Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

USK chtějí vyrovnat rekord Sparty. Basketbalovou ligu čeká nový formát

V pátek začne basketbalová liga žen hraná novým systémem. Na jedenáctý titul za sebou budou útočit hráčky ZVVZ USK Praha, které byly korunovány i v minulé, nedohrané sezoně. Jednoznačné favoritky mohou 23. triumfem vyrovnat rekord Sparty v součtu s federální ligou.

Basketbalistky USK Praha
zdroj: ČTK autor: Kamaryt Michal

USK drží rekordní sérii 191 zápasů bez porážky. "Každý přeje těm slabším, aby USK někdo ohrozil, ale není to úplně reálné. Tak to prostě je. Byla tady svého času hegemonie Žabin, teď je USK. Ostatní týmy nejsou schopné sehnat takový rozpočet, takže si myslím, že USK bude opět v lize dominovat," řekl guvernér Renomia ŽBL Daniel Kurucz.

Desetičlenná soutěž se bude hrát v novém formátu. V nedohraném minulém ročníku postoupil lídr po základní části USK přímo do play-off. V nadstavbové části se týmy na 2. až 5. místě měly utkat dvoukolově každý s každým a družstva na 6. až 10. pozici jednokolově každé s každým.

Tentokrát po základní části (18 utkání) přijde na řadu nadstavba ve skupině A pro 1. až 4. celek. Hrát budou dvoukolově každý s každým (6 kol). Ve skupině B se týmy z 5. až 10. místa utkají jednokolově každý s každým (5 kol).

Je nám líto, video expirovalo.
Ženská basketbalová liga se chystá na start

Play-off bude hrát nejlepší osmička. Čtvrtfinále, semifinále i finále se uskuteční na tři vítězná utkání. O novém šampionovi se rozhodne nejpozději 5. května, což je také poslední možný termín dohrání soutěže. Poslední tým bude hrát baráž na dvě vítězná utkání s vítězem druhé nejvyšší soutěže.

"Liga má tři části a my se budeme snažit ji odehrát celou. V případě, že se některá část nedohraje, bude se vyhlašovat vítěz po té, která se odehraje celá. Samozřejmě budou opatření," prohlásil Kurucz.

"Je jasné, že se úplně nezabrání kontaktu. S tím do toho jdeme, ale v basketbalu akce trvá průměrně maximálně sedm vteřin. Za tu dobu se reálně nakazit nedokážete. Ve vlastní hře nám to přijde jako bezpečná věc," uvedl Kurucz. V úvodu sezony jsou v karanténě brněnské Žabiny.

Utkání USK Praha - Žabiny Brno
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

"Kluby, které mají hlediště blízko palubovky, budou muset mít vyklizenou první řadu. Uvažovali jsme, že bychom při vstupu měřili teplotu, ale nakonec jsme se rozhodli stejně jako v mužské KNBL, že k tomu nepřistoupíme," dodal.

"Termínová listina je daná pro ideální stav. Mělo by se konat mistrovství Evropy, i když nikdo neví, jak to bude. Proto jsme se dohodli, že termín pro ukončení ligy bude 5. května, aby měly reprezentantky čas na přípravu," uvedl sportovní ředitel ŽBL Zdeněk Ringsmuth.

"Budeme velmi dbát na to, aby se utkání odehrála a nebyla bezdůvodná odkládání zápasů, která by narušila kontinuitu. Pevně věřím, že liga se odehraje celá. Vzhledem k tomu, že se evropské poháry různě odkládají, budeme jednat s kluby, jestli ligu nenalosovat jinak a zhustit, dokud se může hrát," podotkl Kurucz.

Čtyři z deseti klubů budou hrát evropské soutěže. USK reprezentuje tradičně v Evropské lize, KP Brno se představí v Euro Cupu, Žabiny Brno a Ostrava v EWBL. V Českém poháru, který už šestou sezonu nehraje USK, se jedná o uspořádání Final 8 společně se Slovenskem.

Tereza Vyoralová:

Basketbalistky USK Praha se s výraznou změnou programu musejí vyrovnat i v Evropské lize. Místo tradiční osmičlenné skupiny a pravidelného setkávání se soupeři téměř každý týden je čekají jen dva turnaje s třemi protivníky od 29. listopadu do 5. prosince a od 17. do 23. ledna. Podle reprezentační rozehrávačky Terezy Vyoralové je hlavně dobře, že se evropská pohárová soutěž bude hrát.

"Je to určitě změna, ale na druhou stranu můžeme být rádi, že se vůbec bude hrát. Je teda škoda, že se nebude hrát už v říjnu, ale posunulo se to až na listopad. Bude to určitě těžké, protože předtím jsme měli pravidelně každý týden těžký zápas, teď přejedeme na jedno místo a budeme mít tři těžké zápasy. Ale všichni mají stejné podmínky, tak se s tím musí poprat."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články