Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Diamantová liga 2024

Takto fatální chyby se dělat nemají, litovali florbalisté

Curych - Po dvanácti letech budou čeští florbalisté dohrávat mistrovství světa bez naděje na stupně vítězů. Jediný pamětník šestého místa z roku 2000 v týmu brankář Tomáš Kafka dělal všechno pro to, aby ve čtvrtfinále s Finskem smutný konec šampionátu odvrátil, ale porážce 1:4 nezabránil. "Finové byli k poražení, ale dopředu nám to dvě třetiny nešlo. Neměli jsme prakticky šanci, s tím se nedá vyhrávat. Oni potrestali některé naše fatální chyby, které se nemají na téhle úrovni dělat," řekl novinářům.

Hvězda Finů Mika Kohonen po utkání čtyřiatřicetiletého gólmana Střešovic označil za nejlepšího hráče soupeře. "Chytil jsem tři čtyři věci navíc. Potřeboval jsem vypíchnout nějaké věci zpoza branky. Tím jsem klukům pomohl, protože to je těžké," podotkl Kafka.

"Na druhou stranu mě mrzí, že jsme dostali zase gól ze standardky, stejně jako před dvěma lety ve Finsku. Byl to zase důležitý gól. My byli na tom malém brankovišti dost zalezlí a Tiitu tam byl dost volný," vrátil se účastník už sedmého světového šampionátu k trefě na 0:3.

Podle něj úterní prohra s Lotyšskem český tým psychicky nepoznamenala. "Odhodlání i bojovnost tam byly. Škoda, nepřišlo mi, že by Fini předvedli něco extra úžasného, ale my jsme nezvládli je potrestat. Nechodili jsme do brejků, což na ně tradičně platí. Nevyužili jsme toho, že jsou někteří pomalejší," uvedl Kafka.

Na zápas s Norskem a případný další duel o páté místo prý má tým jasnou motivaci. "Nechceme ze sebe udělat před národem úplné idioty. Chceme napravit reputaci, kterou jsme si pošramotili s Lotyši. Kdo viděl ten zápas, ví, že jsme hodně chtěli, ale přišly nějaké chyby, kterých se člověk nevyvaruje," řekl Kafka.

Přehnané sebevědomí před turnajem a myšlenky až na zlato podle něj reprezentantům neseděly. "Pro nás bylo lepší, když jsme se soupeře báli a byli pokorní. Víc jsme se koncentrovali a makali. Letos jsme se snažili být sebevědomí, ale asi to není pro českou mentalitu ta správná cesta. Když se podíváme na hokejisty, jak vyhráli v roce 2010... Když máme pocit, že jsme na tom blbě, tak se semkneme," dodal Kafka, který má stříbro z roku 2004 i bronz z minulého šampionátu.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Finsko - ČR

Stejně jako útočník Aleš Zálesný. "Na všech šampionátech jsem byl do čtvrtého místa, i na posledním jsem se chtěl rozloučit medailí. Můžeme si za to sami, že jsme to Lotyšům pustili," prohlásil Zálesný.

Byl naštvaný, že se týmu proti Finům nedařilo v ofenzivě. "Obrana nám šlapala, ale nešlo nám to dopředu. Gólman nás podržel, ale my nedávali góly. Čtyři góly s Finy nejsou moc, mohlo to jít do prodloužení," řekl Zálesný a vyčítal si nepovedenou přihrávku na volného Tomáše Sladkého ze třetí třetiny za stavu 1:3. "Kdyby to vyšlo, tak jsme byli v zápase."

Příčin neúspěchu je podle něj více. "Je to otázka tréninku, jak to trenér poskládá, jak k sobě hráči sedí. Jedno s druhým. Turnaj mi nějak nepasoval, představoval jsem si to trochu jinak. Trenér to udělal tak, jak to udělal, a my to musíme akceptovat," řekl na adresu Tomáše Trnavského.

Zálesný chce vybojovat páté místo i vzhledem k nasazení pro příští šampionát ve Švédsku, pak bude zapomínat. "Vezmu si dovolenou, vyfiltruju to z hlavy. Bylo to moje nejhorší mistrovství světa," uvedl Zálesný.

Po působení v týmu čtvrté nejvyšší švýcarské ligy Verbano Gordola chystá dohrát sezonu jinde a možná se vrátí do Česka. "Rád bych si zahrál po deseti letech doma a zkusil atmosféru českých fanoušků v play-off," řekl Zálesný, který teprve bude jednat s manažery. "Srdce mě táhne zpátky do rodného klubu (FBC Ostrava), ale uvidím, co se naskytne. Je tam několik možností, možná ještě i zahraničí," dodal Zálesný.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články