Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Čeští házenkáři přece jen postupují na Euro. Na třetím místě už je nikdo nepředstihne

Praha – Nakonec svůj postup na mistrovství Evropy nemohli slavit přímo na palubovce, o jejich úspěšné kvalifikaci rozhodly komplexní matematické propočty. To však nijak neumenšuje velký úspěch českých házenkářů, kteří si po čtyřech letech opět zahrají na evropském šampionátu v Chorvatsku, ten se uskuteční v druhé polovině ledna 2018.

Radost českých házenkářů
zdroj: ČTK autor: Šálek Václav

Po čtvrtečním remízovém utkání Ukrajiny s Makedonií, které ještě více zamotalo průběh vyrovnané skupiny 4, se zdálo, že čeští házenkáři budou muset o přímý postup z prvních dvou míst ještě zabojovat v posledním zápase v Makedonii. Jenže nakonec vyšlo najevo, že Češi si postup už vybojovali. I kdyby nakonec souhrou výsledků skončili ve skupině třetí, v tabulce třetích týmů je už nemůže nikdo sesadit.

"Moc nás těší, že už teď je postup jasný. Nic to ale nemění na našich plánech předvést v Makedonii lepší výkon, než jakým jsme se prezentovali ve venkovních zápasech proti Islandu a Ukrajině," řekl jeden z dvojice českých trenérů Jan Filip před posledním reprezentačním vystoupením v kvalifikaci. "Doma, to je jiná. Musíme ale pracovat na zlepšení výsledků i výkonů venku. Musíme se dostat i na půdě soupeře blízko výkonu, který jsme schopni předvádět doma, a porážet díky tomu silné soupeře," doplnil Filip.

Jako v předchozích dvou kvalifikacích platí pravidlo, že na závěrečný šampionát se probojují první dva týmy ze sedmi skupin a nejlepší třetí tým ze všech skupin. V potaz se ale při výpočtu nejlepšího třetího týmu neberou výsledky proti všem týmům ve skupině, nýbrž jen proti postupujícím dvěma.

Českou reprezentaci už v tomto ohledu žádný tým nemůže překonat – i kdyby postoupil kterýkoliv ze soupeřů národního týmu, nad každým z nich Češi dokázali zvítězit a mají tak v této pomyslné tabulce jisté čtyři body. A to je výsledek, na který už žádný tým z dalších skupin nemůže dosáhnout.

A tak paradoxně i kdyby například Norové remizovali doma s Litvou a na třetím místě měli sedm bodů, tedy o jeden více než český tým, proti postupujícím dvěma týmům by získali jen tři body, tedy naopak o jeden méně než česká reprezentace.

Pravidlo o postupu nejlepšího třetího týmu potvrzuje i bod 10.3 v regulích EHF, Evropské házenkářské federace. "V případě, že kvalifikační mód předurčuje postup nejlepšího třetího týmu na závěrečný šampionát, pro kalkulaci se započítávají výsledky týmů na prvním až třetím místě ve skupině," je uvedeno v regulích EHF.

Český celek si zahraje na velké akci poprvé od předloňského ledna, kdy na světovém šampionátu v Kataru obsadil sedmnácté místo. Soupeře pro základní skupinu ME v Chorvatsku určí reprezentantům los, který se uskuteční 23. června v Záhřebu.

Zdroj
ČT sport, eurohandball.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články