Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Startuje evropský šampionát házenkářek, na Češky čeká těžká skupina

Stockholm - Nadcházející evropský šampionát házenkářek se bude ve Švédsku konat také za účasti českého týmu po čtyřech letech. V náročné základní skupině C v Malmö čekají svěřenkyně kouče Jana Bašného tři bývalí vítězové Eura - Maďarsko, Černá Hora a Dánsko. Z pozice outsidera mohou Češky zřejmě jen překvapit a už postup do další fáze šampionátu by byl velkým úspěchem.

Utkání Česko - Rakousko
zdroj: chf.cz autor: Alžběta Vejrostová

Celkem 16 účastníků šampionátu je rozděleno do čtyř čtyřčlenných skupin. Z každé postoupí tři týmy do další fáze, jíž budou dvě šestičlenné skupiny. První dva celky z nich pak projdou do semifinále a 18. prosince bude v Göteborgu korunován mistr Evropy.

"Říká se, že naše skupina je nejtěžší, ale nechci, aby to vyznělo jako výmluva. Zaprvé ta vedlejší je stejně těžká jako naše a zadruhé si myslím, že pro nás by byla každá skupina těžká. Už to, že jsme se na šampionát dostali, je pro náš omlazený tým velký úspěch," řekl trenér Bašný.

Kouče čeká s národním týmem třetí závěrečný turnaj. Na světovém šampionátu v roce 2013 obsadil český celek 15. pozici, na mistrovství Evropy o rok dříve skončil na 12. příčce. Češky se představí na Euru popáté v historii a jejich maximem jsou osmá místa z let 1994 a 2002.

"Máme tři cíle. Zaprvé dostat se do prvního losovacího koše na play-off o mistrovství světa, což znamená skončit nejhůř na 13. místě. Je rozdíl hrát play-off s někým, kdo se kvalifikoval z první fáze, nebo hrát s medailistou z mistrovství Evropy. Takže to je základní a nejdůležitější cíl," řekl Bašný.

"Další cíl je vyhrát aspoň jeden zápas ve skupině. Jedna výhra může, ale ani bohužel nemusí stačit k postupu do druhé skupiny. A potom si hráčky mezi sebou daly interní cíl vydržet na šampionátu co nejdéle," doplnil český trenér.

Národní tým vstoupí do mistrovství v pondělí s Maďarkami. Ty na posledním evropském šampionátu obsadily šestou příčku, v roce 2012 vybojovaly bronz. Ve středu reprezentantky změří síly s Černou Horou, která před čtyřmi lety získala evropské zlato a předloni skončila čtvrtá. Příští pátek pak Češky uzavřou skupinu s osmým týmem minulého Eura Dánskem. Všichni tři soupeři v minulosti ME aspoň jednou vyhráli.

"Na první pohled to vypadá, že by to mohlo jít přes Černou Horu, ale já tomu moc nevěřím. Takový tým se dvakrát nemine," řekl Bašný k tomu, že Černohorky skončily na letošních olympijských hrách až předposlední. V roce 2012 přitom pod pěti kruhy získaly stříbro.

Titul obhajují Norky, s šesti zlaty nejúspěšnější tým ME, a druhým největším favoritem jsou letošní olympijské vítězky Rusky. "Tipoval bych to na stejné týmy, které měly medaili na olympiádě. A pak si myslím, že i někdo z naší skupiny. Tipnul bych to na Maďarky, ale jestli je porazíme, budou to mít těžké," smál se Bašný.

Program českého týmu ve skupině:

5. prosince: 18:30 ČR - Maďarsko

7. prosince: 18:30 ČR - Černá Hora

9. prosince: 20:45 ČR - Dánsko.

Nominace ČR:

Brankářky: Lucie Satrapová (Kristiandstad/Švéd.), Dominika Müllnerová (Most), Petra Kudláčková (Slavia Praha).

Křídla: Kristýna Salčáková (Achenheim Truchtersheim/Fr.), Jana Knedlíková (Györ/Maď.), Veronika Malá (Oldenburg/Něm.).

Pivoti: Petra Adámková (Göppingen/Něm.), Alena Stellnerová (Slavia Praha).

Spojky: Iveta Luzumová (Thüringer/Něm.), Šárka Marčíková (Poruba), Kamila Kordovská (Slavia Praha), Markéta Jeřábková, Petra Růčková (obě Most), Helena Ryšánková (Stella Saint-Maur Handball/Fr.), Michaela Hrbková (Göppingen/Něm.), Martina Weisenbilderová, Martina Crhová (obě Kristiandstad/Švéd.).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články