Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Basketbalistům v kvalifikaci MS Satoranský nepomůže, chystá se na sezonu

Českým basketbalistům v kvalifikaci o mistrovství světa nepomůže největší hvězda Tomáš Satoranský. Omluvil se kvůli přípravě na sezonu v NBA. 

Tomáš Satoranský
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

Satoranský v předchozích zápasech kvalifikace nemohl hrát kvůli povinnostem v NBA. Na duely s Finskem (29. června) a Bulharskem (2. července) v Pardubicích už mohl být zařazen do nominace, ale po dlouhém rozmýšlení se nakonec rozhodl podruhé v kariéře národní tým odmítnout.

"Bylo to pro mě těžké rozhodování. Rozhodoval jsem se až do poslední chvíle. Nakonec jsem k tomu měl pár svých důvodů," uvedl Satoranský. "Jedním z nich je to, že příští rok mě čeká jedna z nejdůležitějších sezon v mojí kariéře v NBA. Naplánoval jsem si dost náročné individuální tréninky během celého července, srpna a části září," vysvětloval.

Je nám líto, video expirovalo.
Satoranský poprvé odmítl pozvánku do reprezentace

Český rozehrávač má před sebou poslední rok tříletého kontraktu s Washingtonem Wizards a bude hrát o jeho prodloužení, případně o smlouvu v jiném týmu NBA. Navíc svou přítomností v národním týmu nechce narušovat sehranost mužstva, která vznikla při jeho absenci v předchozích čtyřech duelech kvalifikace.

"Dalším důvodem je formát kvalifikace, který je z mého pohledu dost nešťastně zvolený. Neumožní mi zúčastnit se více než jedné třetiny zápasů, takže tímto rozhodnutím přicházím prakticky v uvozovkách jen o dva zápasy. To na moje rozhodnutí mělo velký vliv," dodal Satoranský.

Čeští basketbalisté
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

Čeští reprezentanti by sice tradičního lídra rádi v týmu přivítali, ale věří, že se mistrovství světa dokážou přiblížit i bez něj. "Každý zná Satyho talent a je možná trochu překvapení, že tu s námi není, ale má pro to své důvody. My ale nejsme o nic slabší tým než v předchozích dvou kvalifikačních oknech a můžeme pomýšlet na úspěch i tak," řekl novinářům nejzkušenější hráč týmu Blake Schilb.

"Bez Tomáše jsme zatím kvalifikaci zvládali. Tomáš je samozřejmě velmi silná osobnost a pozvedl by nás na jinou úroveň, ale když není, nemůžeme brečet a musíme to akceptovat a najít jiné alternativy," dodal pivot Ondřej Balvín. Podobně to vidí i trenér Ginzburg, který má pro Satoranského rozhodnutí pochopení. "Samozřejmě bychom byli raději, kdyby tu byl s námi, ale musíme vzít jako fakt, že nebude. Jsou tu hráči, kteří tuhle práci rozdělali, a teď se budeme soustředit, abychom ji dodělali. Hráli jsme dobře bez něj i v předchozích kolech," uvedl český kouč.

Satoranský pravidelně reprezentuje od léta 2006, tedy od svých 14 let. První start v seniorském národním týmu si připsal v září 2008. Vynechal pouze léto 2011, kdy národní tým hrál zápasy v divizi B, která poté byla zrušena.

"Každý, kdo mě dobře zná, tak potvrdí, že reprezentace byla, je a bude pro mě v basketbale vším. Každé léto jsem se tomu snažil věnovat maximum úsilí a času, ale z těch důvodů, které jsem uvedl, by to letos bylo jiné," uvedl odchovanec USK. "Nezbývá mi než popřát klukům hodně štěstí. Doufám, že se jim bude dařit. Myslím a věřím, že tato dvě utkání zvládnou," dodal.

Zatím není jisté, zda tým posílí druhá z hlavních hvězd Jan Veselý. Pivot Fenerbahce Istanbul účast dosud nepotvrdil. "Lidé z federace udělali všechno, co bylo v našich silách, ale nemáme žádnou odpověď," řekl Ginzburg. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články