Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

FIBA potvrdila vyloučení basketbalových reprezentací Ruska a Běloruska z bojů o MS

Izolace ruského a běloruského sportu po invazi na Ukrajinu pokračuje. Výkonný výbor mezinárodní federace FIBA potvrdil, že reprezentace obou zemí jsou definitivně vyloučeny z kvalifikačních bojů o účast na mistrovství světa basketbalistů v roce 2023. Potvrzeno bylo i Portoriko jako náhradník za ruský tým na MS žen v Austrálii. Na MS hráček do 17 let Rusky nahradí Srbky. Rozhodnutí o účasti ruského výběru na ME mužů, které v září hostí Česko, Německo, Gruzie a Itálie, padne v nejbližších dnech.

Ruští basketbalisté
zdroj: ČTK autor: Vostárek Josef

Exekutiva FIBA vzhledem k pokračující invazi ruských vojsk na Ukrajinu potvrdila na dnešním jednání verdikty, ke kterým dospěla už na březnovém zasedání. Vyloučení Ruska a Běloruska platí i pro šampionáty všech kategorií v basketbalu 3x3.

V kvalifikačních bojích o MS na Filipínách, v Japonsku a Indonésii byli Rusové vyřazeni ze skupiny H a Bělorusové ze skupiny B. V obou případech bez náhrady, jejich dosavadní výsledky byly anulovány, Rusové přitom všechny tři dosavadní zápasy vyhráli a vedli tabulku. Po jejich vyloučení mají zbylé týmy Itálie, Island a Nizozemsko jistý postup do druhé fáze stejně jako soupeři Bělorusů Řecko, Turecko a Británie.

MS basketbalistek, které se bude hrát od 22. září do 1. října v Austrálii, bylo rozlosováno na začátku března bez ruského týmu a už tehdy bylo kandidátem na uvolněné místo Portoriko, které za sbornou skončilo v únorovém kvalifikačním turnaji na posledním, čtvrtém místě. Ruské basketbalistky tehdy odehrály jen dva zápasy v Dominikánské republice, kde podlehly Belgii a porazily právě Portoriko. Turnaj se konal ve Washingtonu, kam ruská výprava nemohla, protože neměla patřičné očkování proti koronaviru. Proti výběru USA sborná nehrála vůbec, FIBA každému z týmů za zápas udělila bod.

Portoriko na MS narazí ve skupině A na obhájkyně zlatých medailí Američanky, Belgii, Čínu, Bosnu a Hercegovinu a Koreu. V "béčku" budou hrát Francie, Srbsko, Japonsko, Nigérie, Kanada a domácí Austrálie.

Centrála mezinárodní federace také vyzvala vedení evropské zóny FIBA, aby přijala v nejbližších dnech rozhodnutí o osudu Rusů na ME. Sborná patří do skupiny A vedle domácí Gruzie, Španělska, Bulharska, Belgie a Turecka. Šampionát je na programu od 1. do 18. září.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články