Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Elita světové házené míří do Prahy. Na Štvanici připomene největší české úspěchy

Praha - Do Čech v druhé polovině června dorazí největší světové házenkářské hvězdy, aby společně s Filipem Jíchou oslavily výročí historických úspěchů české reprezentace. Vybraní házenkáři se v tenisovém areálu na pražské Štvanici zúčastní exhibice s názvem Hvězdy pro legendy, která připomene výročí největších úspěchů české házené.

Filip Jícha
zdroj: ČT4 autor: Pavel Lebeda

Akce na pražské Štvanici bude ve dnech 19. - 21. června 2017 připomínat největší úspěchy české házené, které se skoro až magicky váží k sedmičkám v letopočtech. V roce 1957 se ženská reprezentace stala mistryněmi světa, o deset let později získali zlato muži. Před 60 lety Dukla Praha premiérově triumfovala v tehdejším Poháru mistrů evropských zemí a před 45 lety vybojoval český celek stříbro na olympiádě v Mnichově. 

Účast přislíbili například nejlepší házenkář světa za rok 2012 a dvojnásobný olympijský vítěz Daniel Narcisse z Francie, dvojnásobný vítěz Ligy mistrů László Nagy z Maďarska, srbský vítěz Ligy mistrů Momir Ilič či jeho krajanka a nejlepší hráčka světa za rok 2013 Andrea Lekičová. Mužský celek povedou v exhibičním utkání slavní trenéři Francouz Claude Onesta a Islanďan Alfred Gíslason.

"Česká házená získala v minulosti obrovské úspěchy, které si zaslouží připomenout. Proto jsme připravili pro všechny fanoušky akci Hvězdy pro legendy, která propojí jak světovou extratřídu v házené, tak i amatérské sportovce," uvedl manažer reprezentací Karel Nocar. "Pozvali jsme světové hvězdy házené a jsme nadšení ze zájmu o celý projekt. Všichni hráči se do Prahy moc těší," dodal.

Třídenní oslavy vyrcholí ve středu 21.6. exhibičním utkáním výběru světa proti výběru ČR a SR. Na Štvanici však bude živo už od pondělka, kdy odstartuje pokus o zápis do knihy rekordů v maratonském zápase. Ve dvou týmech se budou střídat registrovaní hráči, amatéři, kolemjdoucí i známé osobnosti a jejich cílem bude hrát nonstop přesně 42,195 hodiny, což je v kilometrech délka maratonského běhu.

Kteří házenkáři do Prahy zavítají?

Daniel Narcisse

Datum narození: 16. 12. 1979. Místo narození: St, Denis, Francie. Současný klub: Paris Saint-Germain Handball. Největší úspěchy: zlato OH Londýn 2012, zlato OH Peking 2008, stříbro OH Rio 2016, nejlepší hráč světa 2012.

László Nagy

Datum narození: 3. 3. 1981. Místo narození: Székesfehervár, Maďarsko. Současný klub: MVM Veszprém KC. Největší úspěchy: 2-násobný vítěz LM, nejlepší pravá spojka MS 2013, několikanásobný vítěz španělské ligy.

Momir Ilić

Datum narození: 22. 12. 1981. Místo narození: Arandelovac, Srbsko. Současný klub: MKB Veszprem KC. Největší úspěchy: vítěz LM, nejlepší střelec LM 2013/14, MVP ME 2012.

Jackson Richardson

Datum narození: 14. 7. 1969. Místo narození: Saint – Pierre, Reunion. Největší úspěchy: nejlepší hráč světa 1995, vítěz ligy mistrů, 2 zlata z MS, nejlepší sportovec Francie, vlajkonoš francouzského olympijského týmu v Aténách 2004.

Filip Jícha

Datum narození: 19. 4. 1982. Místo narození: Plzeň. Současný klub: FC Barcelona. Největší úspěchy: nejlepší házenkář světa 2010, vítěz LM 2010, 2012.

Andrea Lekić

Datum narození: 6. 9. 1986. Místo narození: Bělehrad, Srbsko. Současný klub: ŽRK Vardar Skopje.


Zdroj
ČTK, Česká házená

Hlavní zprávy