Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Česká házená slaví úspěch, v evropské federaci má opět svého zástupce

St. Wolgang (Rakousko)/Praha – Zástupkyně české házené uspěla na volebním kongresu Evropské házenkářské federace (EHF). Právnička Liběna Šrámková byla v rakouském St. Wolfgangu zvolena do disciplinární komise. Členka exekutivy Českého svazu házené a předsedkyně jeho legislativní komise uspěla ve volbě do šestičlenného výboru. Ke změně došlo navíc i na samotném vrcholu EHF, jejímž novým prezidentem se stal dlouholetý generální sekretář, Rakušan Michael Wiederer.

Šrámková byla se silným mandátem 31 hlasů ze 49 zvolena do význačné EHF Court of Handball, tedy komise, která rozhoduje o trestech v případech porušení řádů federace. "Zapojíme se do mezinárodních struktur. Komise, která funguje velmi profesionálně, řeší ročně zhruba 40 případů. Nyní už máme čtyři na stole a v nejbližší době bychom nad nimi měli zasednout," řekla Šrámková.

"Je to první instance, která řeší soutěžní věci typu, zda měla či neměla být červená či modrá karta, ale i věci okolo přestupů a věci s marketingovými právy. Je to jak disciplinární, soutěžní rozhodování, tak i arbitrážní," dodala zkušená právnička v rozhovoru pro web ČT sport.

Český svaz házené tím dostává svého člověka na mezinárodní úroveň. Jeho postavení to posiluje o to víc, že se hodlá spolu se Slovenskem a Maďarskem ucházet o pořádání mistrovství Evropy v roce 2022. Vedení svazu plánuje, že by turnaj zavítal do Prahy a jednoho dalšího města, a rádo by hostilo finále šampionátu.

Liběna Šrámková s šéfem ČSH Radkem Bendlem (vlevo) a dosavadním prezidentem EHF Jeanem Brihaultem
zdroj: Česká svaz házené

Komisi EHF podle Šrámkové řídí velmi kompetentní lidé. "Kvůli věkovému limitu nyní odchází tři členové, kteří tu práci dělali kvalifikovaně a sofistikovaně. Chci pokračovat v jejich práci. Pro mě je čest, dostat se mezi ty, kteří tam zůstali a dělají to dobře," prohlásila.

Zatím posledním Čechem, který zastával v EHF významnou roli, byl do roku 2012 František Táborský. Coby předseda metodické komise byl současně i členem Exekutivy EHF.

zdroj: chf.cz autor: Alex Wipf

Šrámková ví, že její nová pozice je spojena s velkým množstvím práce, ale je ráda, že může díky svému zvolení posílit postavení české házené doma i v mezinárodním měřítku. "Nejsem sběratel funkcí. Ale na konci října byl třeba kongres Českého olympijského výboru, kdy já jsem kandidovala za rozhodčí komisi a kvůli politickému rozhodnutí to nedopadlo. Průběh kongresu pro mě byl obrovské zklamání. Připadala jsem si tam jako před revolucí. Toto je pro mě satisfakce," řekla Šrámková.

Šéfem EHF je nově Wiederer

Bývalý rakouský házenkářský reprezentant Wiederer, který byl generálním sekretářem EHF více než dvacet let, nahradil na volebním kongresu EHF současného šéfa federace, Francouze Jeana Brihaulta. Ten už nemohl kvůli věkovému limitu kandidovat. "Wiederer je určitě dobrá volba. EHF zná a ví, co ta organizace potřebuje," řekla Šrámková.

EHF, která sdružuje na pět desítek národních házenkářských federací, letos slaví 25 let od svého vzniku.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články