Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
České ragby

České házenkářky jsou krok od MS, potřebují porazit Island

Reykjavík - České házenkářky mají šanci po deseti letech znovu postoupit na mistrovství světa. Potřebují k tomu v nadcházejícím play-off o účast na prosincovém šampionátu v Srbsku přejít přes Island. Svěřenkyně Jana Bašného rozehrají dvojzápas od 18:00 v Reykjavíku, zápas sledujte živě na programu ČT sport a našem webu. Odveta je na programu v sobotu v Mostě.

České házenkářky
zdroj: Getty Images

Češky by rády navázaly na dobré vystoupení z evropského šampionátu z loňského prosince. Na své první velké akci od mistrovství Evropy v roce 2004 nečekaně postoupily ze základní skupiny a potrápily několik elitních celků. "Chceme potvrdit naši dobrou formu z celé sezony a postoupit," uvedl Bašný. "Týmu jsme řekli, že tahle sezona má dva vrcholy, loňské Euro a kvalifikaci na mistrovství světa. Druhý vrchol je před námi a jsme připraveni bojovat," doplnil český kouč.

S Islandem mají reprezentantky bohaté zkušenosti. Jen od loňského září změřily s ostrovním týmem síly ve třech soubojích - na turnaji v Chebu zvítězily 28:21, v přípravě na Euro pak jednou vyhrály a jednou prohrály. Na evropském šampionátu Island prohrál všechny tři své zápasy. "Od doby, co trénuji český nároďák, jsou Islanďanky naším nejčastějším soupeřem. Sehráli jsme s nimi asi šest zápasů s vyrovnanými výsledky. Je to hratelný, ale těžký soupeř. Tipnul bych to 50 na 50," odhadl Bašný.

Právě Island byl také soupeřem českých házenkářek při posledním úspěšném play-off. V roce 2004 reprezentantky zvítězily v Reykjavíku o gól a po výhře 24:18 v domácí odvetě postoupily na evropský šampionát do Maďarska. Češky chtějí v Reykjavíku uhrát příznivý výsledek do odvety, v níž spoléhají na podporu mosteckého publika. Tamní příznivci před třemi týdny pomohli místnímu týmu k triumfu ve Vyzývacím poháru.

"Mostečtí fanoušci nám pomohli během poslední kvalifikace na Euro a já věřím, že s námi oslaví úspěšný konec téhle úžasné sezony," přál si Bašný. Účast na prosincovém MS 2013 mají bez kvalifikace jistou čtyři evropské týmy: obhájkyně titulu Norky, pořádající Srbsko a další semifinalistky letošního ME z Černé Hory a Maďarska.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články