Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Šéf házenkářského svazu Bendl a manažer Nocar rezignují

Prezident Českého svazu házené Radek Bendl a manažer reprezentací Karel Nocar k 31. lednu opustí své funkce. Učiní tak i s ohledem k prosincovému světovému šampionátu žen a lednovému mistrovství Evropy mužů s českou účastí. Důvodem rezignace jsou útoky některých zástupců klubů, kteří funkcionáře už delší dobu obviňují z neprůhledného financování či z nedostatečné komunikace. Bendl i Nocar jakékoliv nesrovnalosti odmítají, už ale nechtějí dále působit v prostředí, které jim nedůvěřuje.

Karel Nocar (vlevo) na tribuně v utkání českých házenkářů na MA proti Alžírsku
zdroj: chf.cz autor: Pavel Lebeda

"Představitelé některých klubů, zvláště zástupci nejvyšších soutěží mužů a žen, již nějakou dobu vyjadřují nespokojenost s naší prací a dávají najevo, že není vůle a důvěra, abychom nadále pokračovali v naší práci," uvedli Bendl s Nocarem ve společném prohlášení. "Veškeré výtky, kterými se na základě různých výzev zabýval několikrát výkonný výbor, odmítáme a jsme připraveni naše kroky plně vysvětlit," dodali oba funkcionáři.

Spory mezi svazovým vedením a některými představiteli ligových klubů házené trvají už nějaký čas. Kluby například odmítly společnou česko-slovenskou ligu, několikrát kritizovaly svazové hospodaření a například i financování letní exhibiční akce Hvězdy pro legendy na pražské Štvanici, které se zúčastnila řada zahraničních osobností. Podle svazu je ale vše v pořádku, což dokumentoval podrobným rozpisem nákladů.

Je nám líto, video expirovalo.
Šéf svazu házené Bendl a manažer Nocar se rozhodli rezignovat

Bendl, který vede svaz od loňského února, tvrdí, že stejně jako bývalý reprezentant Nocar odchází s čistým štítem. Zmínili například navyšovaní celkových prostředků plynoucích do svazu, marketingovou podporu mužských i ženských ligových klubů, zavedení 17 center podpory talentované mládeže, zlepšení servisu pro reprezentace či převedení více než poloviny letošních dotací přímo do klubů a krajů až na dotační program na národní celky.

Za neúspěch považují, že se jim nepovedlo prosadit česko-slovenskou ligu mužů. Zároveň svazové vedení na poslední chvíli ustoupilo od společné kandidatury na pořadatelství mistrovství Evropy mužů 2022 nebo 2024 se Slovenskem a Maďarskem, a to kvůli problémům s vyplácením dotací do českého sportu po letošní dotační kauze.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články