Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Studio Time Out

Češi mají čtvrtfinále na dosah, porazili Lotyšsko 9:3

Riga - Čeští florbalisté pokračují na světovém šampionátu ve vítězném tažení. Svěřenci trenéra Radima Cepka ovládli i druhý duel a jednoznačným vítězstvím 9:3 se velmi přiblížili postupu do čtvrtfinále. Na závěr základní skupiny B budou Češi hrát v úterý od 15:30 SEČ s úřadujícími mistry světa Švédy o první místo. Ti jim mohou zajistit v pondělí jistou účast mezi nejlepšími osmi, když získají aspoň bod s Nory.

Čeští florbalisté v utkání s Lotyšskem
zdroj: Martin FLOUSEK / www.ceskyflorbal.cz

"Předvedli jsme výborný zodpovědný výkon. Přesně co jsme si řekli a naplánovali. Do těch pozic, co jsme měli jsme hrát, tak jsme hráli. Dali jsme nádherné góly a za mě vládne velká spokojenost," uvedl Cepek, jehož tým v sobotu porazil Norsko 8:4. "Za oba zápasy si kluci zaslouží velkou pochvalu, protože podali zodpovědný výkon. Ono se říká, že super výsledky, ale tohle byla i výborná hra celého týmu."

První zákrok si připsal po střele Andrise Rajeckise zkušený gólman Kafka, který na svém devátém šampionátu poprvé nastoupil do branky, ale úvodní dvacetiminutovce zcela vládli Češi. Ve čtvrté minutě po rychlé kombinaci otevřel skóre po Jendrišákově přihrávce kapitán Jelínek. Na to ještě našli Lotyši odpověď a za 74 vyrovnal po rychlém protiútoku do odkryté branky Raitums.

"Oni vyrovnali a viděli jste tu vřavu. Takže musím sklonit poklonu, jak to kluci zvládli, protože příprava nebyla dlouhá oproti Norsku," doplnil Cepek.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih florbalového utkání Lotyšsko - Česko

Dvakrát zahrozili nebezpečně i Lotyši, převahu však měli Češi. Při Curneyho šanci ještě pomohla domácím horní tyč. Hned za 31 vteřin se ale chytře zpoza branky uvolnil Curney a vrátil Cepkovu týmu vedení. V šesté minutě se trefil z půlky přesně k levé tyči Tomašík.

Ve 14. minutě už utekl po levé straně Ondrušek a upravil na 4:1. V první přesilovce českého týmu na turnaji se trefil i Jendrišák. Gólmana Andise Blindse vystřídal Salcevičs a hned za 97 vteřin ho po Dóžově práci přivítal gólem Šešulka.

Na začátku druhého dějství byl blízko další trefy Šebek, ale nedostal prostor dotáhnout blafák. Češi si s přehledem hlídali velký náskok a nebezpečných situací výrazně ubylo. Až v 35. minutě se podruhé v utkání prosadil Ondrušek, který ze vzduchu trefil přihrávku Koutného. Radosti se dočkali i domácí fanoušci, když přečíslení proměnil opět Raitums. Podle Cepka zůstával celý tým neustále koncentrovaný.

Trenér Radim Cepek: "My jsme se připravovali, že to bude až do konce těžký zápas. Proto my trenéři jsme byli aktivní i za stavu 7:2, koučink byl pořád stejný. Až do konce jsme to řešili, že nepodceníme ani minutu. Víme, že máme slabší chvilky, kdy se může soupeř nakopnout. Na téhle úrovni musíte hrát šedesát minut." 

V úvodu třetí třetiny se vytáhl Kafka zákrokem proti Akmenlauksově ráně a o chvíli později zlikvidoval i únik stejného hráče. Ve 45. minutě zasáhl Salcevičs proti unikajícímu Jendrišákovi mimo brankoviště, trestné střílení mu ale chytil.

Následnou přesilovku už využil Suchánek. Arénu Riga zaplněnou 5245 diváky ještě rozjásala trefa Jurševskise a v 53. minutě trefil ještě v přesilové hře Atis Blinds tyč. Při dlouhé power play Lotyšů ještě skóroval do prázdné branky Tokoš. Češi porazili Lotyše posedmé z osmi vzájemných zápasů a oplatili jim prohru z minulého vzájemného souboje z MS 2012 z Curychu 4:5.

