Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Florbalové superfinále: O titul budou bojovat ženy i muži Vítkovic a Chodova

Praha - Souboji Chodova s Vítkovicemi v mužské superlize i v ženské extralize vyvrcholí v pražské O2 areně domácí nejvyšší florbalové soutěže. Vítěz základní části Chodov bude útočit na svůj premiérový titul, Ostravané slavili v historii už šestkrát. Hráčky Chodova se pokusí o obhajobu titulu, zatímco vítkovické florbalistky se budou chtít vrátit na trůn po dvou letech. Přímý přenos finále Poháru středních škol sledujte od 9:45 exkluzivně na webu ČT sport. Superfinále žen začne ve 12:00 a boj o zlato v superlize mužů v 15:30. Oba duely sledujte na ČT sport a na našem webu.

Chodov v mužské soutěži vyrovnal svůj historický úspěch v podobě stříbra z roku 2013 a při druhé účasti v historicky pátém superfinále už chce udělat poslední krok ke zlatu. To dosud v předchozích 22 ročnících získaly jen Vítkovice a šestnáctinásobný šampion Tatran Střešovice. "Je to velká výzva, těšíme se na to maximálně. Většina týmu byla v superfinále před třemi roky, tam jsme zažili velké zklamání. Teď po postupu jsem z týmu cítil, že rozhodně nejsme uspokojení," řekl kapitán Chodova Tomáš Sýkora.

"Zaznělo, že jsme jasný favorit, ale já si to nemyslím. Zápas začíná 0:0 a je to padesát na padesát," doplnil Sýkora. Chodov ve čtvrtfinále vyřadil Spartu 4:2 na zápasy a v semifinále Bulldogs Brno 4:0. "Jsem rád, že jsme od Sparty dostali před semifinále facku. Možná z části jsme si ji dali sami a udělali jsme všechno pro to, abychom do série s Brnem šli maximálně připravení, což se nám vyplatilo," uvedl kouč Pražanů David Podhráský.

Vítkovice jsou v superfinále jako první mužský tým počtvrté a získaly v něm dva ze šesti svých triumfů. Přes úspěchy v letech 2013 a 2014 má kouč Jan Vavrečka z jediného klání o zlato rozpolcené pocity. "Je to konzistentní názor Vítkovic, že ze sportovního hlediska jeden zápas o ničem nevypovídá. Je to o tom, jak se vyspí hráči, jak zachytají brankáři a také o rozhodčích. Jsme rádi, že to budou pískat Petr Černý s Jirkou Janouškem, které dlouhodobě považujeme za nejlepší rozhodčí na světě," uvedl Vavrečka.

"Na druhé straně souhlasím, že je to skvělý marketingový tah. Když se podíváme na tradiční halové sporty jako házená, basketbal nebo volejbal, tak si myslím, že na to, jakou máme krátkou historii, tak je fenomenální, že přijde na náš zápas 12 tisíc lidí," doplnil Vavrečka. Jeho tým odehraje už patnáctý duel v letošním play-off, čímž ještě posune historické maximum. Dosavadním bylo 13 utkání.

Po základní části pátí Ostravané za sebou mají náročnou sedmizápasovou cestu přes Tatran Střešovice i Mladou Boleslav. Ženy Chodova dosáhly loni na premiérový triumf. "Víme, že obhajoba titulu je náročnější. Ale jsme zdravě sebevědomé a nahecované. Nejsme uspokojené z toho, že jsme se do superfinále dostaly, je to pro nás málo. Chceme ho vyhrát. Na druhé straně respektuji tým Vítkovic, co se jim povedlo se všemi těmi odchody před sezonou," uvedla trenérka Chodova Michaela Marešová.

Vítkovice předloni navázaly na 14 let starý první triumf v extralize a svou druhou účast v superfinále proměnily v titul. I když v létě přišly hlavně o reprezentantky Hanu Sládečkovou s Denisou Ratajovou a v prosinci i o brankářku Lenku Kubíčkovou, ovládly základní část a bojují o zlato. "Nálada v týmu je samozřejmě pozitivní a všichni se těší na finálový duel, i když zastáváme názor, že byť je superfinále marketingově skvělý tah, tak neukáže, kdo je lepší tým, ale pouze šťastnější z těch dvou nejlepších. Budeme se snažit udělat vše pro to, abychom byli šťastnější právě my," řekl asistent trenéra Vítkovic Pavel Palata. 

Rekord v náštěvnosti letos padne, tvrdí Šuman

Podle prezidenta České florbalové unie Filipa Šumana padne při letošním superfinále rekord v návštěvnosti. "Myslím, že mohu projevit dostatek sebevědomí a říci, že divácký rekord padne. Už v minulém týdnu bylo prodáno více vstupenek než v loňském roce, první patro haly se dokonce podařilo vyprodat před začátkem play-off," uvedl Šuman. V loňském roce sledovalo v hale superfinále 11 073 diváků.

Podle prezidenta České florbalové unie existuje šance, že bude atakována dvanáctitisícová hranice. "Je dokonce možné, že by mohla padnout dvanáctitisícová hranice, protože ani v posledních dnech zájem o vstupenky neutuchá," dodal Šuman. V horním patře jsme otevřeli 16 sektorů, fanoušci si samozřejmě mohou koupit až do poslední chvíle," vysvětlit Šuman.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články