Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

České florbalistky jsou v semifinále, proti Polsku potvrdily roli favoritek

Tampere – České florbalistky potvrdily předpoklady a jasným způsobem přehrály čtvrtfinálové soupeřky z Polska. Češky si výhrou 8:2 připsaly čtvrtou semifinálovou účast na mistrovství světa za sebou. Polky v zápase vzdorovaly pouze v první třetině, po které držely kontakt průběžným výsledkem 2:3, další branku však už nedaly, trefovaly se pouze české hráčky. Ty se v semifinále střetnou s Finkami, které deklasovaly Němky 16:0. Utkání se hraje v pátek od 16:45 a bude jej vysílat program ČT sport a náš web.

Česko - Polsko
zdroj: ČTK/PR/Český florbal autor: Martin Flousek

Do vedení se český tým proti soupeřkám, které porazil před dvěma roky na domácím šampionátu v Ostravě rovněž ve čtvrtfinále 10:1, dostal už po 102 vteřinách. Vojáčková z levé strany našla křížně Vrátnou, která z voleje nedala přesouvající se Szarmachové šanci a připsala si šestou trefu na turnaji. Za 56 vteřin se prosadila po střele Čapkové z dorážky Urbánková, v páté minutě propasírovala balonek ze polskou brankářku Ratajová a Češky vedly už 3:0.

Za 13 sekund ale překonala Kubíčkovou střelou pod horní tyč Stenkaová. Češky převahu nezúročily a ve 12. minutě se opět radovaly Polky po brance Bialyové. Po šancích na obou stranách se už skóre v první části nezměnilo. "Věděli jsme, že do nich budeme bušit. Měli jsme problém s rychlými protiútoky proti nám. Když je soupeř zalezlý a držíte míček devadesát procent času, někdy protihráče nastřelíte a on jde do protiútoku. Takhle jsme dostali dva góly," řekl Janovský.

Polky držely krok i v druhém dějství a úspěšně se bránily náporu soupeřek. Střely Ratajové ani Koníčkové pojistku nepřinesly, Polky se ubránily i při vyloučení Stenkaové, a dokonce v oslabení mohla vyrovnat Paziová. Na českém týmu byla za těsného stavu viditelná nervozita, což potvrdil i Janovský. "Projevovalo se to ve zpomalenější hře. Ze začátku jsme nastoupili a dali jsme z prvních tří střídání tři krosovky na 3:0, což byla paráda. Ale pak se objevila nervozita a důvěra na hokejce trochu opadla. Je vidět, že je to play-off. Holky si to uvědomily a věděly, že nemůžou zklamat. Zvládly to ale se ctí," ocenil trenér.

Je nám líto, video expirovalo.
Ohlasy utkání Česko - Polsko

Uklidnění favoritkám přinesla v 35. minutě trefa Čapkové, která zamířila z dálky k levé tyči. "Přál jsem si, aby čtvrtý gól padl už v první třetině. Šance na konci byly, cítil jsem, že tím čtvrtým gólem se to zlomí," doplnil Janovský. Za 78 sekund se prosadila od levého mantinelu podruhé v utkání Ratajová a v 39. minutě na 6:2 upravila Mlejnková z dorážky po střele Koníčkové. "Ve druhé třetině jsme trochu víc vytěžili první řadu, kdy jsme ji tam dávali každé druhé střídání. Dostali jsme ji do tempa a zápas jsme definitivně zlomili," prohlásil kouč.

Po 49 vteřinách závěrečného dějství se radovala po střele z dálky Leierová z první trefy na šampionátu. Česky využily toho, že proti nim bránily jen čtyři Polky, pátá zůstávala čekat na útočné půlce na případný brejk. "Nám se to stalo teď proti Liberci v lize, tak jsem na to byla trochu zvyklá. Ale co se s tím dá dělat. Můžeme hrát dál a je to jednodušší pozice proti čtyřem hráčkám," okomentovala tento taktický tah obránkyně Martina Čapková, která hraje za Herbadent Praha 11 SJM. Polky se ubránily při trestu Chelstowské a v 56. minutě dovršila skóre Enenkelová, pro kterou to byla také první trefa na šampionátu v kariéře. 

V semifinále jsou také Švýcarky a Finky

Finské florbalistky rozdrtily ve čtvrtfinále mistrovství světa v Tampere Německo 16:0 a v pátek budou hrát domácí obhájkyně stříbra o finále s Českem. Švýcarsko zvítězilo nad Lotyšskem 9:2 a narazí na vítězky duelu mezi obhájkyněmi titulu Švédkami a Slovenskem. Ten se hraje jako jediný ze čtvrtfinálového programu až ve čtvrtek.

Finky dosáhly na druhý nejvyšší výsledek play-off v historii šampionátů. Rekord stále drží Švédky, které v roce 2011 ve švýcarském St. Gallenu vyhrály ve čtvrtfinále nad Norskem 19:0. Hattrick si při kanonádě připsaly Veera Kauppiová a Eliisa Alankoová. Na zápas zavítalo 2312 diváků. Švýcarky, které obhajují bronz z minulého šampionátu v Brně a Ostravě, bez problému zvládly roli jasných favoritek a po dvou třetinách nad Lotyšskem vedly 7:0. Čtyřmi body za dvě branky a dvě asistence se v utkání zaskvěla Corin Rüttimannová.

I v prvním čtvrtfinále se projevil nezájem fanoušků o zápasy, v kterých nehraje domácí finský tým. V Hakametsä Areně pro 7300 diváků vidělo start play-off 168 diváků.

ČR - Polsko 8:2 (3:2, 3:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 2. Vrátná (Vojáčková), 3. Urbánková (Krupnová), 5. Ratajová (Urbánková), 35. Čapková (Leierová), 37. Ratajová (Čapková), 39. Mlejnková (Koníčková), 41. Leierová (Čapková), 56. Enenkelová (Vrátná) - 5. Stenková (Krzywaková), 12. Bialyová. Rozhodčí: Kirves, Snellman (oba Fin.). Vyloučení: 1:2. Bez využití. Diváci: 202.

ČR: Kubíčková - Leierová, Čapková, Billá, Koníčková, Paloncyová, Rybičková, od 41. navíc Hyršlová - Urbánková, Krupnová, Ratajová - Sládečková, Mlejnková, Řepková - Vrátná, Jarolímová, Vojáčková - od 41. navíc Enenkelová, A. Bočanová. Trenéři: Miroslav Janovský a Lenka Bartošová.

Švýcarsko - Lotyšsko 9:2 (3:0, 4:0, 2:2) Branky: 5. a 32. Martiová, 8. a 55. Rüttimannová, 1. Bärtschiová, 25. Ludwigová, 28. Wikiová, 35. Putziová, 53. Zwinggiová - 42. Mikovová, 52. Garbareová.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články