Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ACF Fiorentina - FC Viktoria Plzeň

Startuje házenkářské ME, Češi chtějí postoupit ze skupiny

Kodaň - V Dánsku startuje jedenácté mistrovství Evropy házenkářů a mezi šestnáctkou účastníků nechybí ani český tým, který na kontinentálním šampionátu startuje počtvrté za sebou. Reprezentanti chtějí vylepšit výsledek z předloňského mistrovství, kde skončili už po základní skupině. Do turnaje Češi vstoupí soubojem s Rakouskem, jejich dalšími soupeři ve skupině budou Makedonci a obhájci zlata domácí Dánové. Do další fáze projdou první tři týmy. Všechny duely českého týmu vysílá program ČT sport a náš web, utkání s Rakouskem sledujte od 17:45.

Zatímco na světovém šampionátu Češi hráli naposledy v roce 2007, na mistrovství Evropy postupují pravidelně. Jejich nejlepším umístěním je šestá příčka z roku 1996, v letech 2002 a 2010 skončili osmí. Na minulém ME v Srbsku pod vedením Slováka Martina Liptáka obsadili až 14. místo, což by v Dánsku s trenéry Vladimírem Haberem a Jaroslavem Hudečkem rádi vylepšili. Právě zkušený Haber byl jako kouč u toho, když Češi před 18 lety dosáhli na Euru na nejlepší výsledek v samostatné historii.

V Dánsku si tým vedený kapitánem Filipem Jíchou, jedním z nejlepších házenkářů světa, vytkl za prvotní cíl postup ze základní skupiny do další fáze. V ní se elitní dvanáctka rozdělí do dvou šestičlenných skupin, první dva celky pak projdou do semifinále. Do tabulky se započítávají i výsledky s postupujícími týmy ze základní skupiny. "Dáváme si postupné cíle, tím prvním krokem je postup ze skupiny. Ideální by bylo postoupit s dvěma body, což by nám dávalo šanci hrát třeba o osmé místo. Pokud bychom se posunuli ještě výš a hráli o páté, šesté místo, byl by to fantastický úspěch," řekl Hudeček.

"Nemůžeme si ale stavět cíle, které bychom nemohli splnit. Bylo by hezké přivézt medaili, ale úspěch je už to, že jsme postoupili z prvního místa kvalifikační skupiny před Němci a Černohorci. Byl bych rád, kdybychom na to navázali," doplnil Haber. Českému týmu přisoudil los papírově přijatelnou skupinu. Dány sice sázkové kanceláře považují za favorita turnaje, Rakušané a Makedonci jsou ale hratelní soupeři, byť reprezentanti s oběma týmy během posledních dvou let prohráli. Po nezdaru s Makedonií Češi skončili na minulém Euru, Rakušané je zase zdolali před rokem na turnaji ve Švédsku.

Jižní sousedé před mistrovstvím nabrali formu, když dokázali porazit Rusko i Německo, které na evropském šampionátu poprvé v historii chybí. "S Makedonií jsme hráli na ME 2012 a Rakousko je další tým, který nás může porazit. Očekávám velký boj o druhou příčku. V těchto zápasech s týmy, které jsou na tom podobně, bude všechno záležet na tom, jak se nám zrovna ten den bude dařit," uvedl Jícha.

Nominace českého týmu:

Brankáři: Petr Štochl (Füchse Berlín/Něm.), Tomáš Mrkva (Hamm/Něm.),

hráči do pole: Jakub Hrstka (Prešov), Marek Vančo (Karviná), Miroslav Jurka, Jan Stehlík (oba St. Raphael/Fr.), Jan Sobol (Pulavy/Pol.), Alois Mráz (Hütenberg/Něm.), Jakub Šindelář (Plzeň), Daniel Kubeš (Melsungen/Něm.), Filip Jícha (Kiel/Něm.), Pavel Horák (Füchse Berlín/Něm.), Michal Kasal (Barcelona/Šp.), Roman Bečvář (Rostock/Něm.), Tomáš Sklenák (Eisenach/Něm.), Tomáš Babák (St. Gallen/Švýc.).

Češi ale nebudou spoléhat jen na jeho schopnosti, chtějí hrát týmově s dobrou obranou. "Důležité je, aby výkon nebyl postaven na jednom hráči. Abychom si nemysleli, že máme Filipa, že budeme hrát vše na něj a on nám to zařídí. Je třeba, aby všichni hráči byli nebezpeční," uvedl Haber.

Na posledních čtyřech evropských šampionátech se na nejvyšším stupínku pravidelně střídali Francouzi a Dánové. Vedle nich patří k adeptům na zlato také úřadující světoví šampioni Španělé a Chorvaté. Nový evropský házenkářský král bude korunován 26. ledna po finále v Herningu. Na šampionátu půjde také o přímý postup na mistrovství světa v příštím roce v Kataru. Ten si zajistí tři nejlepší týmy bez Španělska, které má jako obhájce světového zlata účast jistou.

Je nám líto, video expirovalo.
Host Sportovních zpráv: manažer házenkářské reprezentace Karel Nocar

Složení základních skupin:

Skupina A (Herning): Dánsko, Česká republika, Makedonie, Rakousko.
Skupina B (Aalborg): Španělsko, Island, Maďarsko, Norsko.
Skupina C (Aarhus): Srbsko, Francie, Polsko, Rusko.
Skupina D (Kodaň): Chorvatsko, Švédsko, Bělorusko, Černá Hora. 

Program českého týmu ve skupině:

Neděle 12. ledna: 18:00 ČR - Rakousko (ČT Sport), úterý 14. ledna: 18:15 ČR - Makedonie (ČT Sport), čtvrtek 16. ledna: 20:30 Dánsko - ČR (ČT Sport).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články