Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Basketbalisté se v boji o olympiádu budou muset obejít bez zraněného kapitána Hrubana

Velkou ztrátu do bojů o olympijské kruhy hlásí česká basketbalová reprezentace. Kapitán Vojtěch Hruban se nezúčastní nadcházející olympijské kvalifikace v Kanadě, jelikož musí na operaci, která má vyřešit jeho dlouhodobé potíže s Achillovou šlachou. Po zákroku ho čeká dvouměsíční pauza. Podle trenéra Ronena Ginzburga je to citelná ztráta.

Jeden z klíčových hráčů, který se předloni podílel na historickém šestém místě na mistrovství světa, se potýkal se zdravotními problémy již na konci sezony s Nymburkem. Vyšetření pak odhalila, že má na patě výrůstek, o který se šlacha otírá a způsobuje mu bolesti.

"Bolí mě to v podstatě už rok a pár měsíců. Už jsem s tím stál několik zápasů a měl problémy i vloni v létě, musel jsem to už vyřešit. Bohužel se ukázalo, že operace je jediná možnost," uvedl Hruban.

"Rozhodnutí bylo hrozně těžké. Na kvalifikaci jsem se hodně těšil. Stejně jako na další léto s klukama. Už to ale nešlo odkládat. Pokud bych na tu operaci nešel teď, tak bych nestihl začátek sezony, což jsem samozřejmě chtěl. Nebyla jiná možnost než to řešit teď. Všechno ostatní než operace by byly jen náplasti na to zranění a nic by neřešilo jeho podstatu," řekl jednatřicetiletý majitel osmi ligových titulů s Nymburkem.

Je nám líto, video expirovalo.
Basketbalisté trénovali už bez Hrubana, zato s Veselým

Český tým, k němuž se na začátku týdne připojili Jan Veselý z Fenerbahce Istanbul a Jaromír Bohačík ze Štrasburku, odletí do dějiště olympijské kvalifikace v pátek. V Kanadě se k výběru přidá i hlavní hvězda, rozehrávač Chicaga Bulls Tomáš Satoranský. První zápas absolvuje národní tým 1. července proti Turecku.

"S Vojtou máme smůlu. Stal se kapitánem, ale zranil se. Navíc jsou to zdravotní potíže, které je třeba vyřešit, aby mohl pokračovat dál v kariéře. Je nám to líto, jde o velkou ztrátu, ale do budoucna je to pro něj správná volba," řekl trenér Ginzburg.

O tom, kdo převezme Hrubanovu roli kapitána, zatím kouč neuvažoval. Volbu nechá na rozhodnutí kabiny. Nominaci 12 hráčů pro kvalifikaci uzavře ve čtvrtek. "O většině hráčů máme jasno, ale nějaké otázky pořád máme. Doufám, že se ještě dnes nebo zítra někdo nezraní."

Do Kanady odletí národní tým v pátek a podle reprezentačního trenéra ho čeká na místě čtyři nebo pět tréninků bez přátelských zápasů. "Chtěli jsme hrát proti Číně, ale FIBA to kvůli bublině nepovolila. Připravit se ve čtyřech či pěti trénincích bude těžké. Věřím ale našemu týmu a chemii, jakou v něm máme. Vydáme ze sebe to nejlepší," slíbil Ginzburg.

První duel v kvalifikaci čeká český tým 1. července s Tureckem, které bude chtít Česku vrátit dva roky starou porážku ze základní skupiny mistrovství světa (76:91). "Přijedou pochopitelně se všemi, včetně Korkmaze, Ersana Ilyasovy, Cediho Osmana a také se Shanem Larkinem," zmínil Ginzburg původem amerického rozehrávače, který pomohl Efesu k letošnímu triumfu v Eurolize. "Silná bude i Kanada, která má spoustu hráčů z NBA, a také musíte vždy počítat s Řeckem," dodal trenér. Za nejbližší cíl si stanovil postup z úvodní tříčlenné skupiny ve společnosti s Tureckem a Uruguayí. Z ní projdou do play-off dva týmy.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články