Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Žádná tragédie, hodnotí Jícha ME. Reprezentaci chce táhnout dál

Herning (Dánsko) – Je to neúspěch – čeští házenkáři cíl postoupit ze skupiny na evropském šampionátu nesplnili. Přesto cítí, že tým se spoustou mladíků má perspektivu. Kapitán Filip Jícha o konci v reprezentaci nepřemýšlí, stejně tak by u týmu chtěli zůstat i trenéři a probojovat se na mistrovství světa do Kataru.

Filip Jícha v utkání s Makedonií
zdroj: AP autor: Jens Dresling

"Momentálně se mi těžko hledají slova. Přijeli jsme sem každopádně s tím, že jsme chtěli bojovat o postup, tím velmi pokaženým prvním zápasem (proti Rakousku) jsme si tu možnost ale vzali. Ten výkon měl být jako v těch zbylých dvou zápasech," řekl Jícha po prohře s obhájci Dány v posledním duelu skupiny.

Vypadnutí už ve skupině ho mrzí, ale nechce si z něj zase dělat až moc těžkou hlavu. "Nechtěl bych z toho dělat na tomhle místě házenkářskou tragédii. Já jsem měl před šampionátem slova optimismu, protože jsem si byl plně vědomý mé role kapitána. Chtěl jsem vlít do týmu sportovní optimismus tím, že budu pozitivně naladěný," podotkl Jícha.

Ke špičce bude cesta ještě dlouhá

Šampionát podle něj ukázal, že Češi prostě za evropskou špičkou momentálně trochu zaostávají. "Házenkářská kvalita je neúprosná, je jasně vidět, jakou házenkářskou generaci máme. Jsme skvělí kamarádi, ale k té velké evropské špičce se chceme zatím dostat," řekl.

Pavel Horák
zdroj: AP autor: Jens Dresling

Filip Jícha:

"Ten náš sport je v tomhle neúprosný. Jakmile je někdo horší, tak se to s velkou pravděpodobností projeví. Tady bohužel nemůžete uhrát bezbrankovou remízu. Jednou vám to může vyjít a pak to zabetonujete. Ta výkonnost se projeví. Ale těší mě, že jsme druhý a třetí zápas hráli jako jeden muž, za to jsem na ten tým pyšný."

Zvlášť za výkon v posledním vystoupení proti Dánům získal český celek slova uznání i od domácích fanoušků. "Myslím, že jsme to odehráli velmi kvalitně až nad hranicí našich momentálních možností. Z toho pohledu by bylo nefér po tomhle utkání říct, že jsme zklamaní, že jsme nepostoupili. To jsme si prohráli už v prvním zápase," uvedl Jícha.

Je nám líto, video expirovalo.
Ohlasy českých házenkářů na utkání s Dánskem

Zapálené mládí Jíchu motivuje

Po šampionátu má dál chuť reprezentovat. "Jsem a budu v národním týmu pořád proto, že cítím zodpovědnost za to předat české házené něco, co jsem se naučil v té světové házené, a že si užívám i ve světové házené takový respekt. Že to v Čechách trochu hapruje, zatím nehraje roli. Samozřejmě, až mě to jednou bude štvát až moc, tak se na to možná vykašlu," uvedl Jícha.

Velkou energií ho nabíjí, když vidí kolem sebe snaživé talenty. "Pro člověka, který jako já miluje házenou, je úžasné vidět, jaké zapálení mají ti hráči, kteří byli na takovémto turnaji poprvé. Možná vypadají trošku jako já, když jsem byl poprvé na mistrovství Evropy ve Švédsku a koukal trošku s otevřenou pusou," dodal s úsměvem kapitán německého Kielu.

Brankář Petr Štochl
zdroj: AP autor: Jens Dresling

Trenéři mají chuť pokračovat

Jeden z trenérů házenkářské reprezentace Jaroslav Hudeček stále marně hledá příčinu vysoké porážky v úvodním zápase s Rakouskem, která stála mužstvo postup. "Možná se odrazila nervozita, momentální výpadek formy klíčových hráčů, mladší kluci zase toho na takovéhle akci neměli tolik odehráno. To vše se možná podepsalo na tom, že jsme odehráli velmi špatný zápas. Udělali jsme v přípravě na Rakousko maximum, bohužel se to rozpadlo jako domeček z karet. Dodnes nevím tu prvotní příčinu, je to asi na hlubší analýzu," řekl Hudeček.

Stejně jako kolegovi na lavičce Vladimíru Haberovi mu na konci ledna vyprší smlouva, rád by ale u týmu pokračoval. Cítí, že český celek má budoucnost. "Vést národní tým je v trenérské hierarchii třešnička na dortu. Ten hlavní cíl, postup na Euro a zařadit mladé nové tváře, se nám podařil. Každému se můžeme upřímně podívat do očí a říct si, že i kdybychom třeba my dva dál nepokračovali, tak jsme nastartovali novou éru, ten proces omlazování," mínil Hudeček.

"Myslím, že jsme s kluky našli společnou řeč, zvykli si na nás, my na ně. Máme připraveny další varianty, zapracování dalších mladých hráčů. Víme, že nás tlačí bota na pivotu," doplnil Hudeček.

Český celek podle něj každopádně potenciál má, byť mohou skončit některé opory, například obránce Daniel Kubeš. "Všichni víme, že Dan bude končit nejvyšší licenci v Německu. Takže se může stát, že se opře do trenéřiny. Skončit může kdokoliv z osobních rodinných důvodů, zatím jsme se o tom nebavili. Ale myslím, že tým budoucnost má," dodal Hudeček.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih ME v házené: Česko - Dánsko
Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články