Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Házenkářská senzace by mohla znamenat postup na ME

Halle (Německo) - Nečekaně brzy - už dvě kola před koncem kvalifikační skupiny mohou čeští házenkáři slavit postup na evropský šampionát v roce 2014. Pokud dnes navážou na čtvrteční výhru nad Německem a favorita dokážou porazit i v odvetě na jeho půdě, budou mít před červnovým závěrem kvalifikace jistotu, že ve čtyřčlenné tabulce neskončí hůř než na druhém místě. Na šampionát do Dánska projdou z každé skupiny dva týmy a nejlepší celek z třetích míst.

Češi ale vědí, že je v Německu čeká ještě těžší úkol než v Brně. "Kdo ještě nehrál v Německu, tak uvidí, co je házená v německém podání. Jestliže první utkání doma bylo extrémně těžké, tak v Německu to bude ještě těžší," řekl nejlepší český házenkář Filip Jícha, který se na čtvrtečním vítězství 24:22 podílel deseti brankami.

Češi díky ne zcela očekávanému triumfu posílili své postupové šance. Po polovině odehraných zápasů v druhé kvalifikační skupině figurují na druhém místě za stoprocentně úspěšnou Černou Horou a před třetími Němci mají dvoubodový náskok. Poslední Izrael je bez bodu.

Pokud Češi v Německu zvítězí, utečou svým soupeřům v tabulce na rozdíl čtyř bodů a díky lepší bilanci ze vzájemných duelů by už nemohli skončit za nimi, ani kdyby v červnových zápasech v Izraeli a s Černou Horou prohráli.

Čechům by proti Německu přišla vhod i remíza, i po ní by totiž udrželi před soupeřem dvoubodový náskok. Ani porážka by zdaleka neznamenala konec postupových nadějí, český tým by pak ale musel vyhrát zbylé dva duely a poté by zřejmě hrálo roli i skóre.

Hlavní je neprohrát doma

"Klíčem k postupu je udržet si domácí neporazitelnost, což se nám zatím daří splnit, a s nejslabším soupeřem vyhrát i na jeho půdě," uvedl Jícha. "Je možné, že před posledním kvalifikačním duelem doma před námi bude úkol porazit Černou Horu nejméně o dvě branky," dodal kanonýr Kielu, jeden ze sedmi českých reprezentantů hrajících v Německu.

Češi mohou využít toho, že Němci budou pod velkým tlakem. Pátému celku z letošního světového šampionátu hrozí, že poprvé v historii nepostoupí na kontinentální mistrovství, což by zřejmě neustál trenér Martin Heuberger. "Před nedělním zápasem jsme pod obrovským tlakem. Situace je složitá, neexistuje pro nás jiná možnost než dva body," uvedl viceprezident německého svazu Horst Bredemeier.

Český kouč Vladimír Haber si pochvaluje, že jeho svěřenci naopak mohou po výhře doma cestovat k odvetě klidnější. "Jsme rádi, že jsme vyhráli doma. Nemůžeme spekulovat o kolik, základem je, že máme dva body. O to snadněji se nám bude hrát druhé utkání, Němci budou pod tlakem," řekl.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články