Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Vítkovice slaví pohárový double, florbalistky rozhodly až v prodloužení

Vítkovice získaly v Městské sportovní hale v Chomutově domácí pohárový double. Muži vítězstvím nad Spartou navázali na své kolegyně, které po obratu porazily Chodov 3:2 v prodloužení. Oba ostravské výběry triumfovali počtvrté v historii.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy utkání Sparta - Vítkovice

Třemi body za gól a dvě asistence pomohl Vítkovicím k úspěchu Marek Matejčík, stejnou bilanci měl i za poražené Mikuláš Krbec.

"Jsou to pocity štěstí. Je to takové zadostiučinění. Vrátil jsem se do Vítkovic a je to moje první trofej po návratu. Musím pochválit celý tým," řekl Matejčík, který zamířil zpět do Ostravy předloni po třech letech strávených v pražském Chodově.

Taktický souboj byl dlouho bez branek a skóre se změnilo až 26 sekund před koncem první třetiny, kdy po Matejčíkově přihrávce zakončil do odkryté branky pomocí nohy i hokejky Adam Delong.

Po 160 sekundách druhé části vyrovnal slovinský útočník Robert Košir, který zamířil od půlky k levé tyči branky Lukáše Součka.

"Škoda první třetiny, kdy jsme nebyli úplně v zápase. Postupem času to šlo nahoru. Jen to potvrzuje fakt, že se takový zápas musí hrát šedesát minut. Převládají smutné emoce, ale s odstupem se na to budeme koukat jako na relativně dobrý zápas," prohlásil Lukáš Ujhelyi.

Ve 33. minutě sice dostal míček za sparťanského gólmana Martina Beneše Matejčík, ale bylo to nohou, takže gól neplatil.

V čase 36:25 už ale Vítkovice znovu vedly. Beneš sice vyrazil po nahození Jiřího Besty teč Martina Gattnara, který ale z dorážek nadvakrát nakonec skóroval.

Po 68 sekundách závěrečné části pomohla Ostravanům Benešova chyba, gólmanovi se mimo velké brankoviště nepodařilo balonek odkopnout nohou a Adam Zubek snadno skóroval do prázdné branky.

Ve 43. minutě při vyloučení Šimona Hataji sice snížil Lukáš Ujhelyi, ale za 166 sekund nechali Pražané při standardní situaci Vítkovic z rohu před brankou volného Bestu, který proměnil Matejčíkovu přihrávku.

V polovině třetí třetiny sice v další přesilovce dostal Spartu znovu na kontakt svým druhým gólem v utkání Slovák Ujhelyi, ale za 87 sekund zachytil Benešův výhoz Matejčík a rychlou střelou po zpracování upravil na 5:3.

Spartě ještě vykřesal naději v čase 58:07 Krbec, který při power-play opět snížil na rozdíl gólu. Výsledek ale zpečetil do prázdné branky přes celé hřiště Matyáš Šindler.

"Každá trofej se počítá a jsme velice rádi, že to vyšlo. Bylo to po velice kvalitním výkonu, takže zaslouženě. Teď pojedeme dlouhou cestu do Ostravy a myslím, že to bude docela živé v autobusu," těšil se na oslavy vítkovický brankář Souček.

Suverénky tuzemské scény odvrátily první prohru v soutěžní sezoně 15 sekund před koncem třetí třetiny a v čase 49:41 rozhodla druhým gólem v utkání kapitánka Ostravanek Denisa Ferenčíková.

"Myslím, že jsme zápas začaly výborně. Měly jsme hodně šancí a Chodov byl pod tlakem, ale ve druhé třetině přišlo uspokojení a začaly jsme hrát trošku pasivně. Řekly jsme si, že ve třetí třetině do toho dáme všechno, zápas vyrovnáme, a myslím, že se nám to povedlo. Věřily jsme do poslední sekundy, že to dáme," prohlásila Ferenčíková po obratu z 0:2.

V duelu, hraném jako celá pohárová sezona v ženské kategorii na 3 x 15 minut, se čekalo na úvodní branku do času 24:34.

Radoval se Chodov, který v závěru úvodní části nevyužil přesilovou hru při vyloučení Jany Troškové a skóre otevřela tečí střely Marie Havlíčkové Markéta Prontekerová.

Za 70 sekund už měly Pražanky dvoubrankový náskok a tentokrát v přesilové hře při trestu za faul brankářky Viktorie Karasové už početní výhodu zužitkovaly. Po pokusu Kristýny Lechnerové se prosadila z dorážky Vanessa Rebecca Keprtová.

V 36. minutě kapitulovala poprvé také Jana Christianová, když vyrazila střelu Barbory Huskové, ale balonek doklepla Slovenka Ferenčíková.

Vítkovice, které v extralize drží 62 duelů neporazitelnost, si vynutily prodloužení díky tečované střele Huskové.

"Věděla jsem, že budou předpokládat, že budu střílet z první, tak jsem si míček zpracovala, šla jsem do výjezdu a vypálila jsem to tam. Ani nevím, jak to tam letělo. Viděla jsem, jak se holky radují, tak mi bylo jasné, že to tam doletělo," uvedla Husková.

V prodloužení rozhodla Ferenčíková střelou od levého mantinelu a Ostravanky porazily Chodov stejně jako v červnovém extraligovém superfinále, kdy v pražské UNYP Areně zvítězily 8:7 v prodloužení.

"V prvním momentu jsem nevěřila, že to tam padlo. Snažila jsem se mířit na zadní tyč trošku na nohu, protože jsem věděla, že je tam prostor. Potom jsem už viděla jen emoce ostatních hráček a začala jsem se radovat," popsala Ferenčíková.

"Hodnocení je teď těžké, protože emoce jsou čerstvé. Já bych řekla, že jsme odehrály důstojné utkání, ale přišlo mi, že Vítkovice byly o něco lepší. Asi to je tou vítěznou mentalitou, kterou mají. Jsou tam hráčky, které jdou na hřiště, že to rozhodnou. Že tu střelu vyšlou a bude to gól. V tom musíme být lepší, přijde mi, že to nám ještě trošku chybí," řekla brankářka Chodova Christianová.

Finále Poháru Českého florbalu v Chomutově:

Ženy: Chodov - Vítkovice 2:3 v prodloužení (0:0, 2:0, 0:2 - 0:1)
Branky: 25. Prontekerová, 26. Keprtová - 36. a 50. Ferenčíková, 45. Husková. Rozhodčí: Kostinek, Reichelt. Vyloučení: 0:2. Využití: 1:0. Diváci: 512.

Muži: Sparta - Vítkovice 4:6 (0:1, 1:1, 3:4)
Branky: 43. a 51. L. Ujhelyi, 23. Košir, 59. M. Krbec - 20. Delong, 37. M. Gattnar, 42. Zubek, 46. Besta, 52. Matejčík, 60. Šindler. Rozhodčí: Both, Černín. Vyloučení: 2:3. Využití: 2:0. Diváci: 642.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články