Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

O florbalové zlato budou bojovat opět Finové se Švédskem

Curych - Počtvrté za sebou budou na mistrovství světa florbalistů bojovat o zlato Finové se Švédy. Úřadující mistři světa Suomi v Curychu v semifinále po obratu vyhráli nad domácím Švýcarskem 4:3 v prodloužení a budou útočit na třetí triumf za sebou. Švédové podle předpokladů rozdrtili Německo 13:0. Finále se hraje v neděli od 15:30, zápas o bronz začne o tři hodiny dříve.

Florbalisté Finska
zdroj: ČTK

Švýcaři se před 7 085 diváky v Hallenstadionu, kde hrají hokejisté Curychu, radovali z vedení v 11. minutě po střele Fankhausera. Vzápětí sice vyrovnal Mikko Kohonen, ale v druhém dějství upravili na 3:1 Antener s Matthiasem Hofbauerem. Jenže tým vedený finským trenérem Petterim Nykkym, který dovedl Suomi k oběma titulům, vedení neudržel. Po 28 vteřinách druhé části snížil Järvi a v 54. minutě zařídil prodloužení Moilanen. V úvodu nastavení nevyužili šance Švýcaři a naopak Streita prostřelil v čase 62:41 Kivilehto.

Je nám líto, video expirovalo.
Švýcarsko - Finsko

Němci dosáhli postupem do semifinále historického úspěchu, dosud byli nejlépe osmí. Proti šestinásobným světovým šampionům ale neměli sebemenší šanci. Už v 11. vteřině otevřel skóre Samuelsson a po dvou trefách Sundstedta a jedné Enströma a Östholma byl stav už po první třetině 5:0. Enström vyrovnal svou 14. trefou rekord krajana Johana Anderssona z roku 2002 v počtu vstřelených branek na jednom světovém šampionátu.

Skóre nadále narůstalo, ale v druhé části Švédové ještě desítku nedovršili. Povedlo se to ve 42. minutě Malmströmovi, který pak ještě dvěma zásahy vylepšil svou bilanci v utkání na čtyři trefy. Výsledkem 13:0 vyrovnali Švédové nejvyšší výhru v bojích nejlepší čtyřky na šampionátech, když stejným poměrem porazili na prvním turnaji v roce 1996 ve Stockholmu v semifinále Českou republiku.

V utkání o páté místo Norové porazili Lotyšsko 7:5 a zároveň tím zajistili sedmé místo českému týmu. O tuto pozici se na šampionátu nehraje. Češi obsadili sedmou příčku proto, že v úvodním duelu ve skupině o konečné umístění podlehli právě Norsku. Slovensko, které v pátek prohrálo s Lotyšskem, skončilo osmé.

V zápase se loučil s reprezentací norský útočník Willy Fauskanger, jediný účastník všech devíti mistrovství světa a rekordman v počtu zápasů, branek i bodů. "Možná budu trénovat, ale určitě ne v příštích dvou letech," řekl Fauskanger, který ve svém 48. zápase na MS vstřelil 50. branku a zaznamenal 78. bod. V produktivitě mu dýchá na záda Švýcar Matthias Hofbauer, jenž má stejný počet bodů.

Mistrovství světa florbalistů v Curychu:

Semifinále: Švýcarsko - Finsko 3:4 v prodl. (1:1, 2:0, 0:2 - 0:1) Branky: 11. Fankhauser, 25. Antener, 30. M. Hofbauer - 14. Mikko Kohonen, 41. Järvi, 54. Moilanen, 63. Kivilehto. Rozhodčí: Rasbrink, Grahn-Gustavsson (oba Švéd.). Bez vyloučení. Diváci: 7 085. 19:30

O 5. místo: Norsko - Lotyšsko 7:5 (4:1, 1:1, 2:3).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články