Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Kouč házenkářek: Jíchu nemáme, musíme hrát týmově

Bělehrad - Po osmi letech povede trenér Jan Bašný české házenkářky do bojů na vrcholné akci. I když jsou jeho svěřenkyně outsiderem nadcházejícího mistrovství Evropy, kouč věří, že by mohly papírové předpoklady vyvrátit a postoupit ze skupiny. Spoléhat chce hlavně na týmové pojetí a dobrou taktickou připravenost. Házenkářky vstoupí do šampionátu v úterý proti Ukrajině. Zápas odvysílá živě od 17:40 ČT sport a náš web.

Tým složil Bašný hlavně z interligy, pouze duo Ivety Luzumová a Matoušková působí v zahraničních klubech. Češky by tak mohly těžit z větší sehranosti než soupeřky. "Nejlepší evropské celky mají většinou základ v jednom silném týmu, který hraje Ligu mistryň, a jsou doplněny dalšími týmy. My na jednu stranu můžeme být méně okoukaní, na druhou se ale může projevit taková ta nezkušenost. Tak velká výhoda to pro nás není," přemítal kouč.

Za cíl má jeho tým pokusit se o postup ze základní skupiny. Trenérovi je ale jasné, že v konkurenci olympijských vítězek Norek, domácích Srbek a tradičních účastnic šampionátu Ukrajinek bude složité skončit do třetího místa. "Všechny tři týmy jsou papírově silnější než my, my se pokusíme papírové předpoklady vyvrátit. Chceme na turnaji vydržet co nejdéle," uvedl Bašný.

Kouč Jan Bašný: "Musíme být jako tým. Spoléháme na to, že v každém utkání se budeme moci opřít o nadprůměrné výkony některých hráček a ostatní se co nejvíc přiblíží. Nějaké veliké individuality nemáme, nemáme v týmu Jíchu. Naše síla musí být v týmovém a taktickém pojetí."

Ukrajinkám má jeho celek co vracet, vloni na jaře s nimi utrpěl vysokou porážku na turnaji v Chebu. "Naše poslední konfrontace s nimi dopadla bídně pro nás. Myslím ale, že jsme schopni uhrát dobrý výsledek. První zápas je vždy důležitý. Když se povede, je to vždy pozitivní. Myslím, že rozhodující ale ještě nebude," prohlásil Bašný.

Zápas s Norskem, historicky nejúspěšnějším týmem ME, podle něj bude pro český tým velkou školou. "Olympijské vítězky, mistryně světa, mistryně všeho. Je úplně jedno, jestli jim bude chybět pět olympijských vítězek, nebo ne. Přesto si myslím, že do zápasu nepůjdeme s tím, že prohrajeme," řekl Bašný.

Skupinu zakončí jeho svěřenkyně proti domácím Srbkám. Ty musely absolvovat kvalifikaci, neboť původně mělo šampionát hostit Nizozemsko. "Na domácí mistrovství budou určitě dobře připravené. S podporou domácího publika budou velice nepříjemné," poznamenal Bašný.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články