druhé půli pomohla k výhře čtyřmi důležitými brankami. "Bylo to hodně emotivní, holky na střídačce skákaly po každém našem gólu. Jsme šťastné," řekla.

Mistrovství světa házenkářek v Německu:

ČR - Polsko 29:25 (12:15)

Sestava a branky ČR: Satrapová, Kudláčková, Müllnerová - Galušková, Ryšánková 2, Salčáková 1, Maňáková 1, Kordovská 1, Hrbková 1/1, Luzumová 7/3, Adámková, Marčíková, Šetelíková 2, Zachová 2, Jeřábková 8, Malá 4.

Nejvíce branek Polska: Kudlaczová-Glocová 6/2, Achruková 5/2, Janiszewská 4. Rozhodčí: Christiansenová, Hansenová (obě Dán.). Sedmimetrové hody: 4/4 - 4/4. Vyloučení: 5:2. Diváci: 2720.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články