Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Házenkáři schytali na úvod od Rakouska debakl 20:30

Herning - České reprezentaci úvod jedenáctého mistrovství Evropy házenkářů v Dánsku Hrubě nevyšel. Národní tým se nedokázal proti takticky výborně hrajícím Rakušanům vůbec prosadit a z palubovky odešel s debaklem 20:30. Výrazně si tak zkomplikovali vyhlídky na postup do další fáze turnaje, kam projdou ze skupiny první tři týmy. Dalšími soupeři Čechů ve skupině A budou v úterý od 18:15 Makedonci a ve čtvrtek od 20:15 domácí obhájci zlata, obě utkání můžete sledovat v přímém přenosu na ČT sport a našem webu.

Filip Jícha v utkání s Rakouskem
zdroj: AP autor: Jens Dresling

Na českém týmu byla v zahajovacím utkání od úvodu patrná nervozita. Po deseti minutách sice Jurka z rychlého úniku zvýšil na 5:3, ale od té doby začalo velké trápení v útoku. "Jedním ze zlomů utkání bylo, že jsme za stavu 5:3 nevyužili dvě přesilovky a vrátili tím soupeře do hry. Náš výkon se pak začal propadat," řekl trenér Jaroslav Hudeček.

Češi si vůbec nevěděli rady s vysunutou a důraznou rakouskou obranou a od stavu 6:5 téměř deset minut střelecky mlčeli. Santos mezitím z křídla třemi góly po sobě zajistil soupeři tříbrankový náskok a trenéři Haber s Hudečkem si vzali oddechový čas. Během něj k mužstvu emotivně promlouval i kapitán Jícha. "Hrajeme v útoku bojácně," zlobil se u střídačky nejlepší házenkář světa za rok 2010.

Český celek ani poté neprocitl a neprobraly ho ani dva úspěšné zákroky náhradního brankáře Mrkvy, který přišel mezi tyče místo zkušeného Štochla. Ten se hned v úvodu uhodil hlavou o zem, střídal ale kvůli potížím s nohou. Rakušané potvrdili, že v přípravě před Eurem neporazili Němce či Rusy náhodou. Působili sebevědomým a koncentrovaným dojmem a do pauzy zvýšili už na rozdíl pěti gólů. Tristní produktivitu českého týmu symbolizovalo pouze devět branek za poločas a úspěšnost střelby jen 35 procent.

Habrovi svěřenci na startu druhé půle nevyužili ani dvojnásobnou přesilovku a nabuzení Rakušané ve 34. minutě odskočili do sedmibrankového vedení. Snadno pronikali obranou, zatímco proti rakouské defenzivě se nedokázali prosadit ani největší české útočné zbraně Horák či Jícha, kteří byli zdvojovaní. Trenéři protočili sestavu a poslali na hřišti i mladíky, žádnou korekci stavu to ale nepřineslo.

Jaroslav Hudeček: "Porážka asi odpovídá našemu předvedenému výkonu. Hráli jsme ustrašeně, bojácně, chybělo mi tam to nasazení. Náš výkon postrádal kvalitu v útočné fázi, tam vidím hlavní důvod výše porážky. Na některé kluky, kteří zažívají šampionát poprvé, možná taky padla deka."

Češi dohrávali v křeči a hned v úvodu turnaje si zkomplikovali cíl vylepšit výsledek z minulého Eura v Srbsku, kde vypadli už po skupině. Tehdy v prvním duelu porazili Němce, ale další dva zápasy prohráli. "Nebude to lehké spaní, ale musíme si uvědomit, že šampionát nekončí. Byla to pro nás opravdu hodně krutá škola, ale musíme jít dál. Máme den volna, musíme si to zanalyzovat a na Makedonce vlítnout," řekl kapitán Filip Jícha.

"Já jsem viděl úplně jiný mančaft než v přípravě a poslední dobou. To jsou ty naše výpadky, které se s námi táhnou a které si na takovéhle akci nemůžeme dovolit," řekl brankář Štochl. "Na minulém Euru jsme porazili Němce a pak taky předvedli poměrně špatné výkony. Teď nás to odsoudilo do těžké situace. Musíme porazit Makedonii, pokud možno výrazně, a doufat v souhru okolností. Zavinili jsme si to sami," dodal.

Česko - Rakousko 20:30 (9:14)

Sestava Česka: Štochl, Mrkva - Babák, Bečvář, Horák, Hrstka, Jícha, Jurka, Kasal, Kubeš, Mráz, Sklenák, Sobol, Stehlík, Šindelář, Vančo.

Nejvíce branek: Jícha 6, Horák 5, Sobol 4 - Weber 7. Rozhodčí: Nikolič, Stojkovič (oba Srb.). Sedmimetrové hody: 4/4 - 4/3. Vyloučení: 2:6.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články