Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Češky čeká klíčový duel o semifinále. Vyzvou je klopýtající Rusky

Helsingborg (Švédsko) - Velké trápení zatím zažívají na mistrovství Evropy obhájkyně olympijského zlata z Ruska. Nedělní soupeř české reprezentace vyhrál v předkole jediný zápas nad posledním Chorvatskem a do hlavní části si nepřenesl ani bod. Češky by potřebovaly Rusko porazit, aby si uchovaly naději na semifinále mistrovství Evropy, a podle trenéra Jana Bašného bude velmi těžké se na své soupeřky připravit.

České házenkářky
zdroj: chf.cz autor: Alžběta Vejrostová

Bašného výběr v posledním utkání základní skupiny prohrál o čtyři góly s Dánskem, nad kterým skoro tři čtvrtě zápasu vedl. České družstvo tak ukázalo, že umí hrát i se špičkovými týmy. "Rusky jsou v naší skupině bez bodu a určitě mají medailovou ambici. Znamená to, že musí vyhrát v hlavní skupině všechny zápasy, a my se jim to budeme snažit překazit," řekl Bašný.

Tým bude před utkáním studovat video. "Rusky podávají kolektivní výkon a nemají vyloženě nějaké kombinace v útočné fázi, ale hrají hodně improvizačně a spolupracují s pivotem. Mají výbornou obranu a rychlý útok. Olympiádu nevyhrály pro nic za nic. Těžko se na ně bude připravovat, ale zkusíme něco vymyslet," uvedl trenér.

Podle něj není čas na velké změny. "Nemůžeme toho moc změnit, jen se podíváme, jakým způsobem hrají, co na ně platí a lehce upravíme naši hru, abychom byli schopní jim konkurovat. Zkusíme to pak převést na hřiště a vybojovat nějaké body," dodal Bašný.

Češky mají mezi šesti týmy ve druhé čtvrtfinálové skupině dva body k dobru za výhru nad Maďarskem z úvodu šampionátu. Kromě Ruska je čeká ještě Rumunsko s nejlepší házenkářkou světa Cristinou Neaguovou a Norsko, které obhajuje evropský titul a je i úřadujícím mistrem světa. Zápas s Ruskem začne v neděli v 16:15.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články