Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Jícha: S reprezentační házenou nekončím. Mám Česku co vracet

Praha - Nejvydařenější klubovou sezonu v kariéře má za sebou český házenkář Filip Jícha, který výrazně pomohl THW Kiel k triumfu v německé lize i vítězství v Německém poháru a navrch se stal šampionem Ligy mistrů. Radost mu nepokazily ani reprezentační nezdary: Česko v lednu neuspělo na mistrovství Evropy a nekvalifikovalo se na olympiádu do Londýna, teď o víkendu navíc nezvládlo baráž o účast na světovém šampionátu.

"Tentokráte jsem si do toho zakázal proniknout tak jako v lednu. Tehdy to bylo veliké zklamání, protože jsem věřil, že můžeme hrát lépe. Teď jsem byl sportovní realista. Oddělil jsem klubovou sezonu a reprezentaci," uvedl Jícha na dnešní tiskové konferenci v Praze.

Jednomu z nejlepších házenkářů světa prý je jasné, že kvalita českého týmu není dostatečná. "Máme pár špičkových hráčů, ale jako tým jsme průměrní. Snažil jsem se týmu pomoct, ale někdy se člověk dostane do roviny, kdy si řekne, že dál to nejde," přiznal třicetiletý házenkář.

Jícha: V reprezentaci zůstanu. Bylo by jednoduché říct, že končím a soustředím se na Kiel. Já ale chci dál vracet Česku, že jsem se tady naučil hrát házenou.

Jeho německý zaměstnavatel by přitom prý uvítal, kdyby se soustředil jen na klubové povinnosti. "Před každou akcí mi trenér říká, jestli si nechci dát pauzu. Slíbil jsem jim, že jak se dostanu na olympiádu, skončím s nároďákem. To se mi ale ještě nepodařilo," přiznal.

Dobře si však uvědomuje, že to bude hodně těžký úkol. V národním týmu zažil jen jednu vydařenou akci - ME v roce 2010. "A tehdy podalo hned několik hráčů nadstandardní výkon, což potřebujeme. Pokud se to nestane, tak sportovní realita je jasná," řekl Jícha, podle nějž nyní hlavním cílem reprezentace bude samo probojování se na šampionáty. "A i to je ale pro mě trochu sci-fi," uvedl.

Chvíle radosti tak Jícha zažívá jen v Kielu, který je i díky němu nejlepším klubem na světě. "Musím přiznat, že o takové sezoně (klubové) jsem ani nesnil. Odehrál jsem velkou porci zápasů, navíc hodně kvalitně," řekl s tím, že si vše pořádně uvědomí až za několik dní. Sezona pro něj totiž definitivně skončila teprve v neděli.

Ani série úspěchů mu ale neubírá motivaci. "Nehraju házenou proto, abych zvedl pohár nad hlavu. Kdo zažil úspěch v týmovém sportu, chápe to. Potřebuji tu energii," podotkl Jícha, kterého stále žene vpřed pocit, že v zápase či na tréninku byl lepší než protihráč nebo spoluhráč. "Až jednou přijde to, že nenastane (pocit), tak se budu muset rozloučit. Teď si to ale nedovedu představit," řekl.

Filip Jícha
zdroj: EPA

Jícha hraje za Kiel od roku 2007 a momentálně ani v nejmenším neuvažuje o tom, že by odešel jinam. "Pro házenkáře je Kiel vrcholná štace. S rodinou jsme tam spokojeni a sportovně je to nejlepší tým na světě. A z toho se neutíká. Navíc jsem si tam vydobyl určitou pozici. Celé město i okolí mi přirostlo k srdci. Musím přiznat, že už ho mám černo-bílé," poukázal na klubové barvy.

V příštích dnech bude pětinásobný nejlepší český házenkář roku hlavně odpočívat, rekreačně se věnovat různým sportům a zejména rodině. "Hlavně jaro bylo s ohledem na cestování hodně náročné. Chci to vrátit hlavně dceři, aby taky poznala, že tatínek je doma," podotkl.

V srpnu se navíc jeho rodina rozroste o druhého potomka. "Už se na to moc těšíme, hlavně dcerka, která dostane brášku nebo sestřičku. Bude to událost číslo jedna v letošním roce," řekl Jícha.

Kvůli termínu porodu zřejmě nestihne začátek mistrovství světa klubů, které se uskuteční v Kataru. "Priorita není sport a trenér to ví. Věřím, že manželka zvládne porod a pak přiletím za týmem. Začátek turnaje stejně není tak důležitý," dodal Jícha.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články