Postup do čtvrtfinále si zajistili Finové

Jistým postupujícím do čtvrtfinále jsou Finové, kteří v dramatické přestřelce zdolali Švýcarsko 6:4. Úřadující vicemistři světa z Finska vedli v sedmé minutě už 3:0 a v polovině úvodního dějství 4:1, ale Švýcaři se dokázali vzpamatovat.

V druhé třetině díky dvěma využitým přesilovkám snížili Graf s Antenerem a v 48. minutě vyrovnal Maurer. V čase 50:15 ale vstřelil vítěznou branku Kailiala a v přesilové hře Švýcarů umocněné power play ještě do prázdné branky dovršil výsledek Salin.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih florbalového utkání Finsko - Švýcarsko

V dresu poražených si připsal dvě asistence útočník Matthias Hofbauer, který si tak celkově vylepšil bilanci na 86 bodů za 44 branek a 42 asistencí z 47 utkání MS. Už jen dva body mu chybějí k vyrovnání historického rekordu Nora Willyho Fauskangera, jenž v 54 duelech zaznamenal na šampionátech 58 gólů a 30 přihrávek. 

Mistrovství světa florbalistů v Rize: Skupina B:

Lotyšsko - ČR 3:9 (1:6, 1:1, 1:2) Branky a nahrávky: 5. Raitums (J. Rajeckis), 36. Raitums (Kovalevskis), 49. Jurševskis (Raitums) - 4. Jelínek (Jendrišák), 5. Curney (Jendrišák), 6. Tomašík (Suchánek), 14. Ondrušek (Sýkora), 16. Jendrišák (Sýkora), 17. Šešulka (Dóža), 35. Ondrušek (M. Koutný), 46. Suchánek (Ondrušek), 56. Tokoš (Suchánek). Rozhodčí: Andersson, Wissman (oba Švéd.). Vyloučení: 3:2. Využití: 0:2. Diváci: 5245.

Sestava ČR: Kafka - Jelínek, Němeček, Veltšmíd, Suchánek, Šešulka, Sýkora, Kološ - Curney, Jendrišák, Šebek - Tokoš, Tomašík, Sladký - Dóža, M. Koutný, Ondrušek. Trenéři: Radim Cepek a Radek Sikora.

Hlasy po utkání mistrovství světa florbalistů Lotyšsko - ČR:

Radim Cepek (trenér ČR): "Předvedli jsme výborný zodpovědný výkon. Přesně co jsme si řekli a naplánovali. Do těch pozic, co jsme měli hrát, tak jsme hráli. Dali jsme nádherné góly a za mě vládne velká spokojenost. Za oba zápasy si kluci zaslouží velkou pochvalu, protože podali zodpovědný výkon. Ono se říká, že super výsledky, ale tohle byla i výborná hra celého týmu."

Tomáš Kafka (brankář ČR): "Před zápasem jsme měli hodně respekt z Lotyšů, protože včera předvedli dobrý výkon. Věděli jsme, že přijde hodně diváků. Včera tady bylo osm tisíc, tak jsme věděli, že je poženou kupředu. Čekal jsem, že budou třeba dvě třetiny schopní fyzicky hrát ten svůj agresivní, rychlý florbal a třeba ve třetí se na nich už podepíše včerejší zápas se Švédy. Ale my jsme jim produktivitou v první třetině hrozně nalomili sebevědomí a oni se museli cítit před plnou halou blbě a nepomáhalo jim to."

Tom Ondrušek (útočník ČR): "Myslím, že po první třetině bylo po zápase, i když musíte pořád hrát dál a dál. Dneska bylo nejpozitivnější, že jsme dokázali zápas kontrolovat. Oni nastoupili trochu naivně a my byli správně koncentrovaní, měli jsme zdravý respekt a první třetina rozhodla."

Matěj Jendrišák (útočník ČR): "Z naší strany to byl skvěle odehraný zápas. Naše pozice proti domácímu týmu nebyla ideální. Spousta lidí si myslela, že když prohrajeme, tak to pro nás bude špatné mistrovství. Jenže my ukázali, že když se koncentrujeme a hrajeme přesně to, co chceme hrát, dokážeme i proti takovému soupeři, jako dneska bylo Lotyšsko, na ně vlétnout a rozhodnout v první třetině."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy