Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

S jistotou postupu přivítají basketbalisté Bosnu, přejí si vítěznou domácí rozlučku

Předposlední zápas úspěšné kvalifikace o postup na mistrovství světa čeká české basketbalisty. Výběr trenéra Ronena Ginzburga přivítá poslední tým tabulky Bosnu a Hercegovinu a rád by se s domácími fanoušky v Pardubicích rozloučil vítězstvím.

Radost českých basketbalistů
zdroj: ZUMA autor: Haris Memijia

Češi si historicky první účast na šampionátu zajistili už loni v září vítězstvím 85:80 právě proti Bosně a Hercegovině. Ve dvou následujících kvalifikačních utkáních ale reprezentace nevyhrála - nejprve podlehla 79:65 doma Francii a poté prohrála 61:81 v Rusku.

"Ale i kdybychom stále hráli o postup, tak před začátkem kvalifikace by nikdo s vítězstvím v těchto zápasech nepočítal," řekl Vojtěch Hruban. "S Francií doma možná ano, ale Rusko bylo v plné síle, protože potřebovalo vyhrát. Pro nás teď jde hlavně o rozlučku, abychom poděkovali divákům za fantastickou kulisu v Pardubicích," dodal.

S jistotou postupu navíc může trenér Ginzburg vyzkoušet nové hráče. V nominaci na zápas je proto i osmnáctiletý Vít Krejčí ze Zaragozy. Naopak jeho vrstevník Luboš Kovář ze Svitav se mezi dvanáctku vybraných hráčů nedostal stejně jako Petr Šafarčík, Ondřej Kohout a lehce zraněný rozehrávač Jakub Šiřina. Místo něj by měl dostat šanci na hřišti právě Krejčí.

"Šiřina je velkou součástí našeho týmu. Byl prvním rozehrávačem ve většině zápasů kvalifikace, když jsme hráli bez Tomáše Satoranského. Na druhou stranu je to šance pro ostatní. Určitě je v této situaci výhodou, že už jsme postoupili. Díky tomu to není takový problém. Doufám ale, že jeden z ostatních rozehrávačů vezme odpovědnost na sebe," řekl Ginzburg.

Oba týmy se také oproti zářijovému duelu musí obejít bez největších hvězd. Čechům budou chybět Tomáš Satoranský, Jan Veselý a Ondřej Balvín.

Bosna zase bude postrádat Jusufa Nurkiče, Džanana Musu a Elmedina Kikanoviče, kteří se ve vzájemném duelu v Sarajevu postarali o 52 z 80 bodů domácích.

"Je to pro nás trochu nečitelný soupeř, protože když jsme s nimi hráli naposledy, tak jsme se soustředili hlavně na ty hráče, co tam teď nebudou," uvedl Hruban. "Teď to bude takový vyrovnaný tým bez hvězd. Každopádně chceme vyhrát a rozhodně to není nesplnitelný úkol," dodal.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články