Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Máme na medaili, hlásí Češi před semifinále s Finskem

Riga - Čeští florbalisté mají na 11. mistrovství světa na dosah historicky čtvrtou medaili. Dělí je od ní pouze semifinálový zápas s papírově silnějšími Finy. Češi se však druhého nejlepšího celku na světě nebojí a věří, že pakliže se vyvarují hluchých pasáží, můžou soupeři oplatit poslední porážku 3:10. Živý přenos semifinálového utkání Česko - Finsko sledujte od 15:30 na ČT sport nebo na webu ctsport.cz.

Český florbalista Jan Jelínek
zdroj: Martin FLOUSEK / www.ceskyflorbal.cz

Češi čekají na výhru proti soupeři ze silné světové trojky - Švédsko, Finsko, Švýcarsko - od minulého mistrovství světa v Göteborgu v roce 2014, kdy zdolali v boji o bronz Švýcary 4:3. S Finy mají historickou bilanci tří výher, tří remíz a 33 porážek z 39 duelů. Ani tentokrát s nimi nebude duel jednoduchý, což naznačilo čvtrtfinálové utkání, ve kterém Finsko deklasovalo Dány 7:0. 

"Finové jsou pořád Finové. Nesmíme zapomínat, že jsou druhý nejlepší tým světa a Švédové je neporážejí snadno. Ale naše šance určitě nějaké jsou," řekl asistent trenéra Radek Sikora. Češi naposledy vyzráli na Finy v dubnu 2014 na turnaji Euro Floorball Tour v České Lípě, kde vyhráli 3:2 po samostatných nájezdech.

Před měsícem ale podlehli na EFT ve Växjö Finům vysoko 3:10. "Myslím, že jsme se zlepšili oproti té přípravě před třemi čtyřmi týdny, a všichni cítíme, že ta hra jde nahoru. Není to samozřejmě optimální, ale pokud navážeme na výkony doteď, ještě přidáme 20 až 30 procent, tak máme šanci," doplnil Sikora.

Je nám líto, video expirovalo.
Ondrušek: Diváci proti Finům uvidí místy až destruktivní florbal

"Bude strašně záležet, jak zvládneme první třetinu. My jsme to viděli i se Švédy. I když jsme měli pocit, že s Lotyši a Nory to byl dobrý výkon, tak prvních deset minut se Švédy jako bychom si zvykali na to rychlejší tempo," připomněl Sikora prohru se Švédskem ze základní skupiny (4:8).

"To už se nesmí stát, musíme být od první minuty připraveni. S Finy jsme i v přípravě měli pokaždé nějakou hluchou pasáž. Slabých sedm osm minut a v těch jsme to prohráli. Pokud udržíme koncentrovaný výkon šedesát minut, myslím, že šance jsou padesát na padesát," doplnil bývalý útočník.

Před dvěma roky hráli Češi s Finy rovněž v semifinále a podlehli jim 3:6. "V Göteborgu jsme odehráli fakt dobře všechny zápasy, i s tím semifinále to byl perfektní turnaj. Bohužel to tehdy s Finy nevyšlo," litoval útočník Tomáš Sladký, který tehdy svou druhou trefou v utkání zařídil vyrovnání na 3:3. V sobotu se stane se 128 starty v reprezentaci absolutním českým rekordmanem a unikne současnému kouči Radimu Cepkovi (127 zápasů).

Češi dokázali z dosavadních osmi vzájemných duelů na MS porazit Finsko jen v květnu 2002 v základní skupině (4:3). Tehdy u toho byl jako jediný aktivní hráč ze současného českého kádru brankář Tomáš Kafka, majitel všech tří českých medailí - stříbra z roku 2004 a bronzů z let 2010 a 2014. A hráli také Sikora s Cepkem.

Český tým už se vyrovnal se zdravotními problémy a podle Sikory jsou všichni připraveni na boje o stupně vítězů. "Lukáš Veltšmíd měl žaludeční potíže, dva dny toho moc nesnědl a chyběla mu energie. Ale poslali jsme ho do zápasu s Estonskem, aby si zase zvykl trochu na hru. Patrik Dóža měl kotník, to už je v pořádku. Byly to jen takové drobnosti, nic vážného," dodal Sikora.

Druhý boj o finále mezi Švédskem a Švýcarskem vypukne už v 11:45. V neděli se poté bude hrát o bronz od 13:45 a finále od 16:40.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články