Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Švédky znovu ovládly nájezdy proti Finkám a jsou mistryněmi světa

Finské florbalistky sice ve finále světového šampionátu dotáhly za stavu 1:4 tříbrankové manko a v závěru stihly vyrovnat na konečných 5:5, ale v samostatných nájezdech se znovu dařilo Švédkám. Skandinávky tak získaly po výhře 6:5 SN šestý mistrovský titul v řadě (a osmý celkově) a protáhly tak vítěznou šňůru na 32 zápasů.

Florbalistky Švédska s mistrovským titulem
zdroj: ČTK autor: Šálek Václav

"Nečekaly jsme, že to bude tak vyrovnané. Možná jsme mohly dát víc gólů v první třetině, ve které jsme měly spoustu šancí. Ale vyhrát takovým způsobem je také krásné. Jsem pyšná na svůj tým. Finsko má také skvělé hráčky a dávají góly, když k tomu mají příležitost," řekla švédská útočnice Anna Wijková, která získala už páté zlato.

Favorizované Švédky se dostaly do vedení v polovině úvodní části díky Joelssonové. Za 68 sekund sice vyrovnala Veera Kauppiová, ale v 16. minutě vrátila Švédsku vedení Steenová. V první polovině druhé části zvýšila Delgadová Johanssonová dvěma góly už na 4:1.

Finky ale dál bojovaly o překvapení. Před druhou přestávkou sice Veera Kauppiová neproměnila trestné střílení, ale v přesilové hře se následně prosadila Rantalaová. V 49. minutě využila další početní výhodu Oona Kauppiová a za 118 vteřin vyrovnala její sestra Veera.

Drama pokračovalo a v 58. minutě vrátila Švédkám v přesilovce vedení Tschöpová, ale za 72 vteřin dovršila hattrick Veera Kauppiová a vynutila prodloužení. V nájezdech se trefila za Finsko jen Rantalaová, za Švédky byly úspěšné Wibronová a Delgadová Johanssonová.

Slovenské florbalistky zdolaly v utkání o páté místo Lotyšsko 6:4. Domácí tým vedený českým trenérem Michalem Jedličkou o tři pozice překonal dosud nejlepší umístění v historii. Na minulém šampionátu v roce 2015 v Tampere jeho předchůdce a krajan Jaroslav Marks obsadil se Slovenkami osmou příčku.

Před 2378 diváky na Zimním stadionu Ondreje Nepely se na výhře nad Lotyšskem podílela jedním gólem i Paulína Hudáková, která ještě vylepšila historický rekord v počtu bodů na jednom šampionátu. Devatenáctiletá hráčka FBC Ostrava v sedmi utkáních zaznamenala 27 bodů za 12 branek a 15 asistencí.

"Jsem spokojený s celým týmem. Skvěle jsme se stmelili, holky jsou výborné. Šli jsme si za cílem a podařil se nám splnit. Samozřejmě mě furt trošku mrzí (čtvrtfinálový) zápas s Finkami (2:6), kdy jsme ve druhé třetině mohli přidat nějaký gól, ale to je jen kdyby," řekl Jedlička, který tým vedl s českými asistentkami Markétou Šteglovou a Karolínou Šatalíkovou.

Svou budoucnost bude teprve řešit. "Sednu si se svazem a řekneme si, co se povedlo a co ne. Jaké budou podmínky dále. Všechno je v jednání. Chuť mám, jsem s týmem hrozně spokojený. I se svazem. Co jsme si řekli, tak bylo splněno. Podmínky jsme měli dobré, chtějí na sobě pracovat a pro trenéra je radost pracovat s takovým kolektivem, který chce," uvedl Jedlička.

Spekuluje se o něm i jako o možném nástupci Miroslava Janovského, který po šampionátu končí u českých florbalistek. "Lehce jsme se bavili. Žádnou konkrétní nabídku ale nemám," řekl Jedlička.

Mistrovství světa florbalistek v Bratislavě:

Finále: Švédsko - Finsko 6:5 po sam. nájezdech (2:1, 2:1, 1:3 - 0:0)

Branky a nahrávky: 10. Joelssonová (Granstedtová), 16. Steenová (Norströmová), 23. Delgadová Johanssonová (Bobergová), 30. Delgadová Johanssonová (Steenová), 58. Tschöpová (Delgadová Johanssonová), rozhodující sam. nájezd Delgadová Johanssonová - 11. V. Kauppiová (O. Kauppiová), 39. Rantalaová (V. Kauppiová), 49. O. Kauppiová (Rantalaová), 51. V. Kauppiová (Kippiläová), 59. V. Kauppiová (Kippiläová). Rozhodčí: Reichelt, Kostínek (oba ČR). Vyloučení: 3:2. Využití: 1:2. Diváci: 3664.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články