Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Po ukončení kariéry nemá Welsch čas se nudit a těší se na sobotní exhibici

Pořádnou tečku za kariérou udělají v devětatřiceti letech basketbalisté Jiří Welsch a Luboš Bartoň. Exhibiční Poslední souboj se uskuteční v sobotu od 16 hodin v Pardubicích a Welsch o něm promluvil ve Sportovních zprávách na ČT sport. "Těším se, ale ještě si to vlastně moc neuvědomuji. Vrcholí totiž přípravy, do kterých jsem dost zapojený, a je toho ještě třeba dost doladit," řekl basketbalista, který zanechal stopu i v NBA.

Jiří Welsch
zdroj: ČTK autor: Šváb David

Jak nápad uspořádat společný zápas na rozloučenou vlastně vznikl? "Před rokem mi zavolal předseda českého basketbalu Miroslav Jansta, že bych měl něco takového uspořádat," vzpomínal Welsch, který v tu dobu už kariéru ukončil, ale ta myšlenka mu nedala spát.

"Pak jsem se v létě ve Slovinsku, kde jsem taky hrával, zúčastnil rozlučky dvou bývalých spoluhráčů. Tam jsem viděl formát toho souboje a přišlo mi to zajímavé a tam jsem se pro to rozhodl," konstatoval basketbalista.

Exhibice se mají zúčastnit i Tomáš Satoranský, Jan Veselý a také hráči ze zahraničí. "Budou tu bývalí španělští reprezentanti, někteří hráli i NBA. Bude to velká show," řekl Welsch a připustil, že hecování mezi oběma loučícími se hvězdami českého basketbalu už probíhá.

Hráč, který ukončil kariéru v Pardubicích, přiznal, že pracovní motiv akce je – Na Leoše. "Leoš Mareš není žádný velký zpěvák, ale z jeho koncertu jdete s neuvěřitelným zážitkem," naznačil Welsch, jakou cestou se má exhibice ubírat.

Je nám líto, video expirovalo.
Welsch se chystá na exhibiční loučení

"O zápas se stará tým lidí, který pro českou basketbalovou federaci připravuje zápasy kvalifikace mistrovství světa, takže i já se nechám překvapit. Myslím, že na nás s Lubošem jsou připravené nějaké minisoutěže, ale přesně to nevím…," konstatoval slavný hráč.

Nastínil i další náboj, který může exhibice mít. "V Eurolize jsme se s Lubošem kdysi střetli a já s Malagou jsem prohrál tehdy u nich v Badaloně o 53 bodů – a Luboš využije každou příležitost, aby mi to připomněl. Možná přichází v sobotu čas, abych mu to vrátil," řekl s úsměvem.

Welsch zavzpomínal i na důležité body kariéry: "Když jsem v roce 1999 jel jako devatenáctiletý na ME a porazili jsme slavně Řecko i Litvu. Nebo první zápas v NBA, tam byl ohromný zážitek i draft, kdy se mi splnil sen. Rok 2015 se skvělou jízdu na ME, která skončila až ve čtvrtfinále proti Srbsku. Za těch dvaadvacet let je vzpomínek spousta."

Přiznal také, že se těší na mistrovství světa, na něž se reprezentace po letech probojovala a šampionát začne zápasem s USA. "Trochu mě mrzí, že jsem reprezentační kariéru ukončil dva roky před tím, než český tým postoupil na šampionát," řekl s úsměvem a dodal, že zápas s USA bude událostí pro všechny. "Plánuji být v Číně přímo u toho a vychutnat si atmosféru mistrovství světa," řekl.

Prozradil i, jak zvládl přerod z vrcholového sportovce do civilního života. "Zatím jsem hodně zaneprázdněný. Mám to štěstí, že jsem obklopen lidmi, kteří mně dokážou pomoci a někam posunout. Na ten konec jsem se připravoval a vlastně jsem si nedal ani žádnou pauzu," vysvětloval Welsch spokojeně. "Prvních šest měsíců jsem neměl čas. Zaměstnávala mě práce pro basketbalovou federaci, příprava na tenhle Poslední souboj, studium na vysoké škole, komentování pro studio basketbal a… do toho rodina, dvě děti, takže se rozhodně nenudím a skok do reálného života byl pro mě velice intenzivní," dodal Welsch na závěr.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články