Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Házenkářky na úvod play-off nestačily na Nizozemsko

Arnhem (Nizozemsko) - České házenkářky prohrály v úvodním zápase play-off kvalifikace o postup na světový šampionátu v Nizozemsku 23:33. Svěřenkyně trenéra Jana Bašného vedly v první půli o čtyři branky, ale po změně stran je potkal velký střelecký výpadek a domácí favorit šňůrou osmi gólů rozhodl. Odveta se hraje za týden v Mostě.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih házenkářského utkání Nizozemsko - ČR

"První poločas jsme hráli na hranici svých možností. Byli jsme schopni se vracet s jejich útoky, dařily se nám kombinace a dávali jsme i poměrně laciné góly. Pak se vyměnila soupeřova brankářka, měla pět šest zákroků po sobě a naše útočná hra se rozsypala. Nebyli jsme pak schopni eliminovat jejich rychlost," řekl Bašný. "Vždycky se s tím dá něco dělat. O deset gólů je to hodně, zvlášť proti takovému soupeři, ale rozhodně nebudeme v Mostě kvůli tomu, abychom odehráli zápas a jeli domů," dodal.

Češky dělaly technické chyby

V úvodu se zdálo, že Češky dosáhnou na mnohem lepší výsledek. Přestože prohrály předchozí tři vzájemné zápasy, naposledy dokonce 18:33, vysokého favorita se nezalekly. Nizozemky sice vedly 3:1, ale od té doby hrál ve zbytku první půle nečekaně prim hostující celek. Po čtvrthodině zvýšila výborně hrající Knedlíková na 10:7 pro český celek a za chvíli Luzumová s přispěním tyče upravila dokonce už čtyřbrankový rozdíl.

Nizozemky, sedmý tým z posledního evropského šampionátu, působily nervózně a ve vyprodané hale byli slyšet jen trumpetisté, zbytek diváků mlčel. Hostující tým si udržoval překvapivý čtyřgólový náskok až do závěru úvodního dějství, pak ale udělal několik technických chyb a Malesteinová sekundu před pauzou snížila na 15:16.

Úvod druhého dějství Češky vůbec nezvládly. Skórovaly sice jako první, ale pak začalo jejich velké střelecké trápení. Nizozemky srovnaly a v 35. minutě se poprvé od stavu 3:1 dostaly do vedení. Hostující hráčky deptala skvěle chytající Van der Walová, která zasáhla i proti těm nejvyloženějším šancím.

Češky přes třináct minut střelecky mlčely a domácí favoritky mezitím odskočily do vedení 23:17. Hostující tým se už nedokázal vrátit do zápasu a za celou druhou půli dal jen sedm gólů. Nepomohla ani změna mezi tyčemi, zbytek duelu dohrávaly Češky v útlumu a před odvetou jsou jejich šance na druhý postup na světový šampionát za sebou velmi malé.

Nizozemsko - ČR 33:23 (15:16)

Branky a sestava ČR: Raníková, Satrapová, Müllnerová - Knedlíková 4, Keclíková 2, Salčáková 1, Růčková, Hrbková 2, Martinková 1, Luzumová 8, Štěrbová 4, Malá, Šviráková, Selucká, Jeřábková 1, Adámková.

Nejvíce branek Nizozemska: Abbinghová, Grootová obě po 7.

Rozhodčí: Alpaidzeová, Berezkinová (obě Rus.). Sedmimetrové hody: 5/4 - 3/3. Vyloučení: 8:6. Diváci: 2876.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články