Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Nymburk se z porážky otřepal, přejel Opavu a k titulu má blíž

Po nečekané porážce v Opavě se basketbalisté Nymburka ve finále NBL podruhé zaskočit nedali. Před svými fanoušky zvítězili suverénně 110:65 a ujali se v sérii vedení 2:1 na zápasy. Už ve čtvrtek tak budou mít v Opavě šanci rozhodnout o obhajobě titulu. 

Je nám líto, video expirovalo.
Nymburk porazil ve finále Opavu podruhé

Středočechy, kteří v české lize panují nepřetržitě od roku 2004, vedl k jasnému vítězství 17 body americký rozehrávač Jerrick Harding. Dalších 16 bodů vstřelil Lukáš Palyza. Nejlepším opavským střelcem byl s 14 body Filip Zbránek.

"Hráli jsme výborně jak na obranné, tak na útočné půlce. Předváděli jsme to, co jsme chtěli, a podle toho vypadal výsledek. Jsme favoritem této série a náš jediný cíl je získat titul. Každý z nás ví, co pro to musíme udělat," řekl nymburský pivot Petr Benda.

Nymburk doma zvítězil i ve 239. zápase po sobě a nechal zapomenout na předchozí porážku z Opavy, kde ve druhém finálovém duelu prohrál 76:78. Český hegemon v neděli poznal přemožitele v ligovém play-off po 42 zápasech a nestačil na Slezany potřetí v této sezoně. Předtím s nimi prohrál také v základní části soutěže a ve finále domácího poháru.

Zatímco v neděli prohrával Nymburk na hřišti Opavy v úvodu 0:14, tentokrát zahájil domácí duel lépe a vstřelil prvních šest bodů. Po necelých čtyřech minutách si Středočeši vypracovali díky sedmi bodům Martina Kříže vedení 16:2. Slezané jejich nástup zastavili, dvěma trojkami je vrátil na jednociferné manko kapitán Šiřina, přesto hosté první čtvrtinu prohráli o devět bodů.

"V Opavě nám to uteklo. Byli jsme trochu zaskočeni tím, jak na nás soupeř vlétl, a odevzdávali jsme mu míče do rukou. Snad si teď vezmeme poučení z domácích zápasů a budeme hrát od začátku agresivně. Každý v týmu si uvědomuje, o co tady jde," doplnil Benda.

Nymburk pokračoval v dobré obraně, kombinační hře a jeho náskok narůstal. Hosté se snažili držet na dostřel tříbodovými pokusy, za první poločas ale proměnili jen pět střel z 22 a v průběhu druhé čtvrtiny nedokázali přes šest minut skórovat. Obhájce titulu proto utekl šňůrou 19:0 do třicetibodového vedení (56:26) a s tímto náskokem šel i do kabin. Jeho střeleckým lídrem byl tou dobou s 12 body Harding.

Opavský tým trenéra Petra Czudka hrál bez zraněných Rostislava Dragouna, Radima Klečky, Keenana Gumbse, Radovana Kouřila či Luďka Jurečky a nedokázal ani po přestávce najít recept na aktivní obranu. Přestože Slezané zápas nezabalili, Nymburk pokračoval v útočném představení a na konci třetí čtvrtiny jeho náskok přesáhl 40 bodů. Domácí fanoušky v tu chvíli pobavili také efektními smečemi Luboš Kovář nebo Harding.

I přes jisté vedení vyhrál Nymburk také závěrečnou část. Pět a půl minuty před koncem zlomil nejproduktivnější hráč Harding stobodovou hranici a potvrdil střeleckou dominanci domácích, v jejichž barvách zaznamenalo sedm hráčů dvojciferný počet bodů. Úřadující šampioni zvítězili za ovací obecenstva vstoje o 45 bodů a zaznamenali proti Opavě nejvyšší vítězství v této sezoně.

"Je jedno, jestli jsme dnes prohráli o bod nebo o 45. Stav série je pořád 1:2, není to žádná tragédie a ve čtvrtém zápase uděláme vše, abychom se sem ještě jednou vrátili. Síly ubývají, šrámy přibývají, ale myslím, že hrát další zápas v Opavě před plným publikem bude jako balzám. Jsou to naše Lurdy a věřím, že i kluci, kteří jsou na hranici a normálně by nehráli, tam hrát nastoupí," řekl kouč Czudek.

Finále play-off basketbalové ligy mužů - 3. zápas:

Nymburk - Opava 110:65 (30:21, 58:28, 86:46)
Nejvíce bodů: Harding 17, Palyza 16, Kříž 13 - Zbránek 14, Slavík 10, Mička 9. Fauly: 24:24. Trestné hody: 20/15 - 19/16. Trojky: 13:9. Doskoky: 52:32.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články