Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Zázrak v Brně. Házenkáři deklasovali Srby a postoupili na MS

Brno - Čeští házenkáři si po famózním obratu v baráži proti Srbsku poprvé od roku 2007 zahrají na mistrovství světa. V odvetě play-off zvítězili v Brně po skvělém výkonu 33:21 a dokázali smazat osmigólové manko po prohře 15:23 v prvním utkání v Niši. Soupeři navíc oplatili vyřazení v baráži z let 2008 a 2010.

Radost českých házenkářů
zdroj: ČTK autor: Igor Zehl

"Prvotní základ úspěchu byl v tom, že jsme každý den klukům tlačili na jejich disketku v hlavě, že je v házené všechno možné. Pokud se odvede všechno z hlediska disciplíny i taktiky," řekl trenér Jaroslav Hudeček. S úspěšným plánem prý přišel brankář Petr Štochl, který si vzpomněl na podobnou situaci ze svého působení v Německu. Jeho klub tehdy také prohrál první duel o osm branek a cíl zněl: Každou čtvrthodinu stáhnout z manka dva góly a v poslední tři.

Českým házenkářům vyšel neskutečně vstup do zápasu. Rychlými akcemi a důrazným zakončením přehrávali soupeře a postupně zvyšovali svůj náskok. Srbové působili dojmem, že hodlají zpomalovací taktikou hájit osmigólový náskok z prvního duelu. Proti nažhavenému domácímu celku jim ale tato strategie vůbec nevyšla.

"Věděli jsme o slabinách soupeře, kterou byl zejména postupný útok. Základem našeho úspěchu byl perfektní brankář, vynikající obrana a rychlý přechod do protiútoku. Postupně tomu naši hráči více a více věřili, že je možno zápas otočit," popsal Hudeček.

Český tým nastartoval úvodním gólem Motl, na kterého navázal dalšími dvěma trefami Jícha, hrající navzdory poraněnému kotníku. K přesnější koncovce přidávali čeští hráči i precizní hru v obraně a po deseti minutách už umazali polovinu ze srbského náskoku. Už po 24 minutách reprezentanti ztrátu zlikvidovali a o přestávce vedli rozdílem deseti branek 18:8.

Po změně stran Srbové zpřesnili svou hru a podařilo se jim zastavit další narůstání rozdílu ve skóre. V koncovce zářil neomylný Motl, který z pozice levého křídla často střílel branky z velice těžkých pozic. S deseti zásahy byl nejlepším střelcem utkání.

"Byl to pro mě asi nejdůležitější zápas kariéry. Když se podaří vstřelit dva až tři góly, hráč se chytne. Netrápili jsme se střelecky tak jako v prvním utkání v Srbsku. To byl klíč k úspěchu," poznamenal Jiří Motl.

Trenér Hudeček po zápase:

"Potvrdilo se, že v házené je všechno možné. Když se na Balkánce přitlačí, tak se sesypou. Slyšeli jsme, jak se v šatně o poločase hádají. To už jsme věděli, že jsme je dostali, kam jsme chtěli."

Uspokojení Srbové podle něj přijeli s přesvědčením, že je český tým nemůže porazit o devět gólů. "My jsme hře dali všechno a povedlo se to. Náskok jsme smázli během prvního poločasu. V kabině jsme si řekli, že nesmíme polevit. Při našem desetibrankovém náskoku bylo důležité, že jsme nedostali laciné góly a naopak se nám dařily protiútoky. Srbové se už nemohli do hry dostat," řekl Motl.

Srbové hráli pod psychickým tlakem, dopláceli na kombinační nepřesnosti, které domácí házenkáři pohotově trestali a udržovali si stále deseti až jedenáctibrankový náskok. V poslední minutě po další hrubce protivníka Jurka proměnil sólový protiútok a svou devátou brankou zpečetil postup svěřenců trenérské dvojice Vladimír Haber, Jaroslav Hudeček, pro kterou to bylo nadmíru povedené loučení s reprezentací. Národní tým po nich převezmou Daniel Kubeš, který se ještě podílel na dnešním heroickém vítězství na hřišti, a bývalý reprezentant Jan Filip.

Česko - Srbsko 33:21 (18:8)

Sestava a branky Česka: Galia, Štochl - Hrstka, Bečvář, Jurka 9, Kubeš 1, Motl 9, Jícha 4, Sobol, Horák 2, Stehlík 2, Babák 3, Petrovský 1, Škvařil, Stržínek 2, Kasal.

Nejvíce branek Srbska: Nikčevič, Rnič oba 4. Rozhodčí: Dentz, Reibel (oba Fr.). Sedmimetrové hody: 4/2 - 1/0. Vyloučení: 3:3. Diváci: 2700. První zápas: 15:23, postoupilo Česko.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články