Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Čeští florbalisté před MS: Těžká skupina a velká očekávání

Praha - Čeští florbalisté chtějí na mistrovství světa v Rize zvládnout úspěšně boj v těžké základní skupině a odrazit se k útoku na medailové pozice. Svěřenci trenéra Radima Cepka vstoupí do šampionátu sobotním zápasem s Norskem, o den později je čeká domácí Lotyšsko a v úterý obhájce zlata Švédsko. Přímé přenosy z MS odvysílá ČT sport a web ctsport.cz.

"Skupina je velice náročná a setkáváme se s týmy číslo 1, 5 a 6 v žebříčku. Chceme ji zvládnout tak, abychom se dobře připravili na další pokračování turnaje. Ale teď se soustředíme výhradně na tyto zápasy," řekl trenér Cepek.

Jeho tým obhajuje bronz z minulého MS 2014 z Göteborgu, ale v dvouletém přípravném cyklu prohrál všechny duely s hlavními konkurenty Švédskem, Finskem i Švýcarskem. "Proti nejlepší trojce jsme z toho výsledkově byli nejhorší, v tomhle směru nebyla příprava optimální, nedařila se výsledkově dobře sladit směrem k mistrovství. Se slabšími soupeři jsme dominovali. Ale jsou to takové smíšené pocity. Na mistrovství budeme chtít všem dokázat, že do té čtyřky patříme," řekl Cepek.

Je nám líto, video expirovalo.
Kouč Cepek: Na MS chceme obhájit minimálně bronz

Jeho tým jede samozřejmě pro co nejlepší umístění. "Budeme chtít minimálně obhájit bronz. Cíle si klademe prakticky na každé mistrovství světa. Zvládnout skupinu, postup do semifinále a poprat se o medaile. Když bude mít jakoukoliv barvu, bude to úspěch," podotkl Cepek.

První dva týmy ze základní skupiny A i B, v níž jsou Finsko, Švýcarsko, Estonsko a Německo, postoupí přímo do čtvrtfinále. "Povinnost, i když velice náročná, bude pro nás dostat se mezi nejlepší čtyři týmy. Musíme zvládnout první dva zápasy a potom můžeme jít po svých cílech," doplnil Cepek. "Skupina je těžká. Proti Norům i Lotyšům jsme v roli favoritů, ale musíme to potvrdit na hřišti," doplnil kapitán Jan Jelínek.

Radost českých florbalistů
zdroj: ČFbU autor: Martin Flousek

"S Nory jsme letos hráli dvakrát, vždy úspěšně, ale světový šampionát je něco jiného. Zápas pro nás bude odrazovým můstkem k tomu, abychom zahráli dobře jak herně, tak výsledkově," uvedl Cepek.

Švédsko porazili florbalisté jen jedinkrát v historii. "Doufám, že to už budemě vědět, že postupujeme dál z druhého místa nejhůře. S nimi nejde hrát otevřenou partii," řekl Cepek. Těžké utkání očekává i od duelu s Lotyšskem. "Hrají doma, mají fanatické fanoušky, kteří je hodně poženou, bude tam určitě plná hala. Hráli jsme s nimi v roce 2008 ve skupině. Oni se na to dva roky připravují, chtějí postoupit jako my," dodal.

Nervózní je, a to velmi. "Tlak na pozici trenéra cítíte od začátku. Před mistrovstvím světa nervozita ještě stoupá. Všechno chci doladit, abychom byli co nejlépe připraveni. Sázím na zkušenost, ale každý rok potřebujeme zapojovat nové hráče. Nemám problém, že jsou v nominaci mladí hráči," prohlásil Cepek.

Bojovat se bude i o účast na Světových hrách ve Vratislavi v červenci 2017, kde bude florbal debutovat. Účast si zajistí vedle pořadatele Polska také všichni medailisté z Rigy. Dále se zúčastní nejúspěšnější ze sousedních zemí Polska a nejlepší mimoevropský celek, pokud skončí do 12. místa. Tato účastnická místa ale přesněji rozšifruje až výkonný výbor IFF během šampionátu.

Lotyšsko je po Švédsku, ČR, Norsku, Finsku a Švýcarsku teprve šestou zemí, kde se mužský šampionát uskuteční. "V Lotyšsku chtějí nastartovat podobný florbalový boom, jako se to povedlo u nás po mistrovství světa v roce 2008," doplnil Šuman. Český florbal začne s koncem turnaj v Rize prezentovat i domácí MS florbalistů v roce 2018.

V Rize se uskuteční i volební kongres IFF, na němž bude obhajovat pozici ve výkonném výboru Šuman. Do hráčské komise bude kandidovat český reprezentant Tomáš Sladký.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články