Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Začíná házenkářská extraliga, favoritem je Dukla

Praha - Dvěma zápasy dnes odstartuje nová sezona házenkářské extraligy, která bude v mnohém jiná než předchozí ročníky. Jednak tradiční kandidát na titul Zubří ztratil sedm hráčů z mistrovského kádru, a tak je favoritem na papíře spíš pražská Dukla. Kromě toho ale bude sezona 2012/13 jiná také proto, že se počet účastníků zmenšuje. Z loňských dvanácti jich letos zbylo jedenáct a příští rok jich bude ještě o jednoho méně. Vedení soutěže si od změny slibuje zvýšení úrovně.

Radost házenkářů Dukly
zdroj: ČT4

Prezident házenkářského svazu Jaroslav Chvalný však podotýká: "Snížení počtu nemusí vždy znamenat snížení kvality. Obecně si myslím, že kvalita soutěže bude na stejné úrovni. Samozřejmě byl bych rád, kdyby byla o něco vyšší. Soutěž bude vyrovnaná, a to bude ku prospěchu věci," říká Chvalný. A za favorita, stejně jako většina klubů, považuje Duklu. "Myslím, že má absolutně nejvyrovnanější a nejstabilnější kádr," myslí si prezident.

Pražský klub v minulé sezoně skončil druhý a ambicí se nezříká. "Jelikož jsme kádr udrželi pohromadě, naše ambice musí být nejvyšší - boje o medaile," řekl asistent trenéra Milan Kotrč. Mistrovské Zubří totiž přišlo o základní osu, vyměnilo trenéra a některé členy vedení; kvůli vysokým finančních nárokům se dokonce nepřihlásilo do evropských pohárů.

Jediným českým zástupcem v mezinárodních soutěžích tak budou severočeské Lovosice, které budou startovat v Poháru EHF. "Je to pro nás něco nového, nová výzva a nová zkušenost. Bude to svátek házené a věřím, že vyprodáme halu," uvedl na tiskové konferenci trenér Lovosic Vojtěch Srba.

Chvalného hodně mrzí, že česká liga nebude mít v pohárech větší zastoupení. "Chápu, že systém je nastavený tak, že můžete dostat v prvním kole tým jako Astrachaň a vyrabuje vám to rozpočet na půl roku dopředu. Nicméně mezinárodní zkušenosti jsou nezbytné, abychom se mohli porovnat se světem," podotkl Chvalný.

Hrací systém extraligy zůstal stejný. Nejprve kluby čeká základní část, pak se tabulka v nadstavbové části rozdělí na prvních šest týmů a zbylých pět celků. Poslední příčka znamená automaticky sestup, desátý tým bude hrát baráž proti vítězi druhé nejvyšší soutěže.

Z házenkářské extraligy vám ČT4 a náš web nabídne pravidelné přímé přenosy v neděli dopoledne. Začínáme již zítra zápasem Hranice - Dukla od 10:30, na webovém kanálu České televize se bude vysílat i ženská interliga.

Je nám líto, video expirovalo.
Házenkářská extraliga startuje
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články