Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ACF Fiorentina - FC Viktoria Plzeň

Florbalistky neudržely vedení a potřetí za sebou prohrály zápas o bronz

České florbalistky podlehly v duelu o 3. místo na mistrovství světa v Bratislavě Švýcarsku 2:3 a na druhou medaili v historii nedosáhly. Hattrickem o tom rozhodla Corin Rüttimanová, vítěznou branku dala v 50. minutě z trestného střílení. Češky sice dvakrát vedly, ale Švýcarky nad nimi po obratu vyhrály v boji o bronz na světových šampionátech potřetí za sebou.

Radost florbalistek Švýcarska
zdroj: ČTK autor: Václav Šálek

"My jsme nebyli favoritem, i když jsme chtěli vyhrát. A především první jejich lajna je extrémně silná. Po tom vítězném gólu jsme se snažili tlačit, šance tam byly. Do posledních vteřin jsem věřil, že vyrovnáme," uvedl kouč Miroslav Janovský, který po čtyřech letech u týmu z pracovních i rodinných důvodů končí.

Ke 43. utkání na mistrovství světa nastoupila obránkyně Denisa Billá a vyrovnala rekord Lotyšky Baiby Jurušaové. Do sestavy se po dvouzápasové pauze způsobené zraněním zadního stehenního svalu vrátila členka prvního útoku Denisa Ratajová.

"Bylo to cítit, ale snažila jsem se jít přes bolest. Je pravda, že mě to omezovalo, ale snažila jsem se do toho jít s rozumem. Nebylo to zase tak hrozné," popsala Ratajová.

Češky se v první třetině nejdříve ubránily při trestu za špatné střídání. Christianová pokusy Švýcarek spolehlivě kryla a ve 14. minutě jí po střele Rüttimanové pomohla tyč. Na druhé straně měla největší možnost Kapcová, která po přihrávce Ratajové zblízka trefila brankářku Heiniovou.

Po 24 vteřinách druhého dějství otevřel skóre český tým. Švýcarská gólmanka vyrazila pokus Kapcové i první dorážku Ratajové, ale Krupnová už bekhendem zamířila přesně. V 26. minutě vyrovnala Rüttimanová, která poslala ránu přesně do levého horního rohu české branky.

Otočit stav mohla ve 32. minutě Gerigová, ale Christianové pomohla horní tyč. Hned z následné akce se Češky dostaly znovu do vedení. Po střele Urbánkové doklepla balonek ze vzduchu Kubišová a radovala se z první branky na turnaji.

Janovského výběr pak nevyužil přesilovou hru při trestu Ulberové. Na přelomu druhé a třetí třetiny se Češky ubránily při trestu Ratajové, která po odpískání srazila Zwinggiovou. Švýcarky podruhé v utkání smazaly ztrátu v 48. minutě díky Rüttimanové.

V 50. minutě po šanci Švýcarek odpískali finští sudí Kirjonen a Sirkka trestné střílení kvůli zákroku Christianové mimo brankoviště. Český tým i po záběrech na kostce proti jeho nařízení marně protestoval.

"Snažila jsem jí zabránit, aby měla tolik místa, vyjela jsem proti ní. Uvědomila jsem si, že to bylo hodně na hraně s brankovištěm, sama jsem si nebyla jistá. Podle opakovaných záběrů si myslím, že ne, ale bohužel se stalo," komentovala situaci Jana Christianová.

Penaltu proměnila Rüttimanová a stav 2:3 se ani po šancích na obou stranách už nezměnil. "Myslím, že dneska byl jediný rozdíl. Byla to Corin. Určila ráz zápasu a vzala to na sebe. Byla skvělá, co se dá dělat," dodala Christianová.

Česko - Švýcarsko 2:3 (0:0, 2:1, 0:2)

Branky a nahrávky: 21. Krupnová (Ratajová), 32. Kubišová (Urbánková) - 26. Rüttimannová (Martiová), 48. Rüttimannová (Ulberová), 50. Rüttimannová z trestného střílení. Rozhodčí: Kirjonen, Sirkka (oba Fin.). Vyloučení: 2:1. Bez využití.

Sestava Česka: Christianová - Jiráková, Čapková, Leierová, Koníčková, Billá, Beránková - Kapcová, Krupnová, Rtaajová - Mlejnková, Urbánková, Řepková - Kubišová, A. Bočanová, Plášková. Trenéři: Miroslav Janovský, Lenka Bartošová a Sascha Rhyner.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články