Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Češi to zkusí. V těžkém čtvrtfinále je čekají obhájci zlata Finové

Curych - Čeští florbalisté mohou udržet na mistrovství světa svůj medailový sen při životě jen pokořením mistrů světa Finů. Těžkou čtvrtfinálovou překážku jim postavila do cesty překvapivá úterní prohra v základní skupině s Lotyšskem 4:5. Před branou semifinále tak skončí buď obhájci bronzu, nebo vládci florbalového světa z posledních dvou světových šampionátů. Přímý přenos utkání z Saalsporthalle v Curychu sledujte od 15:20 na ČT sport a našem webu.

Jednoznačnými favority jsou Finové, Češi se je pokusí překvapit. Z dosavadních 29 zápasů dokázali vyhrát jen dva a ještě třikrát dosáhli na remízu. "Určitě to i ze strany kluků bude daleko bojovnější utkání, dají do toho daleko více srdce. Když jsme se dostali do této situace, tak budeme chtít přes Finy projít dál. Myslím, že i Finové nebyli šťastní z této situace, že si taky naplánovali čtvrtfinále jednodušší," řekl trenér Tomáš Trnavský.

Češi dokázali porazit Finsko jen v květnu 2002 v základní skupině na světovém šampionátu v Helsinkách (4:3) a v listopadu loňského roku na Euro Floorball Tour v Brně (7:5). Poslední měření sil před měsícem ve švédském Växjö skončilo remízou 4:4. "V průběhu těch posledních tří zápasů jsme byli vyrovnaní soupeři," okomentoval Trnavský ještě dubnovou porážku v Bernu 1:3.

Trenér Trnavský před čtvrtfinále:

"My musíme využít toho, že nejsme favoritem. Ale je to padesát na padesát."

Finsko nepoznalo pokořitele na světovém šampionátu už patnáct zápasů a naposledy prohrálo ve finále 2006 ve Stockholmu v boji o zlato se Švédy. Současný tým Petriho Kettunena ale už neukazuje takovou formu jako pod taktovkou Petteriho Nykkyho, jenž jej dovedl ke dvěma titulům.

Top formu Finové nemají, ale tým je silný

"Určitě nejsou na úrovni, kde byli před dvěma roky, ale pořád to je kvalitní tým, který je velice nebezpečný," navázal Trnavský. "A pokud si budeme myslet, že nejsou na top levelu, tak to bude nebezpečné. Jsou to pořád mistři světa a jeden z těch nejlepších mančaftů na světě, s tím musíme jít do zápasu."

Je nám líto, video expirovalo.
Před čtvrtfinále florbalového MS Česko - Finsko

Tomáš Sladký, útočník hrající finskou ligu v Koovee:

"Co jsem se bavil s kluky z Finska, není to Nykky, kterému čtyři roky věřili a uhráli s ním dva tituly. Je to strašná změna, Kettunen trochu alibisticky vzal dvanáct starších hráčů a věří, že zkušenostmi se to nějak uplácá. My do toho zase jdeme s tím, že nám začíná klasická Euro Floorball Tour. Finové, Švýcaři a možná ve finále Švédové. To už známe."

Trnavský považuje za jasného favorita turnaje Švédsko a připouští, že by současný stav, kdy by v případě překvapení proti Finům šli Češi na Švýcary, mohl otevřít snadnější cestu do finále. "Přes Švédy v takové formě, jakou mají, by byl velký zázrak přejít. Teď ale máme těžké čtvrtfinále, a až když dopadne dobře, tak můžeme řešit, že bychom měli jednoduššího soupeře než Švédy," doplnil Trnavský.

Český tým po třech zápasových dnech za sebou zrušil dnes trénink. Hráči si dopoledne mezi sebou vyříkali, co měli na srdci po propadáku s Lotyši. Na dvě hodiny se pak vydali do centra Curychu, pak se věnovali regeneraci na hotelu a přípravě na zápas. Trenéři ještě budou řešit s brankáři Davidem Rytychem a Tomášem Kafkou, kdo ve čtvrtek nastoupí.

Finská hvězda Mika Kohonen si nedělá hlavu z toho, že místo Lotyšů má jeho tým v cestě Čechy. "Musíme být připravení na každý zápas bez ohledu na to, s kým hrajeme a jestli je to čtvrtfinále, nebo semifinále. Češi se určitě zlepší a bude to těžké. Jsem si jistý, že diváci se dočkají odměny za koupené vstupenky," podotkl nejlepší florbalista světa posledních let. "Češi mají pravděpodobně vysokou motivaci nás porazit. K tomu, aby byli lepší než finský tým, by ale museli hrát extrémně dobře," dodal.

Českému týmu v případě neúspěchu hrozí nejhorší umístění od roku 2000, kdy skončil šestý. Místo bojů o medaile by je čekal v pátek duel o 5. až 8. místo a v případě výhry v sobotu zápas o konečnou pátou pozici.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